İstanbul'da öldürülen medya patronu için, İran'dan soruşturma talebi

Saeed Karimian’ın İstanbul Maslak’ta öldürülmesinin yankıları sürüyor. İran Dışişleri Bakanlığı, İranlı medya patronu Said Kerimiyan'ın öldürülmesine ilişkin Türkiye'nin elde ettiği bulguları İran'la paylaşmasını talep ettiğini bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Gem Medya CEO'su İran vatandaşı Kerimiyan'ın ölümünü Türkiye'deki diplomatik kanallardan soruşturduklarını ifade etti.

İranlı Sözcü, "Bu konuda ayrıntılı bilgi elimizde yok. Diplomatik kanallardan meseleyi araştırıyoruz. Resmi olarak Türkiye'den konuyu soruşturup, kısa sürede bulgularını bizimle paylaşmasını istedik. Ankara'daki Büyükelçilik ve Dışişleri Bakanlığı konuyu araştırıyor ve Türkiye'den yeni bilgilerin ulaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

50'nin üzerinde televizyon kanalını yöneten Kerimiyan, Cumartesi gecesi Maslak'ta Kuveytli iş ortağı Muhammet Mer Almutairi'le birlikte aracına yapılan silahlı saldırıda infaz edilmişti.

Reklam
Reklam

NELER YAŞANDI?

GEM TV’nin sahibi, İran kökenli İngiliz vatandaşı 45 yaşındaki Saeed Karimian’ın Kuveytli ortağı Muhammed El Muhtari ile birlikte önceki gün İstanbul Maslak’ta öldürülmesinin yankıları sürüyor. İngiliz haber kanalı BBC’nin internet sitesinde dün yayınlanan haberde, bir aile yakınının “Saeed Karimian’ın son üç aydır rejim tarafından tehdit edildiği ve bunun sonucunda İstanbul’u terk etmeyi ve Londra’ya dönmeyi planladığı” yönündeki ifadelerine yer verildi.

Aynı haberde “İran’da yabancı ve Batı şovlarını Farsça yayınlayan Gem TV, İran tarafından İslami değerlere aykırı programlar gösterdiğinden dolayı eleştiriliyor ve Batı kültürünün yayılması için suçlanıyor” iddiaları ortaya atıldı. BBC’nin Türk hükümetindeki kaynaklara dayandırdığı bilgi ise cinayetin ticaret ve çetelerle ilişkili olabileceği yönünde.

HAKKINDA İRAN'DA 'GIYABİ TUTUKLAMA KARARI' BULUNUYOR

Reuters'ın haberinde İran'da, ‘devlete karşı propaganda yapmak' ve ‘ulusal güvenliğe karşı hareketlerde bulunmak' suçlamalarıyla altı yıl hapse mahkum edilen Karimian hakkında mahkeme gıyabi tutuklama kararı vermiş. Haberde, İran'ın, 'kültürel anlamda savaşta olduğu' Batı'ya karşı Karamian'ın elinde bulundurduğu programların yayınlanmasına karşı çıktığı belirtiliyor. Türk dizilerinin Ortadoğu'daki satış haklarını elinde bulunduran GEM TV, Batılı televizyon programlarını ve filmlerini Farsça olarak yayınlıyor.

Reklam
Reklam

Prodüksiyon ve eğlence şirketi GEM TV'nin dahil olduğu Gem grup medya şirketinin elinde Farsça, Azerice, Arapça ve Kürtçe kanallar bulunuyor. GEM TV'nin elinde ‘Muhteşem Yüzyıl', ‘Karadayı', ‘Fatmagül'ün Suçu Ne' ve ‘Yaprak Dökümü' dizilerinin Ortadoğu için yayın hakları var.

DHA

Anahtar Kelimeler: