İstanbul toplantısı büyük yankı buldu

İran’ın nükleer programına ilişkin İstanbul’da başlayan müzakereler, tüm dünyada büyük yankı buldu.

Müzakereler konusunda “beklentiler düşük”, “biraz iyimserlik” var gibi yorumlara yer verildiği batılı medyasında Türkiye’nin rolü üzerinde de duruluyor. Bu çerçevede, “Erdoğan İran’ın önemli bir diplomatik dostu haline geldi”, “Türkiye yine kolaylaştırıcı görevini üstleniyor”, “Türkiye, Batı ile İran arasında aracı olmak için hala yoğun çaba gösteriyor” gibi değerlendirmelere yer verildi.

-WSJ: “ERDOĞAN İRAN’IN ÖNEMLİ BİR DİPLOMATİK DOSTU OLDU”-

İstanbul müzakerelerini, “Batı ve İran nükleer görüşmeler için sert çizgi benimsiyor” başlıklı haberinde değerlendiren Wall Street Journal gazetesi, İran’ın, müzakerelerin İstanbul’da yapılmasını sağlayarak, “diplomatik bir zafer” elde etmiş gibi göründüğü savını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye ve Brezilya’nın, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırımlara karşı oy kullanan tek iki ülke olduğuna işaret eden gazete, “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, son yıllarda İran’ın önemli bir diplomatik dostu haline geldi” ifadesini de kullandı.

Türkiye’nin İran ile sağladığı takas anlaşmasının “fazla cömert” olduğu gerekçesiyle ABD tarafından “öldürüldüğü”ne dikkat çeken gazete ayrıca, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun İstanbul’da müzakere masasında yer almasa da “Birçok Avrupalı diplomat, Türkiye’nin başlıca diplomatının sahne arkasında bir miktar etki kullanması ve İran heyetiyle konuşmasını beklediklerini söylediler” diye yazdı.

-WP: “TÜRKİYE YİNE KOLAYLAŞTIRICI GÖREVİNİ ÜSTLENİYOR”-

Washington Post ise, “Türkiye, Nükleer Müzakerelere Ev sahipliği Yapacak” başlıklı haberinde “Türkiye bir defa daha, İran ile uluslararası toplum arasındaki görüşmeleri kolaylaştırmaya yönelik zorlu görevini üstleniyor” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin görüşmelerdeki resmi rolünün ev sahipliği yapmak olsa da “Türkiye’nin İran nükleer görüşmelere alakasının, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ortadoğu çabalarının önemli bir bölümünü oluşturduğu” yorumunu yapan gazete, Türkiye’nin büyük ölçüde “sıfır sorun” ve “stratejik derinlik” politikasını uygulayarak bölgede daha çok nüfuz elde etmeye çalıştığını da yazdı.

Reklam
Reklam

-NYT: “TÜRKİYE HALA ARACI OLMAK İÇİN YOĞUN ÇABA GÖSTERİYOR”-

New York Times gazetesi, İstanbul’daki müzakereler konusunda “düşük beklentiler”in bulunduğunu vurgularken, Cenevre’deki yapılan önceki görüşmelerden çıkan tek mutabakatın yeniden buluşmak olduğunu anımsattı. Türkiye ve Brezilya tarafından yapılan çabaların Washington ve müttefiklerince reddedildiğine işaret eden gazete, “Çaba, Washington ile Türkiye ve Brezilya arasındaki bağları gerginleştirdi ve Türkiye İran ile Batı arasında bir aracı olmak için hala yoğun gayret gösteriyor ancak her zaman başarılı olmuyor” görüşünü de öne sürdü.

-BBC: “YETKİLİLER, YAPICI BİR SÜRECİ TESİS ETMEYİ UMUYOR”-

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, “Yetkililer, İran ile müzakereler için yapıcı bir süreci” tesis etmeyi umduklarını belirtirken son yıllarda yapılan görüşmelerin hemen hemen hiçbir sonuç vermediğine dikkat çekti.

-LA TİMES: ”BU DEFA BİRAZ İYİMSERLİK VAR”-

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times ise, “İran nükleer müzakerelerinin yeni bir turu ve bu defa biraz iyimserlik” başlıklı haberinde bazı diplomatların İstanbul’daki görüşmelerin Aralık ayında Cenevre’de yapılanlardan daha verimli olacağını, “en az bazı mütevazi kazanımlar” elde edebileceğini umduklarını belirtti.

Reklam
Reklam

ANKA

Anahtar Kelimeler: