İşsizlik önceki yıllarla kıyaslanmalı

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'de işsizliğin mevsimsel olarak bile değişiklikler gösterdiğini belirterek, burada önemli olanın, değerlendirmesi yapılan dönemin önceki yıllara göre kıyaslanmasının olduğunu söyledi.

Bakan Babacan, İstanbul'da 29 Nisan Cuma günü yapılacak olan Yatırım Danışma Konseyi ile ilgili Hazine Müsteşarlığı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Geçen yıl 15 Mart tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Yatırım Danışma Konseyi'nin yılda bir defa biraraya gelmesi ve Türkiye'nin yatırım ortamı
konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının kararlaştırıldığını hatırlatan Babacan, "Hatırlayacağınız gibi o toplantıya 19 uluslararası şirketin üst düzey yöneticileri, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Direktörü Michael Deppler ile özel sektör temsilcisi sivil toplum örgütlerinin başkanları katılmışlardı. Yatırım Danışma Konseyi'nin ikinci toplantısını 29 Nisan Cuma günü yine Başbakanımız başkanlığında İstanbul'da gerçekleştireceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Babacan, Yatırım Danışma Konseyi'nin bu yılki toplantısına IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shengman Zhang ve Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Sayın Philippe Maystadt'ın da katılmasının kesinlik kazandığını söyledi. Söz konusu toplantıya 11 ülke ve 12 değişik sektörden gelen 19 çokuluslu şirketin üst düzey temsilcilerinin katılacağının altını çizen Babacan, "Şirketlerin 2004 yılı sonu itibariyle dünya genelindeki ciroları toplamı yaklaşık 900 milyar euro düzeyindedir. Dünya genelinde yaklaşık 3 milyon kişiye istihdam sağlayan bu şirketlerin toplam sermayeleri yaklaşık 456 milyar eurodur" şeklinde konuştu.

TOPLANTIYA KATILACAK YATIRIMCILARA İLİŞKİN RAKAMLAR

Konuşmasında, Yatırım Danışma Konseyi'nin geçen yılki toplantısı sonunda yayımlanan Sonuç Bildirisi'nde katılımcıların; coğrafi konum, iç pazarın büyüklüğü, zengin doğal kaynaklar, dinamik yerli sanayi, nitelikli ve verimliliği yüksek iş gücü gibi faktörlerin, Türkiye'nin yatırımlar açısından cazibesini artıran unsurlar olduğuna ilişkin ortak görüşlerini kamuoyuna açıkladıklarını anımsatan Babacan, bu bildiride belirlenen öncelik ve gündeme getirilen tavsiyeler konusunda, geçen bir yıl içinde önemli ilerlemelerin sağlandığını ifade etti. Babacan şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Hedefimiz, Türkiye'yi uluslararası yatırımcıların tereddütsüz tercih ettikleri bir yatırım yeri haline getirmektir. Bu anlamda, Yatırım Danışma Konseyi'nin uluslararası bir perspektifle politikalarımıza sağladığı katkının değeri büyüktür. Nitekim son dönemde gerek yerli, gerekse yabancı yatırımlardaki gözle görülür artış, yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda aldığımız tedbirlerin ve doğru politikaları tespit etmede kullandığımız araçların etkinliğini onaylar niteliktedir. 2003 yılında özel sektör yatırımları yüzde 30 oranında artış göstermiş ve 40 katrilyon 626 trilyon TL seviyesine ulaşmıştır. Yine 2004 yılında da yatırımlar yüzde 49.3 oranında artarak 60 katrilyon 664 trilyon TL olmuştur. Uluslararası yatırımlar açısından da son dönemde Türkiye'nin performansındaki artış, tüm çevrelerce kabul edilir hale gelmiştir. 'Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 17 Haziran 2003 tarihinden 2004 yılı Aralık sonuna kadar toplam 3 bin 95 adet yabancı sermayeli şirket kurulmuştur. Haziran 2003 öncesindeki on yılda, bazı istisnalar dışında 1 milyar dolar seviyesini aşamayan doğrudan uluslararası sermaye miktarı, 2003 yılı sonunda 1 milyar 694 milyon dolar, 2004 yılı sonunda ise 2 milyar 568 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır."

Reklam
Reklam

TOPLANTIDA ELE ALINACAK KONULAR

Babacan, 29 Nisan Cuma günü yapılacak Yatırım Danışma Konseyi'nin ikinci toplantısında gündemin, üyelerin uluslararası iş dünyasındaki değerli birikimlerinden daha fazla faydalanmak olacağına dikkati çekerek, "Bu amaçla; son bir yılda yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda Türkiye'nin gösterdiği performansın değerlendirilmesi ve önümüzdeki bir yıl içinde bu alanda Türkiye'nin ulaşması gereken somut hedeflerin belirlenmesi üzerinde yoğunlaşılacaktır" dedi.

Babacan, basın toplantısının ikinci bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sosyal güvenlik sistemindeki açığın Türkiye'nin toplam borcunu geçtiği yönündeki iddialar hatırlatıldığında Babacan, bu konudaki olumsuz tablonun ciddi boyutlara ulaştığı için yeni bir sosyal güvenlik reformu hazırlandığını dile getirdi. Babacan, Meclis yaz tatiline girmeden reformun yasalaşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Bir başka soru üzerine de Babacan, yatırım ortamının iyileştirilmesinin hiç bitmeyecek bir süreç olduğunu dile getirdi. Önlerinde her yıl sürekli yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin bir iş listesi olacağının altını çizen Bakan Babacan, ülkeler arasında yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından ciddi bir rekabetin başladığını, bu süreçte gerek yerel yönetimler, gerekse bürokrasi ile ilgili engellerin teker teker çözüleceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bakan Babacan, 29 Mayıs tarihinde Fransa'da gerçekleştirilecek referanduma ilişkin olarak da "Bu Fransa halkının vereceği bir karardır. Bizim ise AB sürecimiz açık ve net bellidir. 3 Ekim'de müzakereler başlayacaktır. Bu kati bir tarihtir" açıklamasında bulundu.

İŞSİZLİK VERİLERİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME

DİE tarafından açıklanan işsizlik verilerine ilişkin bir soru üzerine de Babacan, bundan sonra istihdam rakamlarının aylık olarak açıklanacağını hatırlattı. Türkiye'de işsizliğin mevsimsel olarak bile değişiklikler gösterdiğinin altını çizen Babacan, burada önemli olanın, değerlendirmesi yapılan dönemin önceki yıllara göre kıyaslanmasının olduğunu ifade etti. Babacan, "Aralık ayının hava şartlarını Haziran ile mukayese etmemiz ne kadar doğru olursa, işsizliği de bir önceki dönemle kıyaslamamız o kadar doğru olur" dedi. İşsizlik konusundaki gerçekçi değerlendirmenin gelecek ay çıkacak veriler ile yapılabileceğine işaret eden Babacan, bu konuda aldıkları ilk izlenim ve sinyallerin oldukça olumlu olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Babacan, IMF'ye yeni stand-by düzenlemesine ilişkin verilecek niyet mektubunun dün akşam itibariyle imzalandığını ve gönderildiğini açıkladı. IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun söz kosunu niyet mektubunu görüşmek üzere toplanma tarihinin 12 Mayıs'ın olarak planlandığını sözlerine ekleyen Babacan, bu tarihin birkaç gün önce ya da birkaç gün sonra olabileceğini, önemli olanın Mayısın ilk yarısında bunun yapılmasının olduğunu vurguladı. Babacan, 9'u ile başlayan hafta içerisinde IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun toplanmasının beklendiğini, buna ilişkin resmi ilanın önümüzdeki günlerde yapılacağını kaydetti.

Öte yandan, Babacan, bazı lüks tüketim mallarında dün yapılan ÖTV düzenlemesinin ithalattaki artışın, cari açık üzerindeki olumsuz etkisini gidermeye yönelik önemli adım olduğunu söyledi. ÖTV'de yapılan değişikliğin, akşamdan sabaha alınan bir karar olmadığını, bunun 2005 bütçesi hazırlanırken dikkate alındığını ifade eden Babacan, uygulamadan sağlanacak gelirin üzerinde durulmaya değmeyecek 'cüzi' bir miktar olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Bazı ticari araçlarda yapılan vergi artışına ilişkin bir soruya da Babacan, ticari araçlar konusunda, ilgili bakanların biraraya gelerek konuyu inceleyeceğini söyledi. Babacan, "Belli ki orada tekrar bir gözden geçirme gerekiyor ve ticari araçlarla, binek araçların aynı vergi sistemine tabi olmaması gerektiği konusunda hükümetimizin görüşü zaten çok net. Orada varsa mevzuat açısından bir karışıklık ya da açıklığa kavuşturulması gereken bir durum o da bugünkü toplantıda bir karara bağlanacaktır diye tahmin ediyorum" açıklamasında bulundu.