İsrail'in Mavi Marmara Özrü

Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında öldürülen Furkan Doğan'ın babası Doç. Dr....

Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında öldürülen Furkan Doğan'ın babası Doç. Dr. Ahmet Doğan, ''İsrail, Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilemiş olabilir ama uygulamayı görmeden İsrail'in sözlerine güvenmemek gerekiyor'' dedi.

Doç. Dr. Ahmet Doğan, ''Aldığımız bir bilgiye göre, eğer doğruysa İsrail'in bizim Mavi Marmara olayından sonra söylediğimiz 3 temel şartı, yani Filistin topraklarına ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması, özür dilenmesi ve ceza mahiyetinde bir tazminat ödenmesini belirtmiştik. Bugün gelinen noktada, İsrail, özür dileyerek, suç işlediğini, hata yaptığını kabul etmiş oluyor. Bu durumda Mavi Marmara ve orada şehit olanların amacına ulaştığı anlamına gelir. Oğlum Furkan ve diğer Mavi Marmara yolcuları gemiye binerken, tek amaçları Gazze'ye uygulanan ambargoyu kaldırmak ve bu ambargoya dikkat çekmekti. Bu amaca ulaşıldı. Ancak bu arada biz evladımızı kaybettik, şehitler verdik. Gazze'ye yaptığımız ziyarette, Furkan'ın ne kadar ulvi bir amaç için yola çıktığını, ne kadar bilinçli bir çocuk olduğunu görmüş olduk. Mavi Marmara'nın amacına ulaştığı ve ambargoyu kırdığı görülüyor'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

''Uygulamayı görmeden İsrail'in sözlerine güvenmemek gerekiyor'' diyen Doç. Dr. Doğan, şöyle devam etti:

''İsrail böyle bir devlet. Uluslararası siyaset anlamında böyle bir adım atmış olabilir ama somut olarak ambargonun kalktığını ve bizim gibi o topraklarda özgür yaşadığını görmekten sonra özür ve tazminat düşünülebilir. Şu an itibarıyla özür devletten dilenmiştir, bizlerden dilenen bir özür yoktur, bu konuda bize bir bilgi verilmemiştir. Evladını, babasını kaybedenler, devlet değil, bizleriz, özrün merkezi de bizleriz. Dolayısıyla özür dilendi bitti olarak düşünülmemelidir. Ambargo kalkarsa ve bizden bizzat özür dilenirse, şartlar yerine gelmiş olur. İsrail bu 3 şartı yerine getirirken, ilave şartlar öne sürmemiş olmasını diliyorum. Eğer ilave şartlar sunarak, açtığımız davaların geri çekilmesi gibi şartları varsa bunu asla kabul etmiyoruz. Zaten özür, suçlu olduğunun kabulüdür. Suç işlenmişse bunun cezasının da bir şekilde ödenmesi gerekir.''

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Doğan, "İsrail hükümetinin özür dilediğini ve tazminat ödeyeceği haberini, üniversitede ders çıkışı gelen telefonlardan öğrendim. Daha sonra medya mensupları da beni aradı. Bizim başından beri bu konuda 3 şartımız vardı. Birincisi özür, ikincisi tazminat, üçüncüsü ve en önemlisi ise oğlumun şehit olmasına yol açan Gazze'deki ambargonun kaldırılmasıdır. Özür dileme ve tazminat tek başına yeterli değildir. Gazze'den ambargonun kaldırılması da gerekir. Zira, oğlum bu uğurda şehit oldu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: