İşsizlik maaşı (işsizlik ödeneği) nasıl alınır, şartları nelerdir? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

Kanunlar doğrultusunda ve 4477 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun kapsamında belirtilmiş olan bütün şartlara uygun olduğu belirlenen kişiler işsiz kaldıkları durumlarda bir ödenek alma hakkına sahip olur. İşsiz kalan kişilere devlet desteği verildiği bu süreçte kişilere işsizlik maaşı bağlanır. Ancak bir kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.

İşsizlik maaşı devletin çeşitli sebeplere bağlı olarak işsiz kalan vatandaşlarına sağladığı bir haktır. Ancak her işsiz kalan kişi için işsizlik maaşı bağlanamayabilir. Bu maaş türünün bağlanması için bazı kurallar ve şartlar bulunur. Belirtilen yasal kurallara ve şartlara uyan herkese işsizlik maaşı alma hakkına sahip olabilir. Ayrıca işsizlik maaşı belli bir oranda, belli bir süre için verilen bir maaş türüdür.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

Herhangi bir sigorta türüne bağlı olarak çalışan kişiler, işsiz kalma durumlarında, işsiz kalma sebeplerine bağlı olarak işsizlik maaşı alır. Belirtilen şartlara uygun olan ve işsiz kalan kişiler için işsizlik maaşı ödenebilmektedir. Ödenecek olan işsizlik ödeneğinin hesaplanması kişinin çalıştığı göreve, çalışma süresine bağlı olarak gerçekleştirilir.

Reklam
Reklam

Bir çalışan işsiz kaldığında devletin belirttiği şartlara uygun ise bir süre için işsizlik maaşı alabilir. İşsiz kalan kişinin mağduriyetinin önüne geçebilmek için devlet tarafından verilen bu destek için gerekli şartlar vardır. Bu şartlara uyulması hâlinde işsizlik maaşı bağlanır.

İşsizlik maaşı şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı şartları kanunlar doğrultusunda belirlenmiştir. Bu maaşı alabilmek için gerekli olan tüm şartları sağlayan herkes, işsiz kaldığı süreçte belli bir dönem işsizlik maaşı alabilir. Ayrıca meslek edinme ya da yerleştirme eğitimlerine, özellikleri doğrultusunda iş bulma imkânlarına, genel sağlık sigorta primlerinin ödenmesi gibi haklara da sahip olurlar.

Her işsiz kalan kişiye verilemeyen işsizlik maaşı alma şartları şunlardır:

  • Kişinin kendi isteği dışında işsiz kalması
  • Kişinin işsiz kalmasında bir kusuru bulunmaması
  • Hizmet akdi feshedilmeden önce son 3 yıl içinde en az 600 gün boyunca işsizlik sigortası primi ödenmiş olması
  • Hizmet akdi feshedilmeden önceki son 4 ay için hizmet akdinin bulunması
  • Hizmet akdi feshedilmesinden sonraki 1 ay içinde en yakın İŞKUR (İş ve İşçi Bulma Kurumu) birimine şahsi olarak ya da internet üzerinden başvuru yapmış olmak
Reklam
Reklam

İşsizlik maaşı alabilmek için kişilerin işsizlik maaşı başvurusu yapması gereklidir. Bu başvurunun İŞKUR’a şahsen giderek ya da elektronik ortamda İŞKUR’a ait resmî internet sitesi ya da uygulaması üzerinden yapılmış olması önemli değildir.

2024 işsizlik maaşı ne kadar?

İşsiz kalan bir kişinin eğer hakkı bulunuyor ise ve işsizlik maaşı alacak ise bazı hesaplar yapılarak ne kadar işsizlik maaşı ödemesi yapılacağı belirlenir. Hesaplanan işsizlik maaşı aylık olarak ödenen asgari ücretin %80'ini geçmemelidir. Ayrıca bağlanan işsizlik maaşı damga vergisi dışında hiçbir kesintiye ya da vergiye tabi tutulmaz.

Reklam
Reklam

İşsizlik maaşı sorgulaması e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Kişilere ödenecek olan işsizlik maaşı oranları düzenli olarak güncellenmektedir. Bu nedenle farklı kişilere bağlanan maaşlarda değişiklik görülebilir. Ayrıca işsizlik maaşları için belirlenen rakamlarda kişilerin çalışma süreleri de hesaba katılmaktadır.

2024 yılı için aylık işsizlik ödeneği hesabı

Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı Damga Vergisi Oranı Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay 2024 Yılına Ait Asgari Ücretle Çalışan 20.002,50 8.001,00 0,00759 7.940,27
Son 4 Ay 25.000 TL ile Çalışan 25.000,00 10.000,00 0,00759 9.924,10
Son 4 Ay 41.000 TL ile Çalışan 41.000,00 16.002,00 * 0,00759 15.880,54

( * ) Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için sigortalı işsize ödenecek aylık işsizlik ödeneği miktarı bu şekilde hesaplanmıştır.

Reklam
Reklam