ANKARA (İHA) - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken önemli miktardaki kaynağın esas olarak işsizlerin eğitimine harcanması ve prim oranlarının azaltılması gerektiğini kaydetti.
İşsizlik Sigortası prim oranlarının azaltılmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, son zamanlarda kamuoyunda İşsizlik Sigortası Fonu'nda 21.2 milyar YTL tutarında önemli bir kaynağın biriktiğinden hareketle, bu kaynağın kullanılmasıyla ilgili dile getirilen öneriler ve yapılan tartışmaların yoğunluk kazandığını hatırlattı. İşveren ve işçi primleriyle ortaya çıkan bu birikimin çeşitli spekülasyonlara konu olmasının, işveren kesimince yadırgandığını ifade eden Kudatgobilik, İşsizlik Sigortası konusundaki temel gerçeklerden birinin, bugünkü birikimin büyük ölçüde başlangıçtaki hesap hatasından, yani prim oranlarının ihtiyacın üzerinde belirlenmesinden kaynaklı olduğunu kaydetti.
Toplanan primlerin büyük kısmının işletmelerin kasasından çıktığı, yani üretimden ve yatırımdan çekilen kaynaklar olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Kudatgobilik, "Bugün yapılması gereken, gelir fazlası veren sigortada, işveren prim oranının yüzde 2'den yüzde 1'e indirilmesidir. Aktüaryal denge, sigortadan yararlanma şartları işsizlerin lehine yumuşatılsa bile bu indirime izin verecektir" dedi.
İşsiz kalanlara işletmelerin talep ettiği işgücü niteliklerine uygun bilgi, beceri ve meslek kazandıracak eğitimin verilmesinin, işsizlikle mücadelenin temel araçlarından birisi olduğunu kaydeden Kudatgobilik, tarihi çok eski olan batı ülkeleri işsizlik sigortaları deneyimlerinin, işsizlik sigortasının başarısının, sorunu kaynağında, yani eğitimle çözmeye bağlı olduğunu gösterdiğini belirtti. Halen sigorta kapsamında yapılan eğitim harcamaları ve fondan eğitime ayrılan payın ise çok düşük olduğuna dikkat çeken Kudatgobilik, "İllerin işgücü piyasası ihtiyaç analizleri tamamlanmalı, işletmelerin çalıştırmak istedikleri personelin nitelikleri esas kabul edilerek, sigortadan ödenek alan işsizlere yönelik meslek eğitimine, daha başka ifadeyle iş edindirme kurslarına fondan yeterli kaynak sarf edilmelidir. Buna paralel olarak, Türkiye'de henüz çok az sayıda bulunan özel sektör meslek okullarının artırılması da teşvik edilmelidir" dedi.