İstanbul'da beklenen depremin şiddeti 6.4

Türkiye Jeofizik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "İstanbul'u bekleyen depremin aşağı yukarı büyüklüğü 6.4. Bu deprem her an olabilir. Şu anda uzatmaları oynuyor." dedi.

2. İstanbul Kısa Çevre Film Festivali, "İstanbul Depremi Neden olmuyor" konulu açık oturumla başladı.

Profilo Alışveriş Merkezi'ndeki açık oturumda konuşan Prof. Dr. Ercan, deprem olması için yer kabuğunu kıracak derecede bir enerjinin birikmesi gerektiğini kaydetti. Ercan, "İstanbul'da depremin gecikmesinin nedeni, Gölcük'te enerjinin 3 kat aşırı boşalmasından kaynaklanıyor" dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul'da her yıl Hiroşima'ya atılan atom bombasının gücü kadar bir güç biriktiğini, beklenen büyüklükte bir deprem olması için de 45 atom bombası gücüne eşit bir güç birikmesi gerektiğini anlatan Ercan, "İstanbul'da şu anda enerji birikiyor. Marmara gerilim içinde, tansiyonu yükseliyor" diye konuştu.

Ercan, 2 bin yıldan beri İstanbul'da 7.8 ve üzerinde bir deprem gerçekleşmediğini, aksi halde şu anda Ayasofya Müzesi, Sultanahmet ve Süleymaniye camileri, Dikilitaş, Çemberlitaş ve su kemerlerinin ayakta kalmamış olması gerektiğini söyledi.

"6.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM HER AN OLABİLİR"

Marmara Denizi'nde yaşanan depremlerin yüzde 71'inin 6 ve 6.5 büyüklüğünde olduğunu ve her 30 yılda bir meydana gelen bu depremlerin en son 1963'de Çınarcık'ta yaşandığını hatırlatan Ercan, şunları söyledi:

"İstanbul'u bekleyen depremin aşağı yukarı büyüklüğü 6.4. Bu deprem her an olabilir. Şu anda uzatmaları oynuyor. 6.6 ile 7.2 büyüklüğünde deprem olma olasılığı yüzde 24. 7.4-7.8 büyüklüğünde bir deprem ise 570 yılda bir oluyor. Gölcük'te olan deprem bu. Gelecek bin yılın depremini biz yaşadık. Bu büyüklükte bir deprem daha beklemiyorum. Çünkü boşalması gereken enerjinin yaklaşık 3 katı fazlası boşalmıştır. Bu kırık Heybeliada önüne kadar geldi, orada kaldı. Bundan sonra olacak deprem buradan başlayarak, doğu-batı yönüne doğru gidecek."

Reklam
Reklam

Ercan, İstanbul'da 7.2-7.3 büyüklüğünde bir depremin 32 yıl içinde olması gerektiğini, 7.6 büyüklüğünde bir depremin olması için de 113 yıl beklenmesi gerektiğini belirterek, "İstanbul depremi için eşik yıl 2007'dir. En erken 2007, en geç de 2225 yılıdır" dedi.

"İSTANBUL'DA 40 BİN BİNA YENİLENMELİ"
Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan da İstanbul için hazırlanan Deprem Master Planı'nda öngörülen iyimser senaryoya göre, olası depremde 40 bin binanın yıkılacağını, 48 bin ölü, 120 bin yaralı olacağını ve 15-20 milyar dolar direkt, 30-40 milyar dolar da dolaylı ekonomik kayıpların meydana geleceğini kaydetti.

İstanbul'daki binaların yüzde 96'sının 1998 deprem yönetmeliğine göre yapıldığını ve dolayısıyla güvensiz olduğunu belirten Tezcan, şunları söyledi:

"İstanbul'da tüm bu yapıların güçlendirilmesi için 25 milyar dolara ihtiyaç var. Bunun için gereken süre ise 25 yıl. Ancak bu akılcı bir çözüm değil. Akademisyenler olarak da biz, toplumu yanlış yönlendirdik. Bırakın binalarınız hasar görsün, siz can güvenliğinize bakın. Burada yapılması gereken iş, devletin yıkılacağı öngörülen 40 bin binayı bulup, bunları yıkarak yenilemesi. Bunun için 200 milyon dolar paraya ve 1-1.5 yıl zamana ihtiyaç var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'dan bu çalışmayı başlatmasını bekliyoruz. Zeytinburnu'nda başlatılan çalışmanın her ilçede mutlaka yapılması gerekiyor. Bunun dışında alternatif proje yok. Bütün binaları güçlendirecek kadar ne zamanımız, ne de paramız var."

Reklam
Reklam