İstanbul'a 3. havalimanı

ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Atatürk Havalimanı'nın gece uçuşlarına kapatılabileceği mesajını verirken, 3. bir havalimanıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü açıkladı.

Bakan Yıldırım, Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in soru önergesine verdiği yazılı cevabında, İstanbul Atatürk Havalimanı'nın Türkiye'nin jeopolitik konumu nedeniyle Doğu-Batı, Kuzey-Güney bölgeleri arasında yolcu transfer merkezi olarak köprü durumunda olduğunu ifade etti. 2004 yılında Türkiye'ye gerçekleşen toplam yolcu trafiğinin yaklaşık yüzde 34'ünün Atatürk Havalimanı'ndan gerçekleştiğini hatırlatan Yıldırım, yine Atatürk Havalimanı'nın Türkiye'de faaliyet gösteren birçok havayolu şirketinin de hareket üssü olduğunu belirtti. Yurtdışı çıkışlarının büyük çoğunluğunun bu noktadan yapıldığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, bundan dolayı diğer hava alanlarıyla bağlantılı seferlerin yoğun olması dolayısıyla Atatürk Havalimanına olan talebin giderek arttığının altını çizdi. Gelişen havacılıkla birlikte artan uçak sayısı ve büyüyen uçak gövdelerinin yanında, Ulaştırma Bakanlığınca başlatılan Bölgesel Havacılık projesi kapsamında iç hat uçuşlarının da arttığını belirten Bakan Yıldırım, başta Rusya olmak üzere Birleşik Devletler Topluluğu ile Türk Cumhuriyetlerinden yoğun taleplerin artmaya devam ettiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Bakan Yıldırım yazılı cevabında AB normları çerçevesinde Atatürk Havalimanı'nın gece uçuşlarına kapatılabileceği mesajını verirken şu ifadeleri kullandı:

"AB üyeliği yolunda ilerleyen ülkemiz, Avrupa-Türk Cumhuriyetleri ile Avrupa-Ortadoğu arasında hava yolu taşımacılığı konusunda daha da önem kazanacağı aşikardır. Bu bağlamda, AB kapsamında yürürlüğe girecek olan gürültü ve çevre kontrol konularının getireceği kısıtlılıklar nedeniyle Avrupa'daki bir kısım hava limanlarının belli saatler arasında gece uçuşlarına kapalı olması, Atatürk Havalimanı'nın da bu kısıtlamalara maruz kalabileceğini göstermektedir. Bu etkenler, belli saatlerde daha da yoğunlaşacak uçuş taleplerinin karşılanabilmesi için yeni bir Hava Limanı zorunluluğunu beraberinde getirmektedir."

GELECEK 10 YILLIK SÜREÇTE İSTANBUL'A 40 MİLYON TURİST Yıldırım açıklamalarında, İstanbul'un bilim, kültür ve spor merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini kaydederek, bu açıdan da Atatürk Havalimanı'nın yükünün daha da artacağına dikkat çekti ve "Bu bağlamda gelecek 10 yıllık süreçte 40 milyon civarında turistin İstanbul'a gelmesi beklenmektedir. Öte yandan Ülkemiz batasında Frankfurt, Lüksemburg ve Charles De Gaulle, doğusunda Dubai, uzak doğuda ise Singapur, Pekin ve Tokyo'nun halen kargo üssü olarak kullanıldığı malumunuzdur. Bölgeye hitap eden taşımacılığı bu üslerden yönlendirilmekte olup, bu üslerin orta noktasında bulunan ülkemizde, ek veya yeni tesislerin yapılmasıyla hava kargo pazarından daha büyük pay alınması mümkün olabilecektir. Diğer taraftan Atatürk Havalimanı PAT Sahaları uzun yıllardan beri yoğun kullanılmaktadır. Liman altyapısındaki yenileme ihtiyacına karşılık, inşaat çalışmalarından doğacak aksaklıklarla birlikte, çevredeki yapılaşma ve arazi yetersizliğinden dolayı fiziki genişletmenin mümkün olmaması gibi unsurlar da mevcut Liman için negatif unsurlardır" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Yıldırım açıklamalarında, İstanbul'a yeni bir havalimanı yapılması çalışmalarını başlattıklarını da ifade ederek şöyle dedi:

"Atatürk Havalimanının yanında Sabiha Gökçen Havalimanı kapasitesinin de talepleri karşılamaya yeterli olamayacağı ve İstanbul'a 3. bir havalimanı yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Planlama ve etüt safhasında bulunan 3. Havalimanının keşif ve projelendirme çalışmalarıyla ihale yöntemine ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, maliyet ve finansman unsurları henüz netleşmemiştir."