İstanbul Bienal'i başlıyor

13. İstanbul Bienali, İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda 14 Eylül-10 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İstanbul Bienali, sanatsal üretimle bilgi üretimini bir araya getirmek amacıyla, Şubat-Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek beş farklı kamusal program etkinliğiyle, hem Türkiye'de hem de dünyanın dört bir yanında geleneksel anlamıyla "kamu" kavramını tartışacak. 13. İstanbul Bienali küratörü Fulya Erdemci ile Goldsmiths, Londra Üniversitesi Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi ve Güzel Sanatlar ve Küratörlük Doktora Araştırmaları Programı Direktörü Dr. Andrea Phillips'in eşküratörlüğünde gerçekleştirilecek "Kamusal Simya" başlığını taşıyan kamusal program kapsamında konuşmalar, atölyeler, seminerler, performanslar ve şiir okumaları düzenlenecek. Program için özel olarak yazılan metinler ve sanatsal katkılar içerecek "Kamusal Simya" kitabı okurlara,

  1. İstanbul Bienali'nin açılışında sunulacak.

"Şehri Kamusallaştırmak"

8-9-10 Şubat, İTÜ Maçka Kampüsü, C101 Konferans Salonu

Kamusal programın "Şehri Kamusallaştırmak" başlığını taşıyan ilk etkinliği, 8 Şubat Cuma, 9 Şubat Cumartesi ve 10 Şubat Pazar tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampüsü, C101 Konferans Salonu'nda yapılacak.

İstanbul'un kentsel dönüşümünün toplumsal ve kültürel etkisi ile vatandaşların buna tepkilerinin tartışılacağı ilk kamusal programda, bu dönüşümün gerçekleştirilme biçimi ve kültürel endüstrilerin bu dönüşümde oynadığı rol de sorgulanacak. Sanatçılar, mimarlar, planlamacılar, kuramcılar, aktivistler, şairler ve müzisyenleri bir araya getirecek ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek "Şehri Kamusallaştırmak" başlıklı etkinliğe katılmak isteyenler rezervasyon@iksv.org adresine e-posta gönderebilir. Etkinlikler boyunca İngilizce-Türkçe simültane tercüme olacaktır.

"Şehri Kamusallaştırmak" etkinlikleri, 8 Şubat Cuma günü saat 18.30'da Fulya Erdemci ve Dr. Andrea Phillips'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Program, şair Lale Müldür'ün şiir okumasının ardından, California Üniversitesi, San Diego Görsel Sanatlar Bölümü Kamusal Kültür ve Şehircilik Profesörü, Kentsel Ekolojiler Merkezi (CUE) kurucularından mimar Teddy Cruz'un konuşmasıyla devam edecek. Etkinliklerin ilk günü, sanatçı ve müzisyen, İTÜ TM Konservatuarı ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Cevdet Erek'in gerçekleştireceği "doğaçlama" ile son bulacak.

"Şehri Kamusallaştırmak" başlıklı kamusal program, 9 Şubat Cumartesi, saat 14.00'te kavramsal Sanatçı, Harika Tasarımcı, Eğitim Şovmeni, Kent Yazarı ve Davetsiz Şehir Planlamacısı Christoph Schäfer'ın "resimli konuşması" ile başlayacak. Etkinlikler saat 15.30'da İstanbul Bienali küratörü Fulya Erdemci'nin oturum başkanlığını üstleneceği "Agorafobi: İstanbul'da kentsel dönüşüm" başlıklı panel ile devam edecek. Panele konuşmacı olarak, gelişim planlamacısı ve araştırmacı, reclaimistanbul.com ve mutlukent.wordpress.com adreslerinde blog paylaşımları yapan Yaşar Adnan Adanalı; Kapitalizmle Mücadele Derneği üyesi ve adilmedya.com yazarı Sedat Doğan; Taksim Platformu üyesi ve akademisyen Betül Tanbay; Şehir ve Bölge Planlamacısı ve Sosyal Bilimci İlhan Tekeli ile Hukuk Danışmanı ve Bir Umut Derneği üyesi Erbay Yucak gibi alanlarında uzman isimler katılacak.

Etkinlikler, 10 Şubat Pazar günü, Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Jean-François Perouse'un rehberliğinde gerçekleştirilecek kuzeybatı İstanbul kentsel dönüşüm alanlarını kapsayan bir şehir turu ile son bulacak.

"Şehri Kamusallaştırmak" etkinlikliğinin detaylı programına ve katılımcı bilgilerini ekte bulabilirsiniz.

"ŞEHRİ KAMUSALLAŞTIRMAK" PROGRAMI

8 Şubat Cuma
Mekan: İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampusu, C101 Konferans Salonu

18.30 Giriş: Fulya Erdemci ve Andrea Phillips
18.45 Şiir okuması: Lale Müldür (Şair)
19.00 Konuşma: "Kolektif Hayal Gücümüz Nerededir? Mimari ve Kamunun Krizi"
Teddy Cruz (Mimar, California Üniversitesi San Diego Görsel Sanatlar Bölümü Kamusal Kültür ve Şehircilik Profesörü, Kentsel Ekolojiler Merkezi (CUE) kurucularından)

20.30 Doğaçlama: Cevdet Erek (Sanatçı ve müzisyen, İTÜ TM Konservatuarı ve Mimarlık Fakültesi, Öğretim Üyesi)

9 Şubat Cumartesi
Mekan: İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampusu, C101 Konferans Salonu

14.00 Resimli konuşma: "Olasılıklar Makinesi: Kentselleşme Tartışmalarında Dönüm Noktası, Sanat
ve Kent Hakkı"
Christoph Schäfer (Kavramsal Sanatçı, Harika Tasarımcı, Eğitim Şovmeni, Kent
Yazarı ve Davetsiz Şehir Planlamacısı)
15.30 Panel: "Agorafobi: İstanbul'da kentsel dönüşüm"
Oturum başkanı: Fulya Erdemci

Konuşmacılar:
Yaşar Adnan Adanalı (Gelişim planlamacısı, araştırmacı, reclaimistanbul.com ve mutlukent.wordpress.com adreslerinde blog paylaşımları yapıyor)
Sedat Doğan (Kapitalizmle Mücadele Derneği, adilmedya.com'da yazar)
Betül Tanbay (Taksim Platform Üyesi, Akademisyen)
İlhan Tekeli (Şehir ve Bölge Planlamacısı, Sosyal Bilimci)
Erbay Yucak (Hukuk Danışmanı, Bir Umut Derneği)

10 Şubat Pazar

10.00-14.00 Jean-François Perouse (Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi) ile Kuzeybatı İstanbul kentsel dönüşüm alanları turu
"Kuzeybatı İstanbul'un Yeni Beliren Çeperlerine Doğru: "Yeni İstanbul"un çarpıcı gelişimi"