İsrail'in hain saldırısından sonra ne olacak?

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, uluslararası hukuk uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, İsrail'in "kendi bölgesinde savaş suçu işlemiş olduğunu" söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, uluslararası hukuk uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla "kendi bölgesinde savaş suçu işlemiş olduğunu" söyledi.

Köni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yardımın önceden bildirilen bir insani yardım hareketi olduğunu ve saldırının İsrail’in kendi karasularında meydana geldiğini hatırlatarak, İsrail’in en fazla gemilere el koyup insanları serbest bırakması gibi bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Ateş açıp silahsız insanları vurmanın savaş suçlarına girdiğine dikkati çeken Köni, "Çünkü askeriyesi bunu yapıyor. İsrail, kendisi, kendi bölgesinde savaş suçu işlemiş oluyor. Bir de insanlığa karşı bir suç söz konusu. Zaten bunun üçüncü devresi de soykırım... Devlet görevlilerinin hepsi, uluslararası ceza hukuku açısından sorumlu duruma düşmüş oluyor" diye konuştu.

Bu olayın artık hem Amerika’yı, hem de İsrail’i "çok zor duruma düşüren aşırı bir davranış tarzı" olduğunu söyleyen Köni, şu görüşleri dile getirdi: "(İçeriden ateş açıldı) deniyor. Bu, mümkün değil. İsrail’in nasıl bir ülke olduğunu biliyorlar. Ancak provoke etmek için bunu kendileri yapmış olabilir. Çünkü tamamen bir barış girişimiydi. Bu saldırıyla Orta Doğu’daki itibarlarını yok ettiler. Amerika’nın (Afganistan’da, Pakistan’da, Irak’ta demokrasi getiriyorum, insan hakları gibi) yaklaşımı var. Eğer Amerika yine İsrail’i koruyacaksa Güvenlik Konseyinde, ki Birleşmiş Milletlerin Güvenlik Konseyine gitmesi gerekiyor, bu geçerliliğini kaybedecek bir boyut alacak. Bu son olayla, Gazze’nin ardından çok hatalı davranışın üstüne hatalı davranış yaptılar." Amerika’daki İsrail lobisinin çok güçlü olduğunun altını çizen Hasan Köni, "İsrail’deki grupların gerçek gücü yok. Asıl güç, Amerika’daki lobilerde... İsrail içinde de protesto gösterileri olur diye düşünüyorum. Çünkü bu tamamen insan haklarının ihlali" dedi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Köni, gemide milletvekillerinin olması dikkate alındığında bu kez Avrupa’nın da saldırıyı kınayacağını düşündüğünü belirterek, "Bundan sonra Türkiye-İsrail ilişkileri ise tamamen başka bir boyutta devam eder. Bu olayın, Türkiye’nin insan hakları konusunda elini Orta Doğu’da güçlendirmiş olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

AA