İstanbul'da AB-Türkiye enerji zirvesi

ANKARA(ANKA)- Ankara'da Dışişleri Bakanları düzeyinde yarın yapılacak Türkiye-AB Troykası toplantısının ardından Salı günü İstanbul'da düzenlenecek üst düzey konferansta Türkiye ile AB arasındaki enerji işbirliği tartışılacak.

"Türkiye ve AB: Avrupa Enerji Politikası'na Doğru Hep Birlikte" başlıklı konferansa Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın yanısıra, Avrupa Komisyonu'nun Enerji ve Genişlemeden Sorumlu Üyeleri Andris Piebalgs ve Olli Rehn de katılacak.
Avrupa Komisyonu ve Türkiye tarafından Conrad Hotel'de düzenlenecek konferansa Brüksel'de büyük önem veriliyor. Türk hükümeti ve Avrupa Komisyonu'nun üst düzey temsil edileceği İstanbul'daki konferansta AB enerji şirketleri yöneticileri ve enerji uzmanları da hazır bulunacak.
İstanbul'daki konferansta "kilit siyasi ve ekonomik aktörler"in AB'nin ve Türkiye'nin gelecekteki enerji güvenliğini sağlamadaki zorluklar ve fırsatların tartışılacağı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Nitekim, yarın Ankara'da yapılacak Türkiye-AB Troykası toplantısının ardından İstanbul'a geçerek konferansa katılacak Olli Rehn, konferansa ilişkin açıklamasında "AB ile Türkiye, güvenlik, ekonomi ve medeniyetler diyaloğu gibi alanlarda "ortak temel stratejik çıkarları"nın olduğunu belirterek "Bu, AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini açmasının nedenlerinden biridir" dedi.

TÜRKİYE'NİN AB'YE YÖNELİK ENERJİ YOLLARINDA KİLİT RÖLÜ OLABİLİR Olli Rehn, İstanbul'daki konferansı "enerji stratejisini görüşmek için büyük bir fırsat" olduğunu savunurken de AB ve Türkiye'nin enerji alanında işbirliğinin derinleştirilmesinden çok büyük bir kazanç elde edebileceklerini de vurgulamıştı.

Andris Piebalgs ise, AB ve Türkiye'nin enerji alanındaki yakın işbirliğinden kazanacak çok şeyler olduğunu belirterek Türkiye'nin AB'nin enerji kaynaklarını sağlamlaştırmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Türkiye'nin de AB enerji piyasasına entegrasyonun, bir iç enerji piyasasını oluşturmasını mümkün kılacağını vurgulayan Piebalgs, "Türkiye, Avrupa'ya yönelik enerji yollarında kilit bir rolü oynayabilir" ifadesini de kullandı.

Reklam
Reklam