İstanbul'da Para Harcamadan Yapabileceğiniz 10 Şey

Yerli ve yabancı turistler İstanbul'da İstiklal Caddesi'ni, Sultanahmet'i, Kadıköy'ü, Ortaköy'ü ve alışveriş merkezlerini gezmek dışında başka ne yapabilirler hiç düşündünüz mü? Aklınıza gelen bütün ihtimalleri unutun ve hemen not almaya başlayın... İstanbul'un tadını herkesten çok siz çıkartın.

Haliç hattını kayıkla geç!

Sütlüce ve Eyüp arası gidiş-gelişinizi sağlayan vapurları boşverin! Balıkçı takalarını çok cüzi bir fiyata ayarlayarak Sütlüce'den Eyüp'e ya da Eyüp'ten Sütlüce'ye geçin. Haliç hattını boydan boya gezmenin keyfini çıkarırken Üsküdar'dan başlayarak Karaköy, Eminönü, Kasımpaşa, Fener, Balat, Hasköy, Ayvansaray kıyılarında gezerken Sütlüce ve en sonunda da Eyüp'e ulaşın.

Büyük Valide Han'ın çatısından İstanbul'a kuş bakışı selfie!

İstanbul'un en güzel manzaralarından birine ve köklü bir tarihe sahip olan Büyük Valide Han, Kösem Sultan tarafından yaptırılmış. Mercan semtinde bulunan Osmanlı hanında, görüp görebileceğiniz en güzel manzaraya karşı hayatınızın fotoğrafını çekebilirsiniz.

Reklam
Reklam

İstanbul’un en eski ağacını ziyaret et!

Alibeyköy Çırçır Mahallesi’nde bulunan İstanbul'un en eski ağacının 1500 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Mahalleli, eskiden bu civarda 13 tane yaşlı çınarın bulunduğunu fakat bu ağaçların yol genişletme ve inşaat gibi çalışmalar gerekçe gösterilerek kesildiğini söylüyor. Bu ihtişamlı çınarın da sonu gelmeden mahalleyi ziyaret ederek tarihe tanıklık edebilirsiniz.

Sadaka Taşı'na para bırak!

Eski İstanbullular yardım yapmak istediklerinde bunun en gizli yöntemini seçer, bağış veya yardım yaptıklarını kimselere belli etmek istemezlerdi. İşte bu yüzden sadaka taşları İstanbul'un dört bir yanına yapıldı. Bu taşlar bir buçuk-iki metre yüksekliğinde mermerden olurdu. Üst kısımlarının ortasına çanağa benzer bir oyuk açılır, sadaka verenler parayı buraya bırakırlardı.

Üsküdar'da Gülfem Hatun Camii'nin avlusunda, yine Üsküdar Doğancılar' da, Karacaahmet' te ve Kocamustafapaşa' da eskiden sadaka taşları vardı. Bugün bu taşlardan sadece bir tanesi, Doğancılar' da dikili olanı duruyor ama onun da yarısından fazlası toprağa gömülü vaziyette.

Reklam
Reklam

  1. Köprü bitmeden anı ölümsüzleştir

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü'nün temeli 2013 yılında atıldı. Avrupa yakasında Sarıyer'in Garipçe köyü ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer alan köprü ayaklarını bitmeden ziyaret ederek bir tarihin parçası olabilirsiniz.

Eşi benzeri olmayan Nağmedar'da musiki keyfi!

Cevizlibağ-Topkapı civarında bulunan Merkez Efendi Camii'nin hemen karşısındaki Abdülbaki Paşa kütüphanesinin diğer adı Nağmedar'dır. Haftasonları sanat ve tasavvuf müziğine gönül vermiş pek çok müzik sevdalısı burada toplanmakta, sanatlarını icra etmekte ya da dinlediği sedalarla huzur aramaktadır.

Kitap mezatına katılın

İstanbul’un muhtelif semtlerinde bir araya gelen kitapseverler, düzenledikleri mezatlarla eski bir kültürü yeniden yaşıyorlar. Mezatın yapılacağı sahafa daha önceden çeşitli sahaf ve satıcılar tarafından teslim edilen bu ürünler sırasıyla satışa çıkarılıyor. Başlangıç fiyatları hemen hemen tüm ürünler için 1 TL.

Reklam
Reklam

Hüseyin Avni Dede'yle tanışın...

Yıllardır Beyazıt'ta sahafların cami tarafındaki girişinde uzun sakalları ve saçıyla, taktığı çok sayıda yüzükle dikkat çeken Hüseyin Avni dede İngilizce şiir kitabı yayınlanan ilk Türk şairlerindendir. Bir şiirinde "şimdiye kadar taşıdığım en ağır yük yalnızlığım..." diyen dedeyi ziyaret ederek bir süreliğine de olsa yalnız hissetmemesini sağlayın.

Hira Mağarası'ndan esinlenerek inşa edilen yerin altındaki camiyi görün

Büyükçekmece'de yer alan Sancaklar Camii, alışılmışın dışında görüntüsüyle dikkat çekiyor. Dışarıdan bakıldığında camiye benzemeyen ve yerin altında olan bu camii eski yapıları andırıyor.

Anahtar Kelimeler: