Sıcak havalardaki artış ile birlikte ortaya çıkan kene, yapılan ilaçlamalar ile İstanbulluların kabusu olmaktan çıkıyor. Ekipler, mesire alanları ve oyun parklarında keneye karşı yoğun mesai harcıyor. Belediye ekipleri, kimyasal ilaçlamanın zararlarından kurtulmak için organik ilaçlamayı uyguluyor.
Sıcak havaların gelmesi ile vatandaşlar adeta mesire alanları ve parklara akın ederken, kene kabusu da vatandaşı tedirgin ediyor. Aileleri ile piknik yapan vatandaşlar, bir yandan da keneye karşı mücadele ediyor. Kartal Belediyesi ekipleri ise vatandaşların rahat bir ortamda yaz aylarını geçirmesi için yoğun mesai harcıyor. Ekipler, mesire alanları ve oyun parklarında keneye karşı sıkı mücadele ediyor. Özellikle İstanbulluların hafta sonu yoğun vakit geçirdiği alanları ilaçlayan ekipler, zaman zaman keneyle doğal mücadele ediyor. Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün buluşu olan Arap sabunu ve alkol karışımı ilaç, ekipler tarafından mesire alanları ve parklarda kullanılıyor. Kimyasal maddelerin zararlarını en aza indirmek isteyen ekiplerin organik ilaçlaması ilçede takdir topluyor.
“DOĞAL MÜCADELE ŞART”
Mücadelenin ilk şartının doğal olması gerektiğine dikkat çeken Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Kuş bulunduruyorsanız, doğayı rahatsız etmiyorsanız, onlar zaten doğal süpürgeç. İkincisi de mecburen ilaçlama yapıyorsunuz. Bu alan orman alanı. Burada bir sürü bitki var. Burada elbette kene olabilir. Yaradan tabiatı o kadar güzel yaratmış ki. Her şey birbirini yiyerek, beslenerek doğal temizlenmeye tabii olarak dengesini sağlamış. O dengeyi bozmadığımız takdirde bu mücadelede sorun olmuyor” dedi.
İlaçlamanın zararlı olduğunu da hatırlatan Başkan Öz, “Gecesi gündüzü yok. İlaçlamanın tamamına karşıyım. Yumurtadan çıktıktan sonra o böceği öldürebilirsiniz ama havaya sıktığınız ilacın yüzde 5 etkisi var. Yüzde 95’i havayı kirletiyor. Yağmur sularıyla toprağa karışıyor. O ilaç alerjisi olanlara da zararlı. Belediyecilik açısından çok kötü bir uygulama. Sivrisinekleri biz larva dönemindeyken yok etmemiz lazım. Bir saksıda su varsa, orada sivrisinek ürer. Bataklığa gerek yok. Bizim bunların hepsini yok etmemiz lazım. Çıkmış sivrisineğin zaten belli bir ömrü var. Bunu ilaçlamak sadece psikolojik rahatlık sağlar. Bizim kendi çiftliğimizde uyguladığımız bir metot var. Alkolle Arap sabununu karıştırıp ağaçlara sıktığımız zaman, o ağaçlara sinek, böcek konmuyor. Genellikle biz burada onu uyguluyoruz. Fena da değil” diye konuştu.
Vatandaşların keneyi görmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını isteyen Başkan Öz, “Kendiliğinden müdahale etmesine gerek yok. Kene çok eski zamandan beri var. Önemli olan düzgün şekilde çıkartmayı bilmek. Bu işi uzman kişiler yapacak. Vatandaş piknik yerlerinde çıplak ayak ile dolaşmayacak. Çorap giyecekler, oturdukları yere sergi serecekler” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz