İstanbul Ayvansaray Üniversitesinde 2. Mesleki Eğitim Kongresi düzenleniyor

"Bilişim" temasıyla düzenlenen kongre, 17 Mayıs'ta sona erecek - İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat: - "Bilişim teknolojileri dendiği zaman aklımıza sadece bilgisayarlar, fiber optik kablolar, cep telefonları ve internet gelmemelidir. Bilişim teknolojileri küresel ekonominin bel kemiği ve küresel rekabetin başlıca aracı haline gelmiştir" - Plato Meslek Yüksekokulu V. Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Elal: - "Amacımız, bu alandaki tüm paydaşları bir araya getirip ileriye yönelik projeler olması, iş birliklerinin artmasıdır. Kongremizde pek çok üniversiteden ve Ayvansaray Üniversitesinden öğrenciler, akademisyenler ve sektör temsilcileri bildiri sunacak"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Plato Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen 2. Mesleki Eğitim Kongresi "Bilişim" temasıyla üniversitenin Merter yerleşkesinde yapılıyor.

İstanbul Ayvansaray Üniversitesinin, geçen yıl ilkini "Sağlık" temasıyla yaptığı Mesleki Eğitim Kongresinin bu yılki teması "Bilişim" olarak belirlendi.

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat, kongrenin açılışındaki konuşmasında, bilişim sektörünün 21. yüzyılda ekonomik gelişimin öncüsü olduğunu dile getirerek, belirli bir gelişmişlik seviyesine ulaşan ülkelerin bilişim sektöründe büyük atılımlar yaptığının görüldüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Arat, kongrenin temasını "Bilişim" olarak seçme nedenlerini şöyle açıkladı:

"Bilişim teknolojileri dendiği zaman aklımıza sadece bilgisayarlar, fiber optik kablolar, cep telefonları ve internet gelmemelidir. Biyomühendislikten nanoteknolojilere, en karmaşık nörolojik operasyonlardan havacılık ve uzay sanayine, ihtişamlı mimari eserlerin yapılmasından insansı robotların üretilmesine kadar sayısız sektör bugün artık büyük ölçüde bilişim teknolojilerine dayanmaktadır. Bilişim teknolojileri küresel ekonominin bel kemiği ve küresel rekabetin başlıca aracı haline gelmiştir. Biz de bu gerçeklikten hareketle, bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Mesleki Eğitim Kongresinin konusunu 'bilişim' olarak belirledik."

- "Sektör paydaşları, öğrenciler ve akademisyenler bir araya geliyor"

Plato Meslek Yüksekokulu V. Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Elal da kongrenin, bilişim alanındaki güncel gelişmelerin, deneyimlerin ve yenilikçi yaklaşımların paylaşılması, profesyoneller arasındaki iletişim ve işbirliğinin artırılması, disiplinler arası çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Elal, soruları yanıtlarken, kongreyi her yıl farklı bir temayla düzenleyeceklerini vurgulayarak, "Üniversitemizde 7 tematik alanda eğitim veriyoruz, sağlık, bilişim, teknoloji, iletişim, sanat, tasarım, lojistik. Her yıl belli bir alandaki tematik mesleki eğitimi tartıştıktan sonra bir genel kongre yapmayı düşünüyoruz, her 7 yılda bir 'Türkiye'de Mesleki Eğitim.' Daha sona yine bunu devam ettirmek istiyoruz." diye konuştu.

Plato Meslek Yüksekokulunun 10. yılını kutladıklarını ifade ederek, "Plato Meslek Yüksekokulu, Türkiye'deki en büyük ve en iyi iyi meslek yüksek okulu, program sayısı, öğrenci sayısı, yaptığı etkinlik ve akademik faaliyetler bakımından. O yüzden de öncü rolümüz bize Türkiye'de mesleki eğitimin geleceğini tartışmak, politikalarını belirlemek ve diğer araştırmacılarla tartışarak yeni bir boyuta taşımak misyonunu yüklüyor." dedi.

Elal, kongrede sektör paydaşlarını, öğrencileri ve akademisyenleri bir araya getirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Amacımız, bu alandaki tüm paydaşları bir araya getirip ileriye yönelik projeler olması, iş birliklerinin artmasıdır. Kongremizde pek çok üniversiteden ve Ayvansaray Üniversitesinden öğrenciler, akademisyenler ve sektör temsilcileri bildiri sunacak. Ulusal kongre ama İskoçya'dan da bir davetli var, kongremizde uluslararası bir sunum da gerçekleştirilecek."

Reklam
Reklam

- "Animasyon okuyanlar asla işsiz kalmayacak"

Kongrenin ilk paneli Prof. Dr. Selçuk Hünerli moderatörlüğünde yapıldı. Hünerli "Canlandırma ve Eğitim Uygulamaları" başlıklı konuşmasında, eğitimde kullanılan simülasyonlara değindi.

Z kuşağının görsel, işitsel ve katılımlı eğitim modellerine yatkın olduğunu anlatan Hünerli, "Animasyon okuyan tüm arkadaşlara sesleniyorum, merak etmeyin asla işsiz kalmayacaksınız." diye konuştu.

Doç. Dr. Ahmet Dolunay, "İhtiyaçlar Doğrultusunda Şekillenen Geleceğin Meslekleri" sunumunda, her alanda animasyonun kullanıldığını belirterek, "Sadece var olmak yetmiyor, yok olmamak da gerekiyor." dedi.

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Suat Dönmez, "Güvenlik ve Bilişim" başlıklı konuşmasında 2. Dünya Savaşı'ndan sonra başlayan soğuk savaşın yerini hibrit savaş yöntemlerine bırakacağını dile getirerek, tüm kişisel, kültürel bilgilerin sosyal medya aracılığıyla toplandığını, tüm geri dönüşümlerin dijital olarak ortaya çıktığını ve bilgilerin nerede toplandığının bilinmediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Kongre, 17 Mayıs Cuma günü sona erecek.