İstanbul trafiğine 20 kavşaklı çözüm

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent trafiğine köklü çözüm üretmek için başlatılan 116 proje çerçevesinde 20 kavşak yapımına daha start verdi. İstanbul'un çeşitli noktalarındaki trafik sorununu çözecek 20 kavşağın temeli, CRR'den yapılan canlı yayın bağlantılarıyla atıldı.

Harbiye'deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş'ın yanı sıra Genel Sekreter Mesut Pektaş, Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak ile Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Öcalan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ilçe ve belde belediye başkanı katıldı. Açılışta bazı büyükşehir bürokratları da hazır bulundu.

Reklam
Reklam

20 kavşağın toplu temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un birinci öncelikli sorunu olan ve yerel seçimler öncesinde de bütün siyasi partilerin üzerinde birleştiği ulaşım probleminin 1950'lerdeki göç ve plansız yapılaşma nedeniyle ortaya çıktığını belirterek, "Bugün bir tarihe tanıklık ediyoruz. Ulaşımda yılların ihmalini zamanla yarışarak çözüyoruz. Trafik sorununun köklü çözümü için ortaya koyduğumuz 116 projeden 20'sinin daha startını veriyoruz. Diğer projelerin bir kısmı devam ediyor, bir kısmına ileriki günlerde başlayacağız" dedi. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanının 3.5 kat büyüyerek İstanbul il sınırlarına taşındığını, bu nedenle sorunların da bu büyümeyle birlikte arttığını kaydeden Başkan Topbaş, şöyle konuştu:
"Ulaşımda kendi öz kaynaklarımızla 5 milyar dolarlık bir yatırımı öngörüyoruz. Şu anda şantiyelerimizde 2 milyar dolarlık yatırımlarımız devam ediyor. İstanbul'da her gün trafiğe ortalama 600 civarında aracın rafiğe çıktığını dikkate alırsak, her yıl 25 kavşak 100 kilometre yeni yol yapmalıyız ki, trafik sorununu çözebilelim. Vatandaşlarımızın ulaşım çalışmaları nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz ve sabırlarına teşekkür ediyoruz. Şimdi bütün şantiyelerimizi AB standartlarında iş yapar hale getiriyoruz. Çalışmalarımızı 365 gün sürdürmek zorundayız. Sadece yaz aylarında çalışırsak problemleri çözmemiz mümkün değil. Ancak, çalışmalarımızı trafiğin yoğun olduğu saatlere göre düzenliyoruz, sıkıntıları en aza indiriyoruz. Hem yapıyor, hem öğreniyoruz. Sistemimizi yeni yeni oturtuyoruz, yapılan yanlışlıklardan dolayı İstanbullulara teşekkür ediyorum."

Reklam
Reklam

MASLAK-SARIYER HATTINDA 4 KAVŞAK YAPIMI DAHA BAŞLATILACAK

Maslak Oto Sanayi üzerindeki kavşağı 50 günde 13.5 trilyonluk yatırımla çözdüklerini, Avcılar, Altunizade kavşaklarıyla Baltalimanı-TEM bağlantı yolu gibi çalışmaları zamanından önce bitirdiklerini hatırlatan Başkan Topbaş, "Maslak-Sariyer hattında 4 kavşak yapımını daha planlı olarak başlatacağız. Baltalimanı-TEM bağlantı yoluna, TEM girişinde yaz aylarında bir kavşak daha yaparak ileride de sıkıntı yaratmadan kullanılabilecek bir alternatif yapacağız. Bakınız bürokratik sistem nedeniyle İETT'ye alacağımız 500 otobüsün 240'ı daha gümrüğe yeni geldi. Öte yandan, Maslak-Levent yolundaki trafik sıkışıklığının nedeni oradaki imar hadlerinin bizden önceki dönemde 6-7-8 emsal verilmiş olmasından kaynaklanıyor. Ancak bayın başbakanımızın ve bizim dönemimizde bu tür yapılara izin verilmedi ve yoğunluk nedeniyle o bölgenin trafiğine sıkıntı yaratan bu yapılarda bizim imzamız yok. Bugüne kadar İstanbul'un yaşanabilir bir şehir olması için attığımız adımlar ciddi boyutlardadır. Sayın başbakanımız döneminde 3030 sayılı yasanın öngördüğü alanlar içinde 37 kavşak, geçmiş dönemde de yine aynı alanda 16 kavşak yapıldı. Biz sınırları 3.5 kat genişleyen bu dönemde ulaşım için tam 116 projeyi bitiriyoruz. Temeli atılan 20 kavşağın bize maliyeti 116.5 milyon YTL'yi buluyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İstanbul'da yüzde 89'u karayolu üzerinden yapılan ulaşımın önemli bir bölümünü raylı sisteme ve deniz ulaşımına aktarmak için çalışmalar yaptıklarının ve ulaşımda bilet entegrasyonunu getirecek çalışmaların son aşamaya geldiğinin altını çizen Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"47 kilometrelik raylı sistemimize inşaatı devam eden 56 kilometreyi daha ilave ediyoruz. Özellikle yarım kalan 4. Levent-Ayazağa ve Taksim-Şişhane, Otoğar-Bağcılar gibi hatların çalışmalarını hızla sürdürüyoruz. Bu dönemde İkitelli-Olimpiyat Stadı ile projesi tamamlanan Üsküdar-Ümraniye-Dudullu Raylı Sistem Hattı'nı da bitirmeyi planlıyoruz. Diğer raylı sistem yatırımları için artık kendi öz kaynağımızı kullanmak yerine, dışa açılan, yatırımcılara fırsat veren yap-işlet modelini devreye sokuyoruz. Deniz ulaşımını ve buraya yönelik vatandaş talebini çok daha ileri götürmenin çalışmalarını yapıyoruz. İskelelerin ve gemileri yenileme işlemini tamamlıyoruz. Öte yandan, denizde özel sektörle de denizde hizmet vermeyi hedefliyoruz."

Reklam
Reklam

Konuşmasında müteahhit firma temsilcilerine de seslenen Başkan Kadir Topbaş, şantiye çalışmalarında çevreye ve güvenliğe önem verilmesini isteyerek müteahhitler için karne tutacaklarını, şantiyelere de kamera yerleştireceklerini söyledi. Topbaş, "Müteahhitlerin çalışmaları için not tutup karne vereceğiz. Bizim doğru düzgün çalışan, işini hızllstandartlarında iş yapar hale getiriyoruz. Çalışmalarımı ve adam gibi yapan insanlara ihtiyacımız var. Çalışırken İstanbullulara sıkıntı vermemeye özen gösteren müteahhitlere ihtiyacımız var. Halkımız bizden bunu istiyor. İnşallah müteahhitlerimiz bundan sonraki çalışmalarında Avrupa'daki şehir şantiyelerini dikkate alarak işlerini düzenleyecekler. Çünkü yarın AB'ye girdiğimizde bu şekilde çalışmayanlar iş bulamayacak. Her alanda yürüttüğümüz çalışmalarla, dünyayı etkileyen 3 kentin arasına İstanbul'u da katmak için ciddi bir ivme kazandık. Bu kent, kendisine hizmet edenleri her zaman vefayla anmıştır. Arzumuz, bu kente güzel bir iz bırakmaktır. Bütün ilçe ve belde belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimizle İstanbul'a hizmet etmek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

CANLI YAYINLA TEMEL ATILDI

Programda Başkan Kadir Topbaş'ın konuşmasının ardından 5 kavşağın canlı yayında temelinin atılmasına geçildi. İlk olarak Bağlarbaşı kavşağı Kısıklı Caddesi kavşağının temeli atıldı. Uydu bağlantısıyla Bağlarbaşı'ndaki temel atılan kavşağa bağlanan Başkan Topbaş, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır ile konuşarak hayırlı olsun temennisinde bulundu. Kavşak çalışmasında verilecek geçici rahatsızlıktan dolayı İstanbullulardan özür dileyen Topbaş, müteahhitle zaman pazarlığı da yaparak, 15 Mart'ta bitirilmesi planlanan kavşağın 15 Şubat'ta 45 günde bitirilmesi sözünü aldı. Daha sonra belediye başkanı ve işçiler butona birlikte basarak kavşağın temeli attı.

Bayrampaşa Otogar önü kavşağının temeli de şantiyeye bağlanarak Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ile birlikte atıldı. Bitiş tarihi 15 Mayıs 2006 olarak belirlenen kavşak yine müteahhitle yapılan pazarlıkla 20 Nisan 2006 tarihinde bitirilecek. Topbaş müteahhitten şantiye güvenliği alınmış, çevreye duyarlı bir çalışma yapmalarını ve işin İstanbullular tarafından internet ortamında 24 saat takip edilebilmesi için kamera sistemi oluşturmasını istedi.
Kartal-Samandıra, Fatih, Tuna, Orhangazi caddeleri kesişim kavşağının temeli Samandıra Belediye Başkanı Yusuf Büyük ile Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar'ın katılımıyla canlı yayında atıldı. Bu kavşak çalışmasının bitiriliş tarihi de 53 gün geriye çekilerek 1 Nisan 2006 olarak tespit edildi.
E-5 Gülsuyu Köprülü kavşağının temeli Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse'ye, Ayazağa kavşağının temeli ise Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e canlı yayında bağlanılarak atıldı. E-5 Gülsuyu Köprülü kavşağının açılış tarihi 15 Nisan 2006, Ayazağa kavşağının açılışı da 1 Nisan 2006 olarak belirlendi.

Reklam
Reklam

Diğer kavşakların temeli de CRR'da, Başkan Kadir Topbaş ile şantiyelerde çalışan işçiler, müteahhit firmaların temsilcileri, ilçe ve belde belediye başkanları, genel sekreter Mesut Pektaş ve diğer büyükşehir büroklatlarının hep birlikte sembolik olarak butona basmasıyla atıldı.