"İstanbul'a neşter vurduk"

İSTANBUL (İHA) - Büyükşehir Belediye Meclisi'nde konuşan Başkan Kadir Topbaş, "İstanbul'u insani boyutta yaşanan, modern ve örnek bir şehir yapmak için tüm sorunlara neşter vurduk. Bu şehrin keyfine varabilmek için, çalışmalardan doğan sıkıntıları da hep birlikte yaşayacağız" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Belediye Meclisi'nin 5. Seçim Dönemi 2. Toplantı Yılı Ekim Ayı Toplantıları'nın 2. Birleşimi'ne katılarak meclis üyelerine hitaben bir konuşma yaptı. İstanbul'un artık bireysel ihtiraslara cevap veremeyecek hassasiyette olduğunu belirten Başkan Topbaş, "Çağdaş normlarda bir kent yaşamı için 2050'leri düşünen bir anlayışla, İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'ni kurduk. İstanbul'u insani boyutta yaşanan, modern, örnek bir şehir yapmak istiyorum. Benim zamanım yok, zamana karşı yarışıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Topbaş, "Ulaşımı çözeceğim. Övgü istemiyorum. Gölge etmesinler başka ihsan da istemiyorum. Geçmişte İstanbul'un sorunlarının çözümü yerine sansasyonel projelerle uğraşıyorlardı. Yüzde 99 sansasyonel projelerle uğraşılıyor, yüzde 1 yatırım yapılıyordu. Hatırlayınız Zincirlikuyu ve Avcılar kavşaklarını, Altunizade'deki kaosu ve Karaköy-Kabataş raylı sisteminin durması nedeniyle trafiğin ne hale geldiğini" diye konuştu. Kadir Topbaş, konuşmasında şunları dile getirdi:
"Bir mimar olarak konuşuyorum; Sultançiftliği-Edirnekapı Hattı'nın metro olarak yeraltından geçmesi gerekiyordu. Yüzeysel yapılan hat burada yine gelecekte yeterli olmayacak. Sormak lazım; 6 Temmuz 1998'de başbakanımızın Belediye Başkanlığı döneminde ihalesini yaptığı halde, görevden uzaklaştırdıktan bu yana ihalesi yapılan yer, müteahhide neden teslim edilememiş? 5.5 yıl bekleyen Baltalimanı-TEM yolu bağlantısını müteahhide niçin teslim etmediniz? Hangi gerekçeyle bunu beklettiniz diye de sormak lazım. Göreve geldiğimiz andan itibaren İstanbul'u insani boyutta yaşanan, modern ve örnek bir şehir yapmak için sorunlara neşter vurduk. Bu şehrin keyfini yaşamak için, hep birlikte çalışmalardan doğan sıkıntılarına da katlanacağız."

Reklam
Reklam

Kendisine ve Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik haksız eleştirilerin olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, "Mayıs 2005'te daha bir yıllık başkanken İstanbul'un moderniteye açıklığını dile getirirken, ilizyon nitelikli tasarımları bir proje olarak algılayanlara, çapları bu ise bir şey söylemek istemiyorum. Bir basın kurumu aleyhimde yanlı ve planlı kampanya yapmakta, bunlar ise maalesef Türkiye'de olağan sayılıyor. Fakat benim söylediklerimi ve yaptıklarımı anlama kapasitesine sahip olmayanlar, toplum çıkarlarını düşünmemeyi yaşam biçimi haline getirenler, ahlak, şehir, vatanseverlik sınırları içinde oyunlarını oynayabilir. Bunu bizler, sizler ve halk çok daha rahat ayırt edebiliriz. Tarih boyunca bu böyle olmuştur. Fakat sizlerle, bütün milletimle, tarihimle paylaştığım, genlerime hakaret edenler için tek bir gerçek var, o da bu kişilerin benimle aynı genlere sahip olmadıklarıdır. Bu kişilerin genleri farklıdır. Benimle aynı genlere sahip değiller. Kendi genlerini araştırsınlar, ben genlerimin nereye kadar uzandığını gayet iyi biliyorum. Bu kişilere sesleniyorum, İstanbul'un sorunlarını bu meclis ve halkımızla birlikte çözüp, keyfini birlikte yaşayacağız. Her şey planlı olacak. Artık ne ben ne benden sonrakiler, kişisel menfaatlere izin vermeyecektir. Kendilerini şehirden, toplumdan ve tarihten üstün görenler, hiçbir şekilde bu şehirde farklı menfaatlere ulaşamayacaklardır. Buna da hiçbir şekilde izin verilmeyecektir. Bu artık bir tarihtir, devran dönmüştür" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam