İsrail'le ticari ilişkiler ikinci katip seviyesine indirildi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile İsrail arasında tırmanan gerilimin ardından Tel Aviv'de bulunan ticaret...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile İsrail arasında tırmanan gerilimin ardından Tel Aviv'de bulunan ticaret ataşesini ülkeye davet ettiğini açıkladı. Çağlayan, bu adımla ticari ilişkilerin ikinci kâtip seviyesine indiğini bildirdi.
Bakan Çağlayan, İngiltere-Türkiye İş Forumu'ndan ayrılırken gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı.
İsrail ile ilişkilerin dış ticarete yansımalarının sorulması üzerine Çağlayan, şunları kaydetti:
"Türkiye, İsrail için önemli bir partner. Siyasi anlamda sinirler gergin fakat buna rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ticari bağların kesilmesini talep etmedi. Gelinen aşamada İsrail ile 3,7 milyar dolar dış ticaretimiz bulunuyor. Bu ülkeye dış ticaret fazlamız var. Yani şu an ticaretin kesilmesi söz konusu değil. Ama ben tepki olarak Tel Aviv'de bulunan ticaret ataşesini Türkiye'ye davet ettim. Böylece İsrail ile ticari ilişkiler ikinci katip seviyesine indirilmiş oldu."
CHP'nin İsrail ile ilgili tavrını da tepki ile karşılayan Çağlayan, "Dış siyasette, bu konuda önemli olan Türkiye'nin menfaatlerini korumaktır. Milli konularda siyasi partiler arasında dayanışma esastır. Mavi Marmara olayının ardından Türkiye'nin İsrail'e takındığı tavır takdire değerdir. Ana muhalefetin İsrailliler gibi konuşması, onların avukatlığını yapması üzücüdür." dedi.
“TÜRKİYE 2011’DE ORTALAMA YÜZDE 7 BÜYÜYECEK”
Sanayi üretiminin temmuz ayında yüzde 6,9 arttığının aktarılması üzerine Ekonomi Bakanı, “Bu oran beklentilerimi aşmadı. Sanayi üretimi ve ihracat Türkiye’ninbüyüme gücünü ortaya koyan en önemli unsurlar. Rakamlara bakıldığında sanayinin kapasitesinin iyi olduğunu görüyoruz, umuyorum bu başarı artarak devam edecektir. Bunun yanında çevrede yani Amerika ve Avrupa’da olumsuzluklar fazla ama buna rağmen ihracatta cumhureyet tarihinin rekoruna yürüyoruz. Nihai olarak ihracata ve sanayi üretimine bakarak 2011’de ülkemizin ortalama yüzde 7 büyüyeceğini öngörüyorum.” ifadelerini kullandı.
“İthalat rakamları artıyor, buna karşı neler yapılabilir?” sorusuna ise Zafer Çağlayan, “Evet ithalat artıyor, bundan ben de rahatsızım. Ama niye artıyor, buna bakmamız gerekiyor. Türkiye’nin ithalatında enerji kaynaklarının önemli bir yeri var. Bu kaynakları artırıp yatırım ortamını iyileştirdiğimiz takdirde ithalatta yukarı yönlü eğilimin önüne geçebiliriz.” karşılığını verdi.
Gazetecilerin “Türkiye’nin enerji faturası sene sonunda ne olacak?” sorusunu da Çağlayan, “2011 sonu itibari ile 45-50 milyar dolara yakın bir fatura ile karşılaşabiliriz.” diiye cevapladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz