Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yaşayan 127 Yahudi yerleşim biriminde yapılan ankete katılan 3 bin 200 ailenin üçte ikisinden fazlası, demokratik bir karar alınması halinde yaşadıkları yerleri terk etmeye hazır olduklarını belirtti.
Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde, Filistinliler arasında yaşayan yaklaşık 200 bin Yahudi, genellikle köktendinci ve aşırı sağcı görüşleri ile tanınıyor. Filistin'le her türlü anlaşmaya karşı olduklarını sürekli tekrarlayan bu grup, bölgede yerleşme hakkını da Tevrat'a dayandırıyor. Yahudi yerleşimcilerle ilgili bu bilgiler 'Barış Şimdi Hareketi'nin yaptırdığı bir anketle değişti. 127 yerleşim yerinde 3 bin 200 ailenin katılımı ile yapılan ankette, yerleşimcilerin üçte ikisinden fazlasının demokratik bir karar alınması halinde yaşadıkları yerleri terk etmeye hazır oldukları ortaya çıktı. Ankete katılanların sadece yüzde 6'sı hükümetin aldığı bu tür bir karara yasa dışı da olsa direniş göstereceğini açıkladı. Bu yüzde 6'nın içinde, kendilerini köktendinci olarak nitelendirip, evlerini ve mahallelerini silah gücü ile korumak isteyenlerin oranının ise sadece yüzde 2 olduğu bildirildi.
EV SATIN ALMAK KOLAY Filistin bölgelerindeki Yahudi yerleşim yerlerini tercih nedeni olarak, ankete katılanların yüzde 77'si, yaşam kalitesi cevabını verdi. Bu yerleşim yerleri genellikle büyük kentlerin kaos ve karmaşasından uzakta, kırsal kesimde inşa ediliyor ve devlet, yerleşim yerlerinde ev satın alanlara büyük destek veriyor. Böylece gelir durumu iyi olmasa da ev sahibi olmak isteyenler bu bölgelere yönlendiriliyor. Anketten çıkan sonuca göre; yerleşimcilerin yüzde 59'u, tazminat karşılığında evlerini terk edip İsrail'e taşınmaya razı.
Bu anket sonuçları, yerleşimcilerin aslında politik amaçla kullanıldıklarını söyleyenlerin tezlerini destekliyor. 'Barış Şimdi Hareketi'nin yorumu da İsrail hükümetinin, yerleşimcilerin büyük çoğunluğunun Filistin'le barış için taviz verme düşüncesini gözardı ederek, aşırı sağcılarla işbirliği yaptığı şeklinde.
BARIŞ HAREKETİ'NİN İSTEKLERİ 'Barış Şimdi Hareketi', hükümetin tutumunu değiştirmesini, yerleşimcilerin göç ettirilmesi ve tazminat ödenmesi hazırlıkları için bir komisyon kurulmasını talep ediyor. İsrail halkının çoğunluğunun bir Filistin Devleti kurulmasını beklediğini belirten 'Barış Şimdi Hareketi', hükümetin, Filistin bölgelerindeki Yahudi yerleşim yerlerine yaptığı büyük yatırımları durdurmasını ve bu parayı İsrail'e taşınmak isteyen yerleşimcilere vermesini istiyor.
Yahudi yerleşimciler, Filistinliler'in 22 aydır süren intifada hareketinin en yakın hedefi durumunda. Filistinliler, yerleşim birimlerinin derhal boşaltılmasını ve İsrail'in işgal ettiği tüm bölgelerden çekilmesini isterken, Şaron hükümeti bunu reddediyor.