İstanbul'da buzlanma ve don uyarısı

İSTANBUL (İHA) - Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan hava tahmin raporlarına göre, kar yağışı ve sıcaklıklardaki düşüş değerlerine bağlı olarak, 8 Şubat 2005 tarihine kadar İstanbul'da buzlanma ve don olayı görüleceği bildirildi.

İl Afet Yönetim Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, olumsuz hava koşullarının İstanbul'u terk edeceği tarihe kadar 24 saat süreli çalışma düzenine geçildiği belirtilerek, "Kar yağışı, don ve buzlanmanın, halkımızın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilememesi için, ilgili kurum ve kuruluşlar, gerekli önlemleri almaları ve hazırlıklı olmaları konusunda uyarılmışlardır. Vatandaşlarımızın kar yağışının, don ve buzlanmanın etkili olduğu gün ve saatlerde zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları, araçlarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları, araçların teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmaları konusunda dikkatli olmaları gerekir. Ayrıca, kural dışı ve trafik seyrini tehlikeye atıcı davranışlardan kaçınmaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları, sürücülerimizin özellikle emniyet şeritlerini kullanmamaları ve bu hususta hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergahları kullanmaları, arıza hallerinde araçların sürücüler tarafından terk edilmemesi ve acil çağrı için 154 Alo Trafik, 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma, 159 Karayolları telefon numaralarını aramaları hem bizim hem de kendi işlerini kolaylaştırır" denildi. Açıklamada ayrıca vatandaşlara şu uyarılarda bulunuldu:

Reklam
Reklam

"Elektrik kesintisi ve buna bağlı olarak oluşacak su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanması hususunda tedbirli ve dikkatli olmaları. Elektrik

enerjisinin sağlıklı verilemediği hallerde oluşabilecek düzensiz voltaj durumlarında, elektrikli ev aletlerinin kontrollü bir şekilde kullanılması. Yaşlı, çocuk, hamile bayanlar ile kalp ve akciğer hastalığı olanların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması. Yürüyüşlerde buz ve dona karşı uygun giysilerin giyilmesi ve yürüyüş sırasında dikkatli olunması. Kapalı alanlarda mangal gibi aparatların kullanılmaması, baca zehirlenmelerine karşı sobaların dikkatli kullanılması. Tamirhane ve benzeri kapalı mekanlarda ısınma amacıyla otomobil çalıştırılmaması. Gribal enfeksiyon geçiren şahısların, insanların toplu halde bulunduğu mahallere girmemesi."