"İsrail'i yok etmek isteyen herkes karşısında bizi bulur"

İsrail'e resmi ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin, "varlığına yöneltilecek her tehdit karşısında İsrail'i savunacağını" belirtti. İsrail parlamentosunun (Knesset) özel oturumunda konuşan Sarkozy, "Nükleer İran kabul edilemez. İsrail'i yok etmek isteyen herkes, karşısında Fransa'yı bulacaktır. İsrail yalnız olmadığını bilmelidir" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı, ülkesinin Yahudilerle ilişkilerinin "Fransız kültürünü zenginleştirdiğini" kaydetti.

Konuşmasında İsrail-Filistin sorununa değinirken İsrail'i eleştirmekten kaçınmayan Sarkozy, İsrail ve Filistinlilerin geleceğinin intikama değil, affetmeye dayalı olarak kurulması gerektiğini kaydetti. Sarkozy, İsrail'in güvenliğinin de yanı başında kurulacak Filistin devletiyle sağlanabileceğini, Filistinlilerin de devlet kurma haklarının bulunduğunu kaydetti. Sarkozy, Filistinli mülteciler sorunu çözümlenmeden, İsrail Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleriyle ilgili faaliyetlerine derhal son vermeden barışın mümkün olmayacağının da altını çizdi. Fransa Cumhurbaşkanı, "Kudüs'ü iki devletin başkenti olarak tanımak, barışın bir koşuludur" dedi.

Reklam
Reklam

Kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit ile ilgili olarak Sarkozy, Fransa'nın askerin serbest bırakılması çabalarına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Nicolas Sarkozy, Knesset'e gelişinde iktidar ve muhalefet liderlerince sıcak bir şekilde karşılandı.

Sarkozy ve eşi Carla Bruni'yi karşılayan Knesset Başkanı Dalia Itzik, Fransız liderin "kararlılığını ve yürekli reformlarını" överken, muhalefet lideri Binyamin Netanyahu da kendisini "İsrail'in gerçek bir dostu" olarak nitelendirdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Sarkozy'nin "Fransa'da anti-semitizmin kökünü kurutmak konusundaki kararlılığından" övgüyle söz etti ve ülkesiyle Fransa arasındaki ilişkilerin Sarkozy'nin başkanlığında yeniden canlandığını söyledi. Olmert, Fransa'nın AB dönem başkanlığını üstlenmesinin, İsrail ile AB arasındaki bağların geliştirilmesi için fırsat olduğunu belirtti. Fransa-İsrail ittifakının, Sarkozy'nin liderliği altında daha da büyüyeceğine işaret eden Olmert, Sarkozy'nin destekleyici sözlerinin İsrail'i duygulandırdığını vurguladı.Sarkozy, 1982 yılında Francois Mitterrand'dan bu yana İsrail Parlamentosunda konuşan ilk Fransız Cumhurbaşkanı.

Reklam
Reklam

Sabah saatlerinde Kudüs'te, İkinci Dünya Savaşı sırasında ölen 6 milyon Yahudi'nin anısını yaşatan Yad Vaşem Soykırım Müzesi ve Anıtını ziyaret etti. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, dün akşam Sarkozy ile yaptığı görüşmede, Suriye ile ilişkiler konusunu gündeme getirmiş ve Sarkozy'nin 13 Temmuz'da Paris'te Akdeniz ülkeleri liderleriyle yapacağı zirve toplantısına Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı da çağırmasından duyduğu memnuniyeti aktarmıştı. Peres ile yaptığı görüşmede Sarkozy, "Suriye görüşme masasına oturtulmadan Orta Doğu barışı gerçekleşemez" demişti. Sarkozy, ziyaretine Salı günü son vermeden önce Hamas tarafından kaçırılan, aynı zamanda Fransız vatandaşı da olan İsrailli asker Gilad Şalit'in ailesiyle de görüşecek. Sarkozy yarın İsrail'den ayrılmadan önce Batı Şeria'ya geçerek Beytüllahim'de Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek. Fransa Cumhurbaşkanı'nın programında ayrıca İsrail muhalefet lideri Binyamin Netanyahu ile bir görüşme yer alıyor.

AA