İstanbul'da canlı engerek yılanı bulundu

İSTANBUL (İHA) - İstanbul sınırları içerisinde Anadolu yakasında yerleşim alanı olan bir sitede engerek yılanı yavrusu bulundu. Yolda karşıdan karşıya geçen yılan bahçıvan tarafından fark edildi ve yakalandı. İlaçlama şirketi sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, yılanın Uzun Burunlu Engerek cinsi olduğunu tespit etti.
Edinilen bilgiye göre İstanbul'un Anadolu yakasında bir sitenin içinde kobradan daha zehirli olduğu belirtilen bir engerek yılanı bulundu.

Site bahçıvanı tarafından bulunarak, yakalanan yılanı, incelemesi için ilaçlama şirketi sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu'na bildirildi. Olay yerine giden Ulaşoğlu, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden yılan uzmanı Doç. Dr. Bayram Göçmen'in desteği ile yılanın türünün Uzun Burunlu Engerek (Vipera Ammodytes) olduğunu tespit etti.

Reklam
Reklam

- KOBRA'DAN DAHA TEHLİKELİ
En zehirli üç yılandan biri olan Uzun Burunlu Engerek dışında Türkiye'de 'Koca Engerek' ve 'Osmanlı Engereği' de bulunuyor. Ancak Koca Engerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yer alırken, Osmanlı Engereği'nin bu bölgede de kaydı bulunduğu belirtildi. Uzun Burunlu Engerek, yabancı bilim adamları tarafından Polenezköy'de bulunmuş. 2007 yılı Haziran ayında Çatalca'da piknik yapan bir hemşirenin engerek tarafından sokulduğu rapor edilmiş ve şahıs zor hayata döndürülmüş. Basına yansıyan bu tek olay haricinde ülke genelinde ısırılma kaydı bilinmiyor.
Tüm dünyada her yıl 5 milyon kişi yılan tarafından sokuluyor. Bunlardan 125 bin vaka ölümle sonuçlanıyor. Bir dişi engerek yılanı 5-14 kadar yavru doğuruyor.

- YILAN SOKARSA NE YAPILMALIDIR?
Yılan tedavisinde tür tespiti çok önemlidir ancak eğer çok emniyetli olacaksa yakalayınız. Aksi takdirde ikinci kez sokulabilirsiniz. Her yılan türünün tedavisi ve etki şekli farklı olabilir. Kesme, emme, elektroşok uygulama, alkol uygulama ve turnike uygulama yapılmamalıdır. Artık doğru bulunmamaktadır. Tam donanımlı hastaneye acilen gidilmelidir. 24 saat hizmet veren 'Dokuz Eylül Üniversitesi Zehir Danışma Hattı' hayvan sokmalarında özellikle destek almak isteyen doktorlar ve hasta yakınları tarafından aranmalıdır. Bu hat ücretsizdir. DEÜ Zehir Danışma Hattı 0 (232) 4123939.

Reklam
Reklam

Zehir Danışma Hattı'nın bulunduğu il sayısı artırılmalıdır. Yılanın etki şekli hastanın yaşı, ısırma yeri ve yılanın türüne göre değişmektedir. Engerek yılanları doku ölümüne de neden olabildiği gibi ölüme de neden olmaktadır. Ülkemizde Medikal Entomoloji gelişmelidir.

- YILANA KARŞI TEDBİRLER
Bahçede çalışanlar kapalı ayakkabı, kalın eldiven kullanmalıdır. Bahçede kuru yapraklar mutlaka toplanmalıdır. Bahçede taş gözenekleri de kapatılmalıdır. Eğer yakalanmışsa yılan tespiti için mutlaka uzmanına gönderilmelidir. Görülen yılanlar öldürülmeye çalışılmamalıdır. Konuta giriş çatlak ve boşluklar kapatılmalıdır. Standarda uygun sineklik yaptırılmalıdır. Kükürt, zift uygulanması uzaklaştırma etkisi yapmaz. Bilimsel bir dayanağı yoktur.