İstanbul'a lastik tekerlekli tüp geçiş

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un trafiğini rahatlatmak için, Yüksek Planlama Kurulu'nun kararı doğrultusunda Ankara-İstanbul Devlet Yolu kıyısından İstanbul Boğazı'nın altından girip ve Haydarpaşa-Numune-Karacaahmet istikametini takip eden Ahırkapı'da yüzeye çıkan iki gidiş iki geliş şeklinde iki katlı lastik tekerlekli Tüp Geçiş Projesi başlatacaklarını söyledi.

Yıldırım, projenin İstanbul'da muhtemel büyük deprem riskine karşı önemli ölçüde esneme payıyla yapılacağını kaydetti. Yıldırım ayrıca, birbirine yakın şehirlerde çalışacak Ray-Bus adı verilen hızlı banliyö trenlerinin de 2007 yılında devreye sokulacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Ulaştırma sektörünün yüzde 94'ünü taşıyan karayolu ulaştırmasının diğer taşımacılık sektörüyle entegre olması için çalıştıklarını anlatan Yıldırım, "Karayolu Ulaştırma Kanunu ile sektörü mevzuat açısından AB'ye entegre ettik. Taşımacılık belgesi zorunluluğu getirerek, artık kamyonculuk çile mesleği değil itibar mesleği haline gelmiştir" diye konuştu.

Yıldırım, ayrıca gümrük kapılarına getirilen modernleşmeyle kamyonların gümrüklerde bekleme sürelerinin 3-5 saniyeye kadar indiğini söyleyerek, "En önemlisi de hükümete geldiğimizde 436 bin olan geçiş belgesi sayısı 2005 yılında 700 bini geçti" ifadelerini kaydetti.

Bakan Yıldırım, sivil havacılık alanında olmazsa olmazın 'uçuş güvenliği' olduğunun altını çizerek, 2004 yılında 17 denetim yapılırken 2006 yılında 112 denetim yapıldığını kaydetti. Türkiye'de uçak bilet ücretlerini de düşürerek herkesin uçmasına olanak sağladıklarını belirten Yıldırım, 2002 yılıda iç hatta taşınan 8 milyon 697 bin olan taşınan yolcu sayısının 2005 yılında 19 milyona çıktığını söyledi.

Reklam
Reklam

Yıldırım, 2002 yılında uçak sayısının 150 iken 2006 yılında 259'a çıktığını, koltuk kapasitesininse aynı sürede 25 binden 42 bine çıktığını aktardı. Yıldırım, "Bölgesel Havacılık Projesi ile sektöre THY'nin yanında özel işletmelerin de girdi. Uçaklar sadece zenginlerin taşıma aracı olmamalı. Bugün Türkiye'de her insan makul ücretle uçağa binecek duruma geldi. Milyar dolarlar harcayıp kullanılmayan havaalanlarını kullanılır hale getirdik. Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na askeri hava alanlarının sivile açılmasında gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ediyorum. Bu dönemde 18 askeri havaalanı sivil uçuşa açıldı. Türkiye'nin hava sahasının eş zamanlı olarak daha iyi izlenebilir hale getirilebilmesi için önümüzdeki dönemde SMART Projesi devreye girecek" diye konuştu.

Yıldırım, Yap İşlet Devret Modeli ile 670 milyon dolarlık özel sektör kaynağının kamu kaynağı kullanmaksızın sektöre kazandırıldığını belirterek, bu modelle Antalya 2. Etap Dış Hatlar Terminali, Dalaman Hava Limanı Dış Hatlar Terminali, Adnan Menderes Hava Limanı, Ankara-Esenboğa Havaalanı ve Bodrum-Milas Hava Limanı Yeni Dış Hatlar Terminali'nin yapılarak hizmete sunulduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Yıldırım, Atatürk Hava Limanı Dış ve İç Hatlar terminal binasınınsa 15.5 yıl süreyle 3 milyar dolar bedel karşılığında kiralandığını hatırlatarak, "3 milyar dolarlık kiralama ücretiyle havacılık tarihinde bir rekor kırdık" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, denizcilik sektöründe denizci kökenli çalışanların sayısının yüzde 6'den yüzde 19'a çıkardıklarını söyledi. Bu dönemde ayrıca Türk bayraklı gemilerin standartlarının yükseltilmesine önem verdiklerini ve bunda da olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, "2001 yılında 211 Türk bayraklı gemi çeşitli uluslararası limanlarda tutulurken bu rakam 2005'te 45'e indi. 2006 yılının son aylarındaysa bu rakam sadece 36 olarak gerçekleşti. Türk bayraklı gemileri kara listeden gri listeye indirdik" dedi.

Yıldırım, Fatih Sultan Mehmet'in torunlarının bugün karadan Van Gölü'ne gemiler taşıdıklarını söyledi. Komisyon'daki CHP'li milletvekillerinin, "Sayın Bakan Karadenizli balıkçılar bunu yüzyıllardır yapıyorlar" diye çıkışmaları üzerine Yıldırım, "Biz de zaten ecdatları torunlarının yaptıklarını devam ettiriyor dedik" diye cevap verdi.
Yıldırım, Anadolu Denizle Buluşuyor kapsamında denize ve denizciliğe ilginin artırılması için denize kıyısı olmayan illerdeki göl, gölet ve barajlardaki gezinti ve spor amaçlı kullanım için 125 adet tekne yaptırıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

'GEMİ İNŞASINDA TÜRKİYE SON 3 YILDA YÜZDE 60 BÜYÜME SAĞLADI'

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, denizcilik sektöründe yaşanan gelişmelere paralel olarak gemi yapım tersanelerinin de çağ atladığını belirterek, dünya gemi inşaa sipariş defterinde yüzde 89 büyüme gözükürken Türkiye'nin son 3 yılda yüzde 60 büyüme sağladığını kaydetti. Ulaştırma Bakan, "Sağladığı kapasite ve istihdam artışıyla dünya gemi siparişleri sıralamasında 1.8 milyon DWT hacmiyle dünya genelinde Türkiye 23. sıradan 8. sıraya yükseldi. Ülkemizde 2002 yılında 37 adet tersane mevcutken bugün tersane sayısı 61'e çıkmış. Ayrıca buna ek olarak 59 adet yeni tersanenin proje çalışmaları devam ediyor. Toplam tersane sayımızı gelecekte 120'e çıkacak. Tersanecilikteki gelişme yat sanayisine de yansıdı. Son 4 yılda Bodrum, Marmaris, Antalya, Manavgat, Kurucaşile ve İzmir gibi bölgelere organize yat yapım alanları açıldı ve mega yat yapımında Türkiye 2006 yılında dünya 3.'lüğüne yükseldi. Ayrıca denizcilikte ÖTV oranın kaldırılması ve Liman İşletme Vergisi'nin yüzde 50 indirilmesiyle denizcilik sektöründe önemli atılımlar sağlandı" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Yıldırım, 2002 yılında Türkiye'ye 821 kruvaziyer gemisi ziyaret ederken 2005 yılı itibariyle yüzde 135 artış yaşandığına dikkat çekti. Barkovizyondan sunum yapan Yıldırım, Kuşadası Limanı'na demirlemiş olan kruvaziyer gemilerinin fotoğrafını göstererek, "Burası Karayipler değil Kuşadası Limanı" dedi. Yıldırım, havacılık sektöründe olduğu gibi denizcilikte de Yap İşlet Devret Modeli ile 138 milyon dolarlık 13 tane liman yapılarak hizmete açıldığını söyledi.

Haberleşme ve telekomünikasyon sektörü hakkında da bilgi veren Bakan Yıldırım, Türkiye'de 2002 yılında GSM abone sayısının 23 milyon iken 2006 yılında yüzde 70 artışla 51 milyona çıktığını söyledi. İnternet kullanıcı sayısınınsa 4 milyon 300 bin olan internet kullanıcı sayısının 4 yıl içinde 16 milyona, 5 bin olan geniş bant internet abone sayısınınsa 2 milyon 500 bine yükseldiğini ifade etti.

Türk Telekom'un ayrılmasıyla zarar eden bir kuruluş olan PTT'nin PTTBank projesiyle kar eder bir kuruluş haline geldiğini belirten Yıldırım, online işlem yapan şube sayısının bugün 2 bin 939 olduğunu aktardı. Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden PTT'nin Kişiye Özel Pul baskısını da uygulamaya başladığını aktaran Yıldırım'a, CHP'li vekiller, 'Sayın Bakanım sizde pulunuzu bastırdınız mı?' diye takılması üzerine Bakan Yıldırım, "Kim parasını getirirse o pulunu bastırır, ister seçim kampanyasında kullanır ister mektubuna basar" diye cevap verdi. Bunun üzerine AK Partili Komisyon üyeleri de, "Sayın Bakanım biz ücreti neyse toplu halde ödeyerek CHP'li komisyon üyelerinin pullarını bastırmak istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam