İsrailli firmanın elektriği kesildi

İZMİR (İHA) - İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Oğlananası Beldesi'nde, AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Tokluoğlu, 5 yıldır beldede çim üreten İsrailli firmanın kullandığı suyun, yasal olmadığını iddia ederek DSİ ve TEDAŞ'a dilekçe vererek suyun kesilmesine neden oldu. Şirket sorumlusu, suyun belediye başkanı tarafından kasıtlı olarak kesildiğini iddia ederken, başkan Tokluoğlu elektriğin TEDAŞ tarafından kesildiğini söyledi.

Oğlananası Belediye Başkanı Mehmet Tokluoğlu, beldesinde faaliyet gösteren İsrail kökenli Avram Kelef'in sahibi olduğu Optima Ziraat Firması'nın kullandığı artezyen suyunun, ruhsatsız olduğu ve 'Yer altı Suyu Kullanma' kanununa uymadığı gerekçesiyle DSİ'ye dilekçe verdi. Dilekceyi inceleyen DSİ yetkilileri, başkanı haklı bularak, yeraltı suyu kullanma belgesinin olmadığını tespit ettikten sonra firmaya ikaz yazısı yazdı. Firmanın 1 ay içinde ruhsat almasını isteyen DSİ, başvuru olmayınca TEDAŞ'a elektriğin kesilmesi için başvuru yaptı. TEDAŞ yetkilileri de, elektriği kesince çim sulayan firma elektrik olmadığı için su alamayarak su kullanamadı.

Reklam
Reklam

Optima firmasının İzmir sorumlusu Kazım Nadir Özdenoğlu, su kesintisinin siyasi ve kasıtlı olduğunu söyledi. Özdenoğlu, "İsrail kökenli şirket yöneticisi Avram Kelef, bütün izin ve işlemleri tamamlayarak 1.5 milyon dolar harcayıp işletmeyi kurdu. İlk başta beldeden 100'e yakın köylü çalışarak, para kazandı. Belediyenin sulama imkanı olmadığı için biz de bir köylünün bahçesindeki artezyen suyunu kiraladık. Ancak, belediye başkanının şikayeti üzerine TEDAŞ elektriği kesti ve biz kuyudan elektrik olmadığı için su pompalayamadık. Bu ülkeye yatırım için gelen birine böyle bir tavır alınması doğru değil" dedi.

Özdenoğlu, ayrıca su verilmemesi taktirde, çimlerin 2 gün içinde çürüyeceğini ve yatırımın tamamen yok olacağını söyledi.

DSİ ve TEDAŞ'a verdiği dilekçeyle firmanın elektriğinin ve suyunun kesilmesine neden olan Belediye Başkanı Mehmet Tokluoğlu, kesintinin siyasi olmadığını söyledi.

Başkan Tokluoğlu, "Bu ülkeye kim yatırım yaparsa yapsın, herkese kapımız açık. Firma belediyeden su almak yerine, başka bir vatandaşın suyunu alarak sulama yapıyor. Bu kullanma şekli kanunen yasak. Eğer su verilecekse, bu belediyenin işidir. Bir kişi kendi kullandığı bir suyu kanunen bir başkasına parayla satamaz. Firma sürekli sulama yaptığı için bizim pompalarımız arıza yapıyor. DSİ'ye müracaat ettik. Onlar da, inceleme yaptıktan sonra 167 sayılı Yeraltı Suları Kanunu'na uygunsuzluk olduğunu tespit ederek TEDAŞ'a elektriğin kesilmesi yolunda dilekçe verdi. TEDAŞ'da elektriği kesti. Eğer su istiyorlarsa belediye su vermeye hazır" diyerek firmanın su kullanımı konusunda müracaat etmediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Optima Ziraat firmasının 24 saat yaptığı sulamayla ürettiği çimler, Türkiye ve diğer illerde bulunan futbol sahaları, oteller, golf sahaları, tatil köyleri, ve peyzaj alanlarında kullanılıyor.