İsrail'in duvarı yasadışı

KUDÜS (İHA) - Hollanda'nın Lahey şehrindeki BM Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Batı Şeria'daki bariyerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu kararına vardığı ve Filistin topraklarında halihazırda inşa edilen kısmının yıkılması gerektiği hükmüne vardığı bildirildi.

Lahey Adalet Divanı, daha önce, İsrail güvenlik duvarının yasallığı ile ilgili bir görüş bildirmiş ve duvar inşaatının durdurulmasını istemişti. Şimdi ise kurum duvarı yasadışı bulduğunu açıklayan bir karar aldı.

İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi, Lahey Adalet Divanı'nın konuya ilişkin verdiği kararın bulunduğu ve önceden ele geçirmeyi başardığı metne göre yaptığı haberde, Mahkemede 1 red oyuna karşı, 14 kabul oyuyla kararın alındığını açıkladı.

Reklam
Reklam

Gazete haberinde, mahkemede oy çokluğu ile alınan karara göre Filistin ile İsrail arasında inşası halen devam eden bariyerin İsrail'in ulusal güvenliği ile bir ilgisi olmadığı belirtilirken, Filistinlilerin haklarının çiğnendiğini vurguladı.

Filistinliler'in talebi üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, geçen Aralık'ta Ulusararası Adalet Divanı'ndan yaklaşık 680 kilometre uzunluğundaki bariyerin yasallığı konusundaki görüşünü açıklamasını istemişti. Bariyer beton duvar, dikenli tel ve gözetleme kulelerinden oluşuyor. Ayırma duvarının yaklaşık dörtte biri tamamlandı.

Haaretz gazetesi, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in bariyer konusundaki görüşlerini reddetmesinin bu davada bir bağlayıcılığının bulunmadığını ileri sürerek karara tek hayır oyu veren yargıcın ABD'li hakim Thomas Buerghenthal olduğunu belirtti.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın karar üzerindeki çalışmalarının üzerinde durmamış ve Lahey'e hiç bir üst seviye yetkilisini lobi çalışmalarında bulunması için göndermemişti.

Reklam
Reklam

15 üyesi olan UAD'ın görüşleri bağlayıcı değil fakat ahlaki ve tarihi ağırlığı bulunuyor. Ancak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu veya Güvenlik Konseyi'nde alınacak kararlara bir temel teşkil edebiliyor.

İsrail, Filistinli intihar bombacılara engel olmak için bariyeri inşa ettiğini ileri sürüyor. Filistinliler ise, bariyerin masum insanlara dayanılmaz zorluklar verdiğini, çocukların okullara, çifçilerin tarlalara ve insanların işlerine gidemediğini belirtiyorlar.