İSTANBUL (İHA) - Muhtemel İstanbul Depremi'ne karşı kamu ve özel sektörün hazırlıkları sürerken, Tekirdağ ya da Orta Marmara Çukurlukları'nda, 17 Ağustos 1999 depreminde Gölcük-Değirmendere'de çevresinde görülen kıyı çökmesi ve dalgalanmaların olabileceği bildirildi.
CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, geçen Ağustos ayında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle, İstanbul'da olması beklenen 9 şiddetindeki depremle ilgili araştırma sonuçlarının kamuoyundan gizlenip gizlenmediğine ilişkin soru önergesine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan cevap geldiğini açıkladı. Ülkü, soru önergesine verilen yanıtlarda iyimserliğin dikkat çekici olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Açıklamada, Marmara Denizi'nde araştırma yapan Fransız Le Suroit gemisinde bulunan Prof. Dr. Le Pichon, Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Naci Görür'den oluşan ekibin, deniz tabanının topografyasına ilişkin araştırma yaptığı, bunun deprem tehlikesiyle ilgili bir araştırma olmadığı belirtiliyor. Beklenen deprem büyüklüğünün ise 7.0'ın altına düştüğü ve tsunami beklenmediği ifade ediliyor. Araştırma, depreme ilişkin değilse nasıl bu sonuçlara ulaşılıyor. Soru önergemize verilen yanıtta, 1999 Marmara Depremi'nde olduğu gibi 4 metrelik dev dalgaların oluşabileceği, Tekirdağ ya da Orta Marmara Çukurlukları'nda deniz altı heyelanlarının gelişebileceği, Gölcük ve Değirmendere'de olduğu gibi kıyı çökmesi sonucu 4 metrelik dalgalanmalar oluşabileceği yazılıyor. Bu da Tekirdağ'ın yok olması anlamına geliyor. Tekirdağ ve çevresinde ne gibi önlemler alınmış."
Soru önergesine verilen yanıtlarda, İstanbul için alınan ve alınacak afet önlemleriyle ilgili yapılan çalışmaların sıralandığını belirten Ülkü, "Felaket tellallığı yapmak gibi bir amacımız yok. İstanbul ve çevresi büyük bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya, bunu herkes biliyor. Kamuoyu yapılan araştırmaların sonuçlarını net olarak bilmeli. Depremin nereye ne kadar etki edeceğinin bilinmesi ve alınan önlemlerin arttırılmasını istiyoruz" dedi.