İstanbul imsakiyesi 'On Bir Ayın Sultanı' olarak anılan Ramazan ayında merak ediliyordu. Ramazan ayının başlamasının ardından oruç tutan ya da tutacak olan vatandaşlar İstanbul imsakiyeyi merak ediyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul imsakiyesi ile birlikte imsak ve namaz vakitleri de belli oldu. İstanbul imsakiye ile Ramazan ayını oruçlu geçirecek vatandaşlar imsak, güneş, öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitlerini takip edebilecekler. 17 Haziran Çarşamba günü yatsı namazının ardından ilk teravih namazının kılındığı ve 18 Haziran Perşembe günü sabahında ise ilk orucun tutulmaya başlandığı Ramazan ayının imsakiyesini sizlerle paylaştık. İmsakiyeden vakitleri öğrenebilirsiniz. İşte Ramazan ayı hakkında detaylar haberimizin devamında, imsakiye ise haberimizin sonunda yer almaktadır.
İSTANBUL İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN
İslamyet'te Ramazan ayı büyük bir öneme sahiptir ve Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi de Ramazan ayının içindedir. Kadir Gecesi'nin hangi gün olduğu kesin olarak bilinmese de Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Kur'an'da 97. sure olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir: "Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır."
Öte yandan Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın peygamberimiz Hz. Muhammed'e (SAV) gönderilmesi Ramazan ayında başlar ve bu ay içinde oruç tutmak Müslümanlara emredilir. Bakara Suresinde şöyle buyrulmuştur:
"O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185)"
Ramazan ayında oruç tutmak Müslümanların görevidir ve bu ay boyunca gündoğumundan (imsak) günbatımına (iftar) kadar yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasaklanmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan'da oruç tutması farzdır. Ramazan'da oruç tutacakların yeme içmeyi bırakma anları imsak vaktidir. İmsak; kendini tutmak, bir şeyden el çekmek, anlamına gelmektedir. Buna göre Müslümanlar imsak vaktinin ardından oruca başlarlar. İmsakın zıddı iftardır. İmsak vaktinin başlangıcı, tan yerinin ağarmasıyla başlar. Bu vakit, takvimlerde imsak vakti olarak gösterilmektedir. İmsak vaktinden iftar vaktine kadar, ibadet niyetiyle; yemeden, içmeden, cinsî münasebetten ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir.
Bakara Suresi'nde ilgili ayetler;
183. Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.
184. Sayılı günlerde olmak üzere. Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa diğer günlerde kaza eder. Oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.
185. Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. .......
187. Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. .......... Sabahın beyaz ipliği, siyah ipliğinden ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. Mescitlerde ibadete çekilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin.....(Bakara suresi)