İstanbul Barosu'nda "cinsel Istismar Düzenlemesi"nin Geri Çekilmesi Talebi

 Enver ALAS/İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL  Barosu Çocuk Hakları Merkezi ile Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla,

Enver ALAS/İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL Barosu Çocuk Hakları Merkezi ile Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, TBMM'de görüşülecek olan, çocuğun cinsel istismarı suçunda değişiklik yapılması için hazırlanan yasa tasarısı önergesinin geri çekilmesini istedi.

İstanbul Barosu'nun Beyoğlu'ndaki merkezinde düzenlenen basın toplantısına, İstanbul Barosu'nun çocuk ve kadından sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aydeniz Alisbah Tuskan, Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Berra Besler'in yanı sıra İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Kadın Hakları Merkezi başkanları ile 40 kadın derneğinin üye olduğu İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği temsilcileri katıldı. Ortak basın açıklamasını Aydeniz Alisbah Tuskon okudu. Önergenin hukuk devleti ve çocuk hakları adına kabul edilebilmesinin mümkün olmadığını belirten Tuskon, önergeyle evlilik yaşının 15'in altına indirilmesi yolunun açılmak istendiğini söyledi.

Reklam
Reklam

"ÖRTÜLÜ BİR AF GETİRİYOR"

Önerilen düzenlemenin 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçları açısından örtülü bir af getirdiğini kaydeden Tuskan, bunun sonraki tarihlerde işlenen cinsel istismar suçu failerinin de 'eşitlik istiyoruz' talebinde bulunmalarına yol açacağına vurgu yaptı.

"CİNSEL İSTİSMAR SUÇLARINI İŞLEMEYİ CESARETLENDİRECEK"

Önergenin olumsuzluklarını anlatan Tuskan, şunları söyledi:

"Cinsel istismara maruz kalan çocukta meydana gelen travma, evlilikle daha da artacak. Çocukların cinsel istismarında rızadan söz etmenin hiçbir mantıkla bağdaşmaması. Cinsel istismar suçlarını işlemeyi cesaretlendirecek. Medeni kanunun, evlilik yaşının gözardı ediliyor. Cinsel suçların önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar olumsuz etkilenecek. Önerge ile çocuklara tecavüzcüleri ile evlendirme zorunluluğu getirilmek isteniyor. Anayasamızın 41. maddesinin 'Devlet her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır' hükmü yok sayılacak. Çocukların ihmal ve istismardan korumaya yönelik önlemlerin gündeme getirilmesi yerine istismarcıların kurtarılmaya çalışıyor. "

Reklam
Reklam

ÖNERGENİN GERİ ÇEKİLMESİ TALEBİ

Aydeniz Alisbah Tuskan, toplumun her kesiminden tepkilerin dikkate alınarak, önergenin mutlaka geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

"Bütün kadın milletvekillerine sesleniyorum" diyen Tuskan, "Bu partiler ve siyaset üstü bir meseledir. İktidar partisinin bütün kadın bu önergenin geri çekilmesi için çalışma bekliyorum. Çocuk gelinleri belli bir tarihe kadar meşrulaştıran ve bu tarihten sonra da dönemsel olarak benzer taleplere kapı açacağı kuşkusuz olan yasa teklifine imza koyan milletvekilleri bir an önce bu tekliften vazgeçmeliler" ifadelerini kullandı.

Ortak basın açıklamasının okunmasının ardından toplantıya katılanlar birer konuşma yaptılar.

BERRA BESLER: "MECLİSİN BÜYÜK BİR AYIPI OLARAK GÖRÜYORUM"

Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Berra Besler, Türkiye Barolar Birliği olarak yasanın geri çekilmesi için taleplerini ilettiklerini dile getirdi. Besler, "Ne sosyal devlet ne de hukuk devletine uymayan bu tasarı hangi akılla mecliste görüşülüyor? Kime hizmet edecek? Toplumun hangi ihtiyacını ortadan kaldıracak. Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınan bu konu bugün TBMM tasarı halinde görüşülmeye hazır. Bunu meclisin büyük bir ayıbı olarak görüyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

(FOTOĞRAF)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: