İstanbul denizle barışacak

İSTANBUL (İHA) - Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Erkan Arıkan, mevcut yapıyı rehabilite ederken, modern, süratli, manevra kabiliyeti yüksek gemilerin inşası için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Şehir hatları vapurlarına karşı vatandaşın güven duygusunu ve sempatisini yakalamak için çabalıyoruz. Amacımız, İstanbullu'yu denizle barıştırmak" dedi.

Erkan Arıkan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bir buçuk asırlık köklü mazisi ile halka hizmet veren Denizcilik İşletmeleri'nin 1993 yılında özelleştirme kapsamına alındığını ve iki yıldır İstanbulluları denizle barıştırmak için gayret ettiklerini dile getirerek, "Bugün İstanbul içinde 50'si yolcu, 25'i araba vapuru olmak üzere toplam 75 vapurla 46 ayrı hatta bin 200 sefer düzenleniyor. Boğazda yılda 70 milyon insan, 7 milyon araç taşıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Geçmişte hatalar yapıldığını belirten Arıkan, "Ancak son 2 yıldır büyük çaba içindeyiz. Geçen yıl toplam 14 trilyon liralık yatırım yaptık. Rasyonel çalışma metodu ile ekonomik krize rağmen 2001 yılını 27 trilyon liralık karla kapattık. Kurumlar Vergisi'nde 4. sırada yer aldık. Bu da bizler için bir gurur kaynağı oldu" dedi.

Mevcut yapıyı rehabilite ederken modern, süratli, manevra kabiliyeti yüksek gemilerin inşası için çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Erkan Arıkan, "İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak çalışma sonucu, Haliç Tersanesi'nde gelecek ay yeni yolcu gemileri inşa edeceğiz" diye konuştu.

Vapurlarda lüks mevki hizmetlerini yeniden canlandırdıklarını kaydeden Arıkan, "Bu hizmetimiz büyük ilgi gördü. Büfeleri özel dizayna aldık. 20 şehir hattı vapurunun büfesi bar gibi oldu. Erkek hegemonyasına son verdik. Özürlü vatandaşlar için özel portatif rampalar yaptırdık. Bu hizmeti ilk olarak Barış Manço vapurunda başlattık. Nostaljik filmlerin sergilendiği seferler de büyük ilgi gördü" dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul'daki iskeleleri tarihi dokusunu koruyarak yeniden inşa ettiklerini söyleyen Arıkan, "Avrupa yakasında Rumeli Kavağı, Emirgan, Bebek, Sarıyer, Ortaköy, Arnavutköy iskelelerinde yenileme çalışmaları var. Asya yakasında ise Beykoz İskelesi'ni İznik çinileri ile süsledik. Anadolu Hisarı, Beylerbeyi ve Hasköy iskeleleri için de çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
Bıçak kemiğe dayandığı ana kadar giderleri vatandaşa yansıtmamaya çalıştıklarını ifade eden Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Erkan Arıkan, "En son yaptığımız fiyat ayarlamasında, Kadıköy - Karaköy hattında olduğu gibi 50 bin liralık zam yaptık" dedi.
Arıkan, Türkiye'nin denizcilik sektöründe istenilen düzeyde olmadığını da vurgulayarak, "Bugün Yunanistan'ın dış ticaret hacmi Türkiye'nin onda biri olduğu halde, deniz ticaret filosu 11 kattır. Bu gerçeği de unutmamak gerek" diye konuştu.