"işsiz Sayısı Ekim'de Kriz Dönemindeki Düzeyi De Aştı"

- Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Ekim dönemindeki işsiz sayısının kriz dönemini de geride bıraktığına dikkat çekti. TÜİK

- Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Ekim dönemindeki işsiz sayısının kriz dönemini de geride bıraktığına dikkat çekti.

TÜİK tarafından açıklanan İşgücü İstatistikleri verilerini değerlendiren DİSK-AR raporunda, "Ekim 2014 verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10,6 ile geçtiğimiz yılın aynı döneminin yüzde 1.4 puan üzerinde, mevsimsel etkilerden arındırılmamış veriler de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 puan artış ile yüzde 10.4’e ulaştı" diye hatırlatıldı ve şu verilere dikkat çekildi:

Reklam
Reklam

"Resmi işsiz sayısı da yeni seriye göre bir önceki yılın aynı dönemine göre 573 bin kişilik artışla 3 milyon 43 bine ulaştı. Bu veri, krizin en ağır şekilde yaşandığı 2009 yılının aynı dönemi için 2 milyon 968 bindi. İş talep edenlerin sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1 milyon 929 bin kişi artarken işsiz sayısındaki artış işgücü artışının yüzde 29.7’si oldu. İşsizlik verilerinde en ciddi artış gençler, kadınlar ve tarım dışı sektörlerde gerçekleşti."

GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK: YÜZDE 17.19
DİSK-AR'ın TÜİK'ten derlediği verilere göre, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 17.19'a ve işsiz sayısı da 5 milyon 427 bin kişiye çıkıyor.

DİSK-AR raporunda, "İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar eklendiğinde işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 536 bin kişi olurken bunların istihdam içindeki payı ise yüzde 20.7 oldu" denildi ve şu konların altı çizildi:

Reklam
Reklam

"KADINLARIN İŞSİZLİK GERÇEĞİ DAHA AĞIR"
"Kadınlar için ise işsizlik gerçeği daha ağır bir biçimde yaşandı. Resmi işsizlik oranı yüzde 13.3 olan kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 25.2 seviyesinde gerçekleşti. Kadınlarda işsizlik Şubat 2014 döneminden bu yana 252 bin kişi artarken, erkeklerde 32 bin kişi azaldı."

Kadınların resmi işsizlerin yüzde 39’unu oluşturduğuna da işaret edilen raporda, "İşsizlik kapsamı dışında tutulan umutsuz ve diğer işsizlerin yüzde 60’ını kadınlar oluşturdu. Lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip kadınlardaki resmi işsizlik oranı yüzde 19.3 iken erkeklerde yüzde 8.23 düzeyinde" denildi.

EĞİTİMLİ İŞSİZLER
Yüksek öğretim mezunları arasında işsiz sayısının, Şubat 2014 döneminden bu yana 237 bin kişi artarak 725 bin kişiye ulaştığına da dikkat çekilen raporda, "Buna karşın Şubat 2014 döneminden bu yana resmi işsiz sayısındaki artış 218 bin kişi olarak gerçekleşti. Yaklaşık her dört işsizden biri üniversite mezunu. Özellikle yükseköğretim mezunu kadınlar işsizliğin hedefi olmaya devam etti. Yükseköğretim mezunu kadınlar Şubat 2014 döneminden Ekim 2014 dönemine yeni işsizlerin yüzde 76’sını oluşturdu. Kadın işsizlerin yüzde 37’si yükseköğretim, yüzde 62’si lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip" bilgileri verildi.

Reklam
Reklam

GENÇ İŞSİZLİK DE ÇOK YÜKSEK
"Gençler için geniş tanımlı işsizlik oranı, yüzde 19.7 olarak açıklanan resmi verinin yaklaşık 9 puan üzerinde yüzde 29 seviyesinde gerçekleşti" denilen raporda, gençlerin işgücüne katılım oranının da yüzde 1.9'a karşılık gelen 227 bin kişi azaldığı vurgulandı ve "Bunda eğitim ve öğretime devam ettiği için çalışmayan gençlerinde sayısındaki artış etkili oldu. Söz konusu düşüş yaşanmasıydı işsizlik oranı daha da artacaktı" denildi.

DİSK'İN İŞSİZLİĞE KARŞI ÖNERİLERİ
"İşsizlikle mücadeleyi, çalışma koşullarını kötüleştirerek, ücretleri düşürerek çözmeye çalışan bu anlayışa karşı durulmalıdır" denilen raporda, DİSK'in işsizlikle mücadele için önerileri de şöyle sıralandı:

- Haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 37.5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.
- Herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalıdır.
- Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalıdır.
- Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
- Taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmelidir.
- Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır.
- Kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.
- Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: