İstanbul Kuyumcular Odası'ndan kınama

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, kuyumculuk sektörünün mafya şeklinde anılarak yıpratılmasının doğru bir davranış olmadığını bildirdi.

Kameroğlu yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından kuyumcular ile ilgili yapılan araştırmanın biliden yoksun, suçlamaya yönelik olduğunu, altın, Türk Parasını Koruma Kanunu'nun çıktığı 11 Ağustos 1989 tarihinden bu yana yasal yollardan ithal edildiğini hatırlattı. Türk kuyumculuk sektörünün yıllık 150 ile 250 ton arasında altın ithal ettiğini bu altının da İstanbul Altın Borsası'nın (İAB) kurulduğu tarihten bu yana aracı kurumlar tarafından ithal edilerek İAB'na kote edildiğini belirtti.
Türk kuyumculuk sektörünün işlenmiş altın ihracatında dünya ikincisi olduğunu ve sektörün en yakın İtalya'yı yakalamak için gayret sarf ederken mafya gibi çağ dışı söylemlerin içinde anılarak yıpratılmasının doğru olmadığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Fiyatların dünyanın her yerinde aynı olduğu için yasa dışı yollardan büyük çıkarlar elde etmek amacıyla kurulan mafya tipi örgütler için de bu durumun ekonomik cazibesinin olmadığını belirten Alaattin Kameroğlu, "11 Ağustos 1989 tarihinde çıkan 32 sayılı kararla pırlanta ve değerli taşların ithalatı da serbest bırakılmıştır. Dolayısıyla ülkenin ihtiyacı olan pırlanta ve değerli taşlar da yasal ithalat yoluyla gelmektedir. Tüm kamuoyu tarafından bilinen ve devlet kurumlarının da bilgisi dahilinde olan bu faaliyetlerle ilgili bilgiler nedense Ankara Ticaret Odası tarafından bilinmediği gibi büyük bir sektörü karalama çabası görülmektedir. Tüm kuyumculuk sektörünü töhmet altında bırakan ve yasadışı çete gibi gösterilmeye çalışılan bu araştırmayı reddediyor ve Ankara Ticaret Odası'nı kınıyoruz" dedi.