İstanbul'da enflasyon yüzde 1.84 azaldı

İSTANBUL (ANKA) - İstanbul'da Temmuz ayında perakende fiyatlar yüzde 1.84 azalırken, toptan fiyatlar ise yüzde 1.12 oranında arttı. Toptan fiyatlarda görülen yüzde 1.12 oranındaki artış, Temmuz ayları itibariyle son beş yılda kaydedilen en yüksek aylık enflasyon oldu.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) hazırladığı 1995 bazlı geçinme endeksine göre, yıllık ortalama artışlar perakende fiyatlarda yüzde 10.28, toptan fiyatlarda yüzde 9.37 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayı ile kıyaslandığında ise perakende fiyatlar yüzde 9.39, toptan fiyatlar ise yüzde 6.76 artış gösterdi.

Reklam
Reklam

İTO rakamlarına göre, Temmuz'da perakende fiyatlarda giyim harcamalarında yüzde 19, gıda harcamalarında binde 4, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında ise binde 5 oranında azalma görüldü. Temmuz ayında artış gösteren harcama grupları ise binde 5.9 ile konut harcamaları, binde 6 ile sağlık ve kişisel bakım harcamaları ve binde 2.1 ile kültür eğitim ve eğlence harcamaları oldu.

Giyim Harcamaları grubunda sezon indirimlerinin devreye girmesi, Gıda harcamalarında yer alan ve özellikle mevsimsel harekete bağlı arz ve talep dengesinin yaşandığı yaş, kuru sebze ve meyve gruplarındaki fiyat azalışları genel indeks azalışında etkili oldu.

TOPTAN EŞYA

iTO'nun toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2007 Haziran ayında binde 9.4 azalış gösteren Toptan Eşya Fiyatları İndeksi, Temmuz ayında yüzde 1.12 oranında arttı. Söz konusu oran toptan fiyatlarda Temmuz ayları itibariyle son beş yılda kaydedilen en yüksek aylık enflasyon oranı oldu.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklık, başta tahıl olmak üzere belirli ürünlerde rekolte kaybının yaşanmasına sebep olurken, Ramazan ayının yaklaşması da Gıda Harcamaları grubunda önemli artışları beraberinde getirdi.

Reklam
Reklam

Son 12 aylık bazda geçen yılın Temmuz ayında yüzde 9.09 olan yıllık toptan fiyatlar bu yılın aynı ayında azalış göstererek yüzde 6.76'ya geriledi. Gıda Maddelerinde yüzde 2.17, Kimyevi Maddelerde yüzde 3.79, İşlenmemiş maddelerde binde 5.8, mensucat grubunda binde 4.8 oranında artışlar genel fiyat seviyesinde belirleyici oldu.

YIL SONU TAHMİNLERİ

Son 7 aylık verilere göre, toptan eşyada aylık değişim oranları bir önceki yıldakinin yüzde 0.10 puan eksiği olması halinde yıl sonu enflasyonu yüzde 6.22, yüzde 0.10 puan fazlası olması halinde ise yüzde 7.28 olarak tahmin edildi.

İTO, gerçekleşen yedi aylık değişim oranları ile Ağustos-Aralık döneminde aylık değişim oranlarının bir önceki yıldakinin yüzde 0.10 puan eksiği olması halinde perakende fiyatlarda yıl sonu enflasyonunu yüzde 8.86, yüzde 0.10 puan fazlası olması halinde ise yüzde 9.94 olarak öngördü.

İTO'dan yapalan açıklamada, "YTL'nin güçlü konumunun devam etmesi, kredi faiz oranlarının düşürülmemesi, dayanıklı tüketim malları ile birlikte yatırım mallarına yönelik talebi geçen aylarda olduğu gibi, sınırlamaya devam etmektedir. İç talepteki bu daralmanın yanı sıra dış talepteki canlanmanın önümüzdeki dönemde de devam edeceğine yönelik beklentiler talep koşularının, enflasyonun düşüş sürecine desteğini önümüzdeki dönemde de sürdürebileceğini göstermektedir" denildi.

Reklam
Reklam