İstanbul'un Fethinin Planlandığı Saraya Hayat Vermek Için Uğraşıyorlar

SALİH BARAN - Edirne Yeni Saray kazısı çalışmaları yeniden başladı. Edirne Yeni Saray Kazısı Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Doç.

SALİH BARAN - Edirne Yeni Saray kazısı çalışmaları yeniden başladı. Edirne Yeni Saray Kazısı Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bahçeşehir Üniversitesi adına yürütülen kazıların başladığını belirtti. TBMM Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği İl Özel İdaresi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin destekleriyle 70 kişilik bir ekiple yapılan kazı çalışmalarının eylül ayına kadar süreceğini ifade eden Özer, şunları kaydetti: "Bakanlar Kurulu'nun izni ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği ruhsatla sürdürdüğümüz kazılarımızın bu yılki çalışmaları başladı.Bu yıl ağırlıklı olarak su mahzenini tamamlamaya çalışıyoruz. Ayrıca 2009 yılından beri sürdürdüğümüz Matbah-ı Amire ile Tunca Nehri arasında kalan sarayın alt yapısıyla ilişkin kalıntıların bulunduğu yerde çalışmalarımız devam edecek. Edirne Sarayı denince akla İstanbul gelmektedir, çünkü Fatih Sultan Mehmet Han tarafından İstanbul'un fetih planlarının bu sarayda yapıldığını biliyoruz. Bu açıdan Edirne Sarayı tarihimizde çok önemli bir yapıdır. Ayrıca Osmanlı döneminin saray mimarisi hakkında bilgi vermesi açısından Topkapı Sarayı'nın ardından yine önemli bir saray yapısıdır. 100 yapıdan oluşan sarayın 10 yapısı günümüze ulaşmış durumda ileriki yıllarda tüm yapıları ayağa kaldırmayı istiyoruz." Özer, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Sarayiçi'nde yapıldığını bunun kazı için bazı olumsuzluklar yarattığını ifade ederek, "Sarayiçi'nde gerçekleşmiş olması bizi bazı nedenlerle olumsuz etkilemektedir. Güreşseverlerin sarayı otopark gibi kullanması ve çevre kirliliği kazı çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor" dedi. -Saray-ı Cedid-i Amire Tunca Nehri kenarına kurulan sarayın yapımına, II. Murat'ın emriyle 1450 yılında başlandı. II. Murat'ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet saraya yeni yapılar ekleyerek genişletti. 1874 Osmanlı-Rus Savaşı'nda cephanelik olarak kullanılan saray, Edirne'nin istila edileceği düşünülerek, dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa'nın emriyle cephanenin Rusların eline geçmemesi için havaya uçuruldu. Kazılarda, 1994 yılından bugüne kadar eski dönemlere ait su kanalları, Balkan savaşından kalma mermi kovanları, top gülleleri, Osmanlı ordusunun kullandığı ocak kalıntıları, sikkeler, seramikler, silah parçaları bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: