SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca, İstanbul için son dönemlerde sosyal güvenlik çalışmaları kapsamında atılacak en büyük adımın, kayıt dışı ile yapılan mücadele çalışmaları olduğunu belirtti.
Kuruca, ''2010 yılında SGK İl Müdürlüğünün hedefi, öncelikli olarak İstanbul'da kayıt dışı çalıştırılan şoförleri kayıt altına almaktır. Bu sayı, tahminen, taksi, dolmuş, özel halk otobüsü şoförü olmak üzere 100 bin kişidir'' dedi.
Bu kapsamda, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, sertifikalandırma programı yaptığını belirten Kuruca, ''20 bin civarında ticari taksi, programa katıldı ve sertifika aldı. Emniyetten de bu konuda yardım isteyeceğiz. Odalar da bize yardımcı olmaya söz verdi'' şeklinde konuştu.
Kayıt dışı işçi çalıştıran iş yerlerine, ciddi yaptırımlar uyguladıklarını ifade eden Kuruca, şunları kaydetti:
''Kayıt dışı çalışan tespiti yapıldığı andan itibaren, işçi başı iki asgari ücret idari para cezası kesiliyor. Bunun yanında geriye dönük prim ve gecikme zammını talep ediyoruz. Bir yıl içerisinde ikinci kez kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen yerlere, bu sefer kişi başı beş asgari ücret idari para cezası var. Yasa uyarınca, primlerini düzenli ödeyen iş verenlere, beş puanlık bir indirim uygulanıyor. Bu da ödemelerde yüzde 14'lük bir düşüşe denk geliyor. İşveren kayıt dışı işçi çalıştırıyorsa, primleri düzenli de ödese indirimden yararlanamıyor.''
İl Müdürü Kuruca, her işverenin çalıştırdığı işçinin primini 30 gün üzerinden bildirmesi gerektiğini vurgulayarak, eksik bildirimin gerekçesini belgeleyemeyen iş yerleri için inceleme başlattıklarını ve tespit halinde de gerekli cezaların kesildiğini bildirdi.
''Yani işe başladığınız andan itibaren, maaşsız ve sigortasız çalıştırılma söz konusu olamaz'' diyen Kuruca, aksi durumlardaki çalıştırılmaların gayriresmi olduğunu dile getirdi.
SGK İstanbul İl Müdürü Kuruca, kamuoyunda son dönemlerde tartışılan ''geriye dönük hizmet kazanma'' ile emekli olma durumuna da değinerek, böyle bir çalışmanın söz konusu olmadığını kaydetti.
AA