İŞKUR, İstanbul işgücü piyasasının 1 yıl içinda nasıl bir değişim göstereceğini inceleyen araştırma yaptı.
Araştırmaya göre İstanbul'da 1 yıl içinde mevcut istihdam 5 bin 156 kişi artacak. En çok talep görecek meslek grubu ise güvenlik görevlileri olacak.
İŞKUR'un yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da 1 yıllık dönemde istihdamın yaklaşık yüzde 1 artması bekleniyor. En çok güvenlik görevlisi, kasiyer, beden işçisi ile diğer satıcılar, tezgahtarlar ve satış reklamcıları mesleklerinde istihdam artışı öngörülüyor. İşkur, iş gücü piyasasındaki mevcut durumu ve değişmeleri tespit ederek, bunların iş gücü ihtiyacı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla "İşgücü Piyasası Araştırması" gerçekleştirdi.
Bu çerçevede, 15 Ekim-30 Kasım 2007 tarihleri arasında, Türkiye'de 81 ilde 50 ve daha fazla kişi istihdam eden tüm kamu ve özel iş yerlerinde anketler uygulandı. İstanbul'da 50 ve daha fazla kişi istihdam edilen 4 bin 541 iş yerinden yüzde 64.1'ine karşılık gelen 2 bin 909'unda anket çalışması yapıldı. İşkur'un araştırmasına, 1 yıllık dönemde İstanbul'da istihdamın 5 bin 156 kişi ve yüzde 0.9 oranında artması bekleniyor. Bu dönemde istihdamında en çok artış beklenen mesleğin güvenlik görevlisi olduğu belirtiliyor. Beklenen toplam istihdam artışının yüzde 13.6'sını bu meslek oluşturuyor.
YÜZDE 70 ERKEK Araştırma sonunda hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması İstanbul İli Sonuç Raporu'na göre, İstanbul'da çalışanların yüzde 14.5'i gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri, yüzde 12.3'ü tekstil ve tekstil ürünleri imalatı sektöründe çalışıyor. Çalışanların yüzde 70'ini erkekler, yüzde 30'unu kadınlar oluşturuyor. Erkeklerin yüzde 15.2'si gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri, yüzde 11.5'i toptan ve perakende ticaret sektöründe istihdam ediliyor. Kadınların yüzde 16.2'si tekstil ve tekstil ürünleri imalatı sektöründe çalışıyor. Ayrıca kadın istihdamı gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri, mali aracı kuruluşların faaliyetleri ile toptan ve perakende ticaret sektörlerinde yoğunlaşıyor. İl genelinde 50 ve daha fazla kişinin istihdam edildiği iş yerlerinde, tekstil ve tekstil ürünleri imalatı sektörü ağırlıkta bulunuyor.
ERKEKLER TEMİZLİKÇİ Çalışanlar, büro memuru ve beden işçisi (temizlik-genel) mesleklerinde yoğunlaşıyor. Erkekler en fazla beden işçisi (temizlik-genel), kadınların ise en fazla büro memuru (genel) mesleklerinde çalışıyor. Açık işlerde ilk sırada erkek çalışanların yoğun olduğu beden işçisi (genel) mesleği geliyor. Açık işlerin yüzde 12.3'ü bu meslekte bulunuyor. Ayrıca pazarlama ve güvenlik alanlarında açık işlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Açık işlerin yüzde 1'i inşaat, yüzde 38'i sanayi, yüzde 61'i hizmetler sektöründe yer alıyor. Mevcut açık işlerde istenen eğitim durumlarına bakıldığında lise ve altı ile fark etmez tercihleri öne çıkıyor. Bu tercihin oranı yaklaşık 5'te 4'ü buluyor, buna karşın üniversite mezunu tercihi 5'te 1'de kalıyor. İNŞAATTA İŞSİZ KALACAKLAR İÇİN FORMÜL BULUNMALI İnşaat sektöründe 1 yıllık dönemde önemli bir istihdam azalışı beklendiği vurgulanan İşkur değerlendirmesinde şu öneriler sıralandı: İş gücü ihtiyacı olan sektörlerdeki hareketlilik gözlem altına alınmalı, ihtiyaçları anında tespit edilip karşılanmalıdır.
Aktif istihdam politikaları, iş gücü ihtiyacı duyulan ve temininde güçlük çekilen mesleklere yöneltilmelidir.
İş gücü ihtiyacı duyulan mesleklerde mesleki eğitim kursları açılmalı ve iş gücü piyasasının aradığı niteliklere yönelik eğitim verilmelidir.
İş ve meslek danışmanlığı faaliyetleri ile işsizler ve öğrenciler, iş gücü piyasasının eleman ihtiyacı duyduğu mesleklere yönlendirilmelidir.
EN ZORU PROMOSYON YAPACAK ELEMAN BULMAK İŞKUR'un araştırmasında, iş gücü temininde en çok güçlük çekilen meslekler, promosyon ürünleri satış elemanı, güvenlik görevlisi, satış elemanı ve koruyucu güvenlik memuru olarak sıralanıyor. Ayrıca beden işçisi (temizlik-genel) ile hemşire güçlük çekilen meslekler içerisinde öne çıkıyor. İSTANBUL'DA İŞGÜCÜNÜN PROFİLİ Çalışanların yüzde 14.5'i gayrimenkul ve kiralama alanında. Kadınların yüzde 16.2'si tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışıyor.
Çalışanların yüzde 70'ini erkekler, yüzde 30'unu kadınlar oluşturuyor.
İş gücü temininde en çok güçlük çekilen meslekler, promosyon ürünleri satış elemanı.
BEDEN İŞÇİSİ SAYISI AZALACAK
İŞKUR'un araştırmasına göre, 1 yıllık dönemde en çok beden işçisi (inşaat) ve izabeci mesleklerinde azalış bekleniyor. En fazla istihdam artışının gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ile gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde olması öngörülüyor. Öngörülen istihdam artışının yüzde 62.2'sini bu iki sektör oluşturuyor. En fazla istihdam azalışının ise inşaat ile tekstil ve tekstil ürünleri imalatı sektörlerinde olması öngörülüyor. İnşaat ve tekstildeki istihdam azalışı, sektörel olarak beklenen istihdam azalışının yüzde 75.6'sına karşılık geliyor.