Topbaş, "İstanbul, Anadolu'nun bir çok noktasından değişik zamanlarda buraya gelmiş insanlarımızın yoğunlukta olduğu bir kenttir. Kurban kesimini memleketinizde yaptığınız gibi değil, doğru, temiz, ibadete yakışır tarzda yapılması gerekiyor. Yani ben köyümdeyken hayvan kesimini kendim yapardım diye o melekesini kaybetmiş olan insanların şehirde bu işi bilenlere yaptırması gerekiyor" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane'deki başkanlık binasının kokteyl salonunda belediye personeliyle bayramlaştı. Topbaş, bayramlaşma öncesinde kurban bayramı nedeniyle büyükşehir belediyesi tarafından alınan önlemler hakkında açıklamalar yaptı. Sözlerine tüm islam aleminin, Türkiye'nin ve İstanbulluların, kurban bayramını tebrik ederek başlayan Topbaş, bayramda dostlukların pekişeceğine, sevgi ve hoş görünün insanlar arasındaki dayanışmayı ön plana çıkaracağına olan inancını dile getirdi. Dini ve milli bayramların bir arada olmayı güçlenmeyi ve geleceğe birlikte yürümeyi sağlayan önemli günler olduğunun altını çizen Topbaş, "Kurban bayramında İstanbul gibi mega bir kentte 14 milyonu aşkın dünyada bir ülke özelliği gösteren bu şehirde yerel yöneticiler olarak halkımızın bayram yapabilmesi ibadetlerini doğru biçimde yerine getirebilmesi için ekibimizle birlikte büyükşehir belediyesi olarak tüm kadromuzla gücümüz yettiğince bu hizmeti vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.
KURBAN KESİMİ İÇİN ALINAN ÖNLEMLER
Bayramlarda İstanbul'da yaşayanların ya da İstanbul'a gelenlerin sağlıklı, neşeli güzel bir bayram geçirmeleri arzusu içinde olduklarını ifade eden Topbaş, kurban kesimleri için büyükşehir belediyesi olarak bir takım önlemler aldıklarını belirtti. Kurban kesiminde ibadetin hijyen koşullarında yapılabileceği ortamları hazırladıklarını kaydeden Kadir Topbaş alınan önlemleri, "Özellikle kurban bayramında her yıl biraz daha farklı olmak üzere hijyen koşullarda bu ibadetin yapabileceği ortamları hazırlamaya çalıştık. Şuanda Ataşehir, Alibeyköy ve Başakşehir olmak üzere üç ayrı noktada 178 çadırlı hazırladığımız ve geçen yıl 2 bin büyük baş hayvan, bu yıl 4 bin 500 başlık hayvan barınma alanı ile 4 bin olan küçük baş hayvan sayısını 8 bin'e çıkartarak kesim alanları getirdik. Bu bir ibadetse bu ibadetin kendi güzelliği içinde cereyan etmesi, daha medeni, doğru ve ibadetin doğru yapılması için ve aynı zamanda çevreye karşı saygılı olunması için çalışmalar yürüttük. Kurban kesim süresi için üç, üç buçuk günlük süre içinde 5 ayrı ekibimizle denetleme yapacağız. ayrıca kurban nasıl kesilir, nasıl davranılır, gibi konularla ilgili broşürler dağıtılmaktadır" şeklinde açıkladı.
"KURBAN KESİMİ İBADETE YAKIŞIR TARZDA YAPILMALI"
Kadir Topbaş, İstanbul'un Türkiye'nin özeti, mozaiği olduğunu belirterek İstanbullulardan kurban kesiminde eski alışkanlıkların bırakılmasını bunun işi bilenler tarafından yapılmasını istedi. Topbaş, "İstanbul, Anadolu'nun bir çok noktasından değişik zamanlarda buraya gelmiş insanlarımızın yoğunlukta olduğu bir kenttir. Bu kentte, köyümüzde, bağımızda, bahçemizde geçmişteki alışkanlıklarımızı burada yürütmemiz mümkün değil. Yani ben köyümdeyken hayvan kesimini kendim yapardım diye o melekesini kaybetmiş olan insanların şehirde bu işi bilenlere yaptırması gerekiyor. Maalesef kurban kesimi sırasında da bazı kazaların yaşandığını medyamızdan görmekteyiz. Kurban kesimini memleketinizde yaptığınız gibi değil, doğru, temiz, ibadete yakışır tarzda yapılması gerekiyor. Diğer yandan çevre konusunda hassasiyet istiyoruz. Çevreyi kirletici veyahut ileride sağlığımızı tehdit edecek noktada etrafa bir takım zehirli şeyleri saçarak bırakılmasının hem bizim inancımızla bağdaşmayacağını hem de bir medeni kent bireyi olarak bize yakışmayacağını belirtmeliyim" diye konuştu.
"VATANDAŞLAR TRAFİK KURALLARINA UYARSA RAHAT EDİLECEKTİR"
14 milyonu aşkın nüfusuyla İstanbul'da büyük bir hareketlilik olduğunu bayram arefesi münasebetiyle kentte yoğun bir trafik akışkanlığı neden olacağını ifade eden Kadir Topbaş, vatandaşlardan trafik kurallarına uymalarını ve rahat edileceğini söyledi. Trafik kurallarına uyulması noktasında yaşamın kaliteli bir hale dönüşeceğini kaydeden Topbaş, İstanbul'daki trafik ile ilgili İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile yaptığı görüşmede her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kendilerine söylediğini dile getirdi.
Topbaş, "Yerel yönetimler olarak trafikte müdahale yetkileri olmadığını ancak böyle bir yetki verilirse Newyork'ta, Londra'da olduğu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentin trafikte kolluk hareketi olursa İstanbul'da ciddi başarılı olacağımıza inanıyorum. Arzumuz İstanbul'daki yaşamı rahat birhale getirmek. Bu konuda toplu taşımada çok ciddi yatırımlar yaparak dünyadaki belediyeler içinde en büyük yatırımı yapan belediyeyiz. Trafikteki problemi yaşatan bireysel araç sistemi yerine insanlarımızın kullanacağı toplu taşıma sisteminin getirmenin heyecanı içindeyiz" diye konuştu.
ULAŞIMDA ALINAN ÖNLEMLER
Bu bayramda da ulaşım konusunda bazı tedbirler aldıklarını ifade eden Topbaş, İETT'nin ek seferler koyarak bayram süresince halka hizmet vereceğini söyledi. Topbaş, "Her bayramda olduğu gibi bu bayramda da yüzde 50 indirimli olarak hizmete devam edeceğiz. Bayramın birinci günü İSPARK İstanbul'daki parklanmalardan ücret almayacak. Zabıtamız ve diğer ekiplerimiz görev yapacak. Sağlık A.Ş Daire Başkanlığımız bu konuda hassasiyet gösterecek. Bütün birimlerimizle teyakkuz halinde olarak kentte huzurlu ve güzel bir bayram geçireceğiz. 9 günlük tatili değerlendirmek isteyen ve bu nedenle İstanbul'a gelenlerin ve de İstanbul dışına çıkanların şehirler arası seyahatte çok hassas ve dikkatli olmalarını özellikle istirham ediyorum" dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE ÇALIŞAN SÖZLEŞMELİ VE TAŞERON PERSONELE MÜJDE
Öte yandan bayramlaşma nedeniyle belediye personeliyle bir araya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sözleşmeli ve taşeron olarak çalışan çalışanlara müjde verdi. Sözleşmeli olarak çalışanların kadroya geçirilme işlemlerini tamamladıklarını kaydeden Topbaş, "Onlara hayırlı olsun diliyorum. Sayın başbakanımıza bundan dolayı teşekkür ediyorum. Memurlarımızla sosyal denge anlaşmasını yaptık. Şimdi yeni bir çalışmamız daha var. Bizimle birlikte taşeron olarak çalışan kardeşlerimizle ilgili bir yasal düzenleme yapılıyor. Bu konuyu sayın başbakanımız ile konuştuk ve ilgili bakanlığa talimatı verdi. Sayın Çalışma Bakanımız Faruk Bey bu konuyla ilgili zaman zaman açıklama yapıyor. Bu kamu kuruluşlarında hizmet veren tüm sözleşmeli vatandaşlarımızın özlük hakları başta olmak üzere hak arayışlarındaki haklılığın iade edilmesi noktasındaki çalışmaları önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. Burada sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak değil, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak da tüm Türkiye'deki yerel yönetimlerdeki kardeşlerimizi düşünmek zorunda olduğumu belirtmeliyim" dedi.