İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak’ın 43. İstanbul Müzik Festivali Seçkisi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 43. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl ‘’Kültürel Manzaralar’’ temasıyla 31 Mayıs-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.

2 dünya prömiyeri ile 3 Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festival, senfoni ve oda orkestraları, vokal müzik konserleri, oda müziği ve resitaller olmak üzere toplam 27 konser etkinlikle 600’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak. Festivaldeki tüm konserlerin biletleri Biletix satış sistemi, Ana gişe İKSV ve konser günleri konser mekânlarından alınabilir. 43. İstanbul Müzik Festivali ile ilgili ayrıntılı bilgi için : muzik.iksv.org

  1. Berlin Filarmoni’nin 12 Çellisti

Reklam
Reklam

1 Haziran Pazartesi, 20.30, Aya İrini Müzesi

Çünkü onlar günümüzün en muhteşem orkestralarından Berlin Filarmoni’nin viyolonsel grubu. Kusursuz icralarıyla “Muhteşem 12” olarak adlandırılan bu topluluk konserlerinde seyircilere eşsiz bir keyif vaad ediyor. Klasik bir repertuarın yanı sıra, Fransız şansonları ve Piazzolla’dan Tangolar da çalacak olan bu topluluk festivalin incisi.

  1. Kremerata Baltica & Gidon Kremer “Mevsimler”

2 Haziran Salı, 20.30, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Aralarında “Kundun” ve “Saatler” filmlerinin soundtrackleri de bulunan, 20. yüzyılın en etkili müzik adamlarından Philip Glass’ın Avangard sinemanın öncüsü sayılan Jonas Mekas’ın video enstallasyonları eşliğinde Türkiye Prömiyeri yapılacak olan “Amerikan Mevsimleri” başlıklı keman konçertosunun yanı sıra, çağımızın en büyük kemancılarından Gidon Kremer ve Kremerata Baltica’nın seslendireceği Piazzolla’nın “Buenos Aires’de Dört Mevsim” sıra dışı bir konser deneyimi vaad ediyor.

Reklam
Reklam
  1. Borodin Quartet & Boris Berezovksy

4 Haziran Perşembe, 20.30, Aya İrini Müzesi

Tonal zenginliği ve teknik mükemmelliği ve 70 yıllık kesintisiz geçmişi ile klasik müzikte “mükemmeliyet” ve “derinlik”in sembolü Borodin Quartet ile Rus Piyano Okulu’nun en büyük temsilcisi Boris Berezovksy’den Aya İrini’de kusursuz bir Dvorak yorumu her gün karşımıza çıkmıyor.

  1. Fazıl Say ile Mozart Maratonu

9 Haziran Salı, 20.30, Süreyya Operası
11 Haziran Perşembe, 20.30, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall
12 Haziran Cuma, 21.00, Heybeliada Aya Triada Manastırı
13 Haziran Cumartesi, 20.30, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Aralarında Heybeliada Aya Triada Manastırı’nın da olduğu İstanbul’un dört bir köşesinde Fazıl Say’la bir Mozart maratonuna çıkmaktan daha cazip ne olabilir?

Reklam
Reklam
  1. Moskova Solistleri & Yuri Bashmet & Daniil Trifonov

22 Haziran Pazartesi, 21.00, Aya İrini Müzesi

‘’Klasik Müziğin Sihirbazları”nı bir araya getiren bu konserde Chopin, Rubinstein ve Çaykovski yarışmalarında kazandığı derecelerle klasik müzik dünyasına bir “yıldırım” gibi düşen, virtüözitesiyle en büyük ustaları şaşkına çeviren Daniil Trifonov ile müzik zekası ile modern zamanların en büyük viyolacısı kabul edilen, günümüzün pek çok çağdaş bestecinin “ilham kaynağı” Yuri Bashmet, dünyanın en iyi oda müziği topluluklarından Moskova Solistleri ile birlikte çalıyorlar.

  1. Magdalena Kozena & Les Solistes du Concert d’Astrée

23 Haziran Salı, 21.00, Aya İrini Müzesi

Bir ses sihirbazı, derinliği ve sahne hakimiyetiyle seyirciyle ilk buluştuğu andan itibaren herkesi büyüsü altına alan, Rattle, Barenboim ve Abbado’nun vazgeçemediği “gerçek bir Diva” Magdalena Kozena. Fransız barok müziğinin en saygın isimlerinden şef Emmanuelle Haim ve Le Concert d’Astrée’nin solistleriyle Fransız Barok Müziği’nin en taze örnekleri bu konserde yer alıyor.

Reklam
Reklam
  1. Brahms Aydınlanması I ve II: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen & Tetzlaff ve Lars Vogt: “Brahms’ı sever misiniz?”

24 Haziran Çarşamba, 21.00, Aya İrini Müzesi
25 Haziran Perşembe, 20.00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Cevabınız evet ise, festivalin ağır topu ve Yerleşik Konuk Orkestrası Deutsche Kammerphilharmonie Bremen’den iki günlük Brahms ziyafetini kaçırmamalısınız. Her biri solist kalitesinde müzisyenlerden oluşan orkestra, 2004 yılından bu yana Grammy ödüllü şef Paavo Jarvi’nin sanat yönetmenliğinde dünyanın önde gelen salon ve festivallerinde konserler veriyor. Alman romantizminin yapı taşı sayılan Brahms’ın senfonik eserleri ve konçertolarına yer verilecek olan bu konserlerde aralarında New York Filarmoni, Concertgebouw, Staatskapelle Dresden ve Londra Senfoni Orkestralarının bulunduğu pek çok göz alıcı orkestra ve şefle işbirliği yapan Almanya’dan çıkmış en büyük piyanistlerden Lars Vogt ve kendisi için pek çok eser yazılan, Brahms’ın keman konçertosu yorumu pek çok eleştirmen tarafından “referans gösterilen” kemancı Christian Tetzlaff solist olarak yer alıyor. Brahms’ın yakıcı romantizmiyle ve keskin müzikal düşüncesiyle “aydınlanmak” isteyenler için bu konserler kusursuz bir müzikal birliktelik sunuyor.

Reklam
Reklam
  1. BIFO & Yuja Wang

29 Haziran Pazartesi, 21.00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Festivalin en çok beklenen solisti, piyanonun “dişi kaplanı” Yuja Wang Çaykovski’nin 1. Piyano konçertosuyla festivali kapatacak. Wang’ın göz kamaştıran virtüözitesi boş bir teknik gösteri değil. Teknik ustalığı ile yarışan müzikal derinliği ve sahne karizması ile festival izleyicisinin gönüllerine taht kuracak olan Wang’ın Türkiye’de bu ilk konseri olacak.

  1. Schubertiade

19 Haziran Cuma, 20.00, Avusturya Kültür Ofisi

Kültürel Manzaralar’a en çok yaraşan konser. Adeta Viyana’da, zamanın durduğu bir “Schubertiade” gecesine gideceğiz bu konserle. Avusturya Konsolosluğu’nun mücevheri andıran konser salonu ve bahçesinin kullanılacağı bu konserde aralarında 2010 Chopin Yarışması birincisi piyanist Ingolf Wunder’in de bulunduğu, Avusturya’nın en başarılı genç kuşak sanatçıları yer alıyor.

Reklam
Reklam
  1. Hafta Sonu Klasikleri

6 Haziran Cumartesi, 10.30, Hollanda Başkonsolosluğu Bahçesi
14 Haziran Pazar, 10.30, Selamiçeşme özgürlük Parkı
20 Haziran Cumartesi, 10.30, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi
28 Haziran Pazar, 10.30, Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi

Bu festivalin “kaçmazı” hafta sonu klasikleri. Festival süresince her hafta farklı bir mekanda, sabah 10:30’da farklı bir repertuarla “kültürel manzaralar” dan kesitler dinlemek için, üstelik ücretsiz. Çoluk çocuk klasik müziğe başlamak ve sevmek için ideal.