İstanbul'da işyerlerine ceza yağdı

Ankara -(AA) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İstanbul il Müdürlüğü ekiplerince, geçen yıl gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri çerçevesinde mevzuata uymayan 1.019 iş yerine toplam 8 milyon 237 bin YTL idari para cezası uygulandığı açıklandı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul'da geçen yıl 26 bin 899 tüketici şikayeti gelirken, halkın can, mal ve ürün güvenliği yönünden 40 uzman mühendis ile 4 bin 372 firma denetlendi.

Özellikle Uzakdoğu menşeli ürünlerin denetimine ağırlık verilen denetimler sonucunda yasalara aykırılığı tespit edilen 1.061 firmadan 1.019'una 8 milyar 236 milyon 731,82 YTL idari para cezası uygulanırken 42 iş yeri mühürlendi.

Reklam
Reklam

Para cezası uygulanan 952 firmanın yüzde 86'sı satıcı firmaların tüketicilere vermesi gereken bakanlık onaylı garanti belgelerinin verilmemesi, satılan ürünlerde tüketicinin bilgilendirilmesine yönelik Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzlarının olmaması ve satış sonrası hizmetlerinin yeterince yerine getirilmemesi ile ilgili eksikliklerden kaynaklandı.