İsrail'den Türkiye'ye başsağlığı

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Reyhanlı saldırısından dolayı mevkidaşı Abdullah Gül'e bir başsağlığı mesajını gönderdi.

TEL AVİV(ANKA) - Haaretz gazetesi, Peres'in "kişisel" mesajının geçen Cuma günü gönderildiğini belirttiği haberinde mesajın Türkiye'ye iletilen "ilk üst düzey" mesaj olduğuna dikkat çekerek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ise saldırının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile temas kurmaktan kaçındığını yazdı.

Haberde Peres'in mesajının Reyhanlı'daki saldırının "İsrail ve Türkiye arasında işbirliğinin gereğini kanıtladığını" yazdığına dikkat çekildi.

-"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ YAKIN İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR"-

Reklam
Reklam

Peres "Reyhanlı'daki korkunç terör saldırısı haberini duyduğumda hissettiğim derin üzüntüyü dile getirmek istiyorum" dedikten sonra "Kendi adıma ve İsrail halkının adına kurbanların ailelerine ve tüm Türkiye'nin halkına samimi taziye dileklerimi iletmek istiyorum" sözlerini de kullandı.

Mesajında ayrıca "iki ülkenin ve bölgenin iyiliği göz önünde tutularak Türkiye ile İsrail arasındaki yakın işbirliği gereğine" vurgu yapıldı.

-"NETANYAHU, ERDOĞAN'A MESAJ GÖNDERMEDİ"-

Bu arada Haaretz, Netanyahu'nun yaklaşımına ilişkin olarak da Reyhanlı saldısından sonra İsrail Dışişleri Bakanlığının, hükümetin adına bir başsağlığı mesajının gönderilmesini veya Netanyahu'nun Erdoğan'a bir mesaj göndermesini tavsiye ettiğini kaydetti.

Haberde bir taslak mesajın hazırlandığını ancak "belli olmayan nedenler"den dolay mesajın rafa kaldırıldığını belirten gazete şöyle devam etti:

"Sonunda Netanyahu, Erdoğan'a bir mesaj göndermemeye veya Türk Başbakanına telefon etmemeye karar verdi. Bunun yerine İsrail Başbakanı, mesajı daha düşük düzeyde Ulusal Güvenlik Danışmanı Yaakov Amidror'ın aracılığıla iletti. Amidror da, İsrail ile barışma görüşmelerinden sorumlu olan Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'na yazdı."

Reklam
Reklam

Dünya haberler

Anahtar Kelimeler: