İstanbul’a Tarım ve Hayvancılık Sanayi Sitesi kuruluyor

Başakşehir Ziraat Odası, Şamlar Köyü’nün yakınlarında bulunan 5 bin dönümlük arazide sanayi tarımı ve hayvancılığı...

Başakşehir Ziraat Odası, Şamlar Köyü’nün yakınlarında bulunan 5 bin dönümlük arazide sanayi tarımı ve hayvancılığı yapmak için taleplerini bir rapor halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.
Oda Başkanı Ömer Demir, “Sayın Başbakan İstanbul’a Tarım ve Hayvancılık Sanayi Sitesi kurulacağını deklare etti. Bu elbette bizi ümitlendirdi.” dedi.
Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Bayrampaşa ve Esenler’in çiftçilerini bünyesinde bulunduran Başakşehir Ziraat Odası, tarım ve hayvancılığın devamı adına önemli girişimlerde bulunuyor.
Başakşehir’e bağlı Şamlar Köyü’nde hayatını idame ettiren çiftçiler, bölgede yapılan Sazlıdere Barajı sebebiyle giderek yok olan hayvancılığı ileri taşımak için kooperatif kurdu. 130 hanelik köydeki çiftçiler, sanayi tarımı ve hayvancılığı yapmak için kolları sıvadı. Oda, köy civarında bulunan 5 bin dönümlük arazide ( 2 bin dönümü köye ait, 3 bin dönümü ise Sazlıdere Barajı yanındaki mera alanı) hayvan yetiştirmek, süt ve süt ürünleri üretmek için yapılması gerekenleri içeren bir rapor hazırlayıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.
Başakşehir Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, Başbakan’ın konuyla yakından ilgilendiğini belirterek, “Sayın Erdoğan, Arnavutköy’de İstanbul’a Tarım ve Hayvancılık Sanayi Sitesi kurulacağını deklare etti. Bu açıklama, bizi çok ümitlendirdi. Kendilerinin bu konuyla ilgilendiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
İstanbulluya doğal ürünler yedirmeyi, taze süt içirmeyi esas aldıklarını vurgulayan Demir, Sazlıdere Barajı civarında bulunan hazine arazisi ve meraya inşaat yapılamayacağına işaret ederken “Bu bölgede yapılaşma yasak. Ancak tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürütülebilir. Biz göle zarar vermeden burada süt ve süt ürünleri üretmekten yanayız.” dedi.
Projeye dahilinde İstanbul Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak çalışmalarda bulunuluyor.

Reklam
Reklam

GÜNLÜK 300 TON SÜT ÜRETİLECEK, YÜZLERCE ÇİFTÇİYE İSTİHDAM İMKANI SUNULACAK
Başkan Ömer Demir, projenin hayata geçmesi halinde ilk aşamada 10 bin büyükbaş, 20 bin küçükbaş hayvan yetiştirileceğini, günlük ortalama 300 ton süt elde edileceğini, yüzlerce köylüye (aileleri ile binlerce insana) istihdam imkânı sunulacağını belirtirken, şunları kaydetti:
“5 sene önce 180 hanelik köy bugün 130 hane. Günde 22 ton süt alınan köyde bugün 5-6 ton süt alınabiliyor. Barajdan önce, 12 bin büyükbaş hayvan vardı. Bugün bu sayı 2 bin 500 civarında. Çünkü, köyün yakınına baraj kuruldu, meralar yok oldu. Köyün tek kurtuluşu ise çevresinde bulunan yaklaşık 3 bin dönümlük Hazine arazisinin, mera alanı olarak köylüye tahsis edilmesidir. Bu merayı alırsa, köylü birleşip büyük, modern ahırlar kuracak ve hayvan sayısı hızla artacak. Şu anda 5-6 ton olan süt üretimi 300 tona çıkacak. Şamlar Köylüsünün günlük geliri ise 200 bin lirayı geçecek. İlk aşamada, İstanbul’un yüzde 10’una doğal ürün yedirmiş olacağız. Tarım ve hayvancılık yapmak isteyenleri bu bölgeye çağıracağız.”

Reklam
Reklam

BİNLERCE ÇOCUĞA SÜT DAĞITILDI
Öte yandan Başakşehir Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Dünya Süt Günü etkinliği kapsamında ilköğretim okullarında binlerce çocuğa 2 ton civarında süt dağıttı. Oda Başkanı Ömer Demir, Şair Erdem Beyazıt İlköğretim Okulu’nda yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde kişi başı senelik süt tüketiminin ortalama 120-125 kilogram olduğunu, bu rakamın Türkiye’de ise ortalama 17-18 kilogram olduğuna dikkat çekerek, “Geleceğimiz olan çocuklarımızın daha zeki ve sağlıklı olması için daha fazla süt içirmeliyiz.” tavsiyesinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz