İstanbul için finans raporu

ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın talimatıyla hazırlanan "Global Finans Merkezleri ve İstanbul Raporunda" İstanbul'un global değil, bölgesel bir finans merkezi olmayı hedeflemesi gerektiği belirtildi.

Vergi Konseyi ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) tarafından hazırlanan araştırma raporunda, öncelikli dünyadaki global şehirler irdelendi. Raporda, bir şehrin global merkez haline gelebilmesi için, insan hayatının gerektirdiği ihtiyaçları bir bütün halinde karşılayabilecek ve yaşam kalitesini artıracak önlemlere sahip olması gerektiği vurgulandı.

Reklam
Reklam

Dünyada belli sektörler ve iş alanlarında uzmanlaşmış şehirler bulunduğu da kaydedilen raporda, Milano'nun moda merkezi, Barselona'nın turizm merkezi, Lüksemburg'un yatırım fonu merkezi, Frankfurt'un bankacılık merkezi, Zürih'in özel bankacılık merkezi, Dublin'in finansal sektörün operasyonel işlemleri (back-office) merkezi, Brüksel'in hukuk merkezi, New York ve Londra'nın da sermaye piyasası merkezi olması bu duruma örnek gösterildi.

Raporda, daha sonra Türkiye ve İstanbul'un durumu ele alındı.

Türkiye'nin ekonomik büyüklük açısından dünyadaki 193 ülke arasında 19'uncu sırada yer aldığına dikkat çekilen raporda, son yıllardaki ekonomik büyüme ve istikrarın devamı halinde 17'inci sıraya yerleşme potansiyeli bulunduğu bildirildi.

Türkiye'nin Hollanda ve Avustralya'yı geçip, 15'inci sıraya çıkabilmek için ekonominin 2 kat büyümesi gerektiği belirtilen raporda, şu değerlendirme yapıldı.

"Türkiye, global ekonomik büyüklüklerle kıyaslandığında orta sıralarda yer almaktadır. Dolayısıyla, uluslararası finansal merkezlerle rekabet edebilmesi güçleşmektedir. Bu sebeple, finans merkezi olma hedefinin 'global' değil, 'bölgesel' olarak belirlenmesi daha gerçekçi olacaktır.

Reklam
Reklam

İstanbul, hiç şüphesiz ki, Türkiye'nin ekonomi ve finans merkezidir. Türkiye ise Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya bölgesinde en büyük ekonomiye sahip ülkedir. Dolayısıyla İstanbul, bu coğrafi alanda, bölgesel bir finans merkezi haline kolaylıkla gelebilecek potansiyele sahiptir."

Raporda, İstanbul'un özel bir takım düzenlemelerle, yasal ve vergisel avantajlarla, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile finansal ortaklık merkezi haline gelebileceği kaydedildi.