İstanbul'da yağmur şiddetini artırdı

İstanbul'un bazı bölgelerinde sağanak etkili olmaya başladı. Büyükşehir kriz merkezi oluşturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan ihbar doğrultusunda, AKOM'un alarma geçtiği belirtildi.

Hava durumu - 5 günlük sonuçları öğrenin

Akşam saatlerinden itibaren yağışın etkisi altına giren İstanbul'da, Avrupa yakasının tamamı ile Boğaz'a yakın çevrelerde aşırı yağış beklendiğine işaret edilen açıklamada, alınan meteorolojik ihbar doğrultusunda, AKOM ekiplerinin kritik noktalarda konuşlandırıldığı kaydedildi.

Reklam
Reklam

SAAT 22'DE ETKİLİ OLMAYA BAŞLADI

Açıklamada, saat 22.00 itibariyle yağışın Avcılar, Büyükçekmece, Başakşehir, Bakırköy, Sarıyer, Fatih, Kağıthane, Tuzla ve Orhanlı bölgelerinde etkili olmaya başladığı bildirildi.

İtfaiyenin 941 personel ve 783 araç, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'nün 437 personel ve 123 araç, Atık Yönetimi Müdürlüğü'nün 15 personel ve 4 araç, İSKİ'nin 568 personel ve 249 araç, Zabıta Daire Başkanlığı'nın da 30 personel ve 10 araçla, kötü hava koşullarıyla mücadele çalışmaları için hazır bekletildiği vurgulandı.

AKOM'da ise İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İSKİ, Zabıta, Beyaz Masa, İDO, İETT, Atık Yönetimi Müdürlüğü, Trafik Müdürlüğü ve Lojistik Destek Müdürlüğü temsilcilerinin, ekipleri yönlendirdiği kaydedildi.

VALİ MUTLU:''TEMMUZ AYI ORTALAMALARININ ÇOK ÜZERİNDE BİR YAĞIŞI GECE BOYUNCA ALACAĞIZ''

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bu gece Temmuz ayı ortalamalarının çok üzerinde bir yağış beklendiğini belirterek, ''Bu gece beklenen kuvvetli yağış, hem bizim kamu olarak aldığımız tedbirler hem de vatandaşlarımızın alacağı tedbirler noktasında, daha dikkatli olmayı gerektiriyor'' dedi.

Reklam
Reklam

Mutlu, Vilayet'te AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden sabah saatlerinden itibaren aldıkları hava tahmin raporlarında, İstanbul'un bu akşam geç saatlerden itibaren aşırı yağış alacağı yönünde uyarının yer aldığını kaydetti.

Bu uyarının, şiddet itibariyle alınabilecek en yüksek seviyede yağış miktarıyla karşılaşılacağı anlamına geldiğini vurgulayan Mutlu, İstanbul'da Temmuz ayı yağış ortalamasına bakıldığında, en yoğun yağışın metrekareye 20-22 kilogram civarında olduğunu, ancak bu gece alınacak yağışın ''aşırı yağış'' olarak tarif edildiğini ve metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış beklendiğini söyledi.

KIRIKKALE'DE SON 4 SAATTE METREKAREYE 12 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Kırklareli'nde başlayan sağanak yağmur sonucu, son 4 saatte metrekareye 12 kilogram yağış düştü.

Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kentte saat 13.30'dan bu yana sağanak aralıklarla devam ediyor. Yağışların 11 Temmuz Pazar gününe kadar devam edeceğini ifade eden yetkililer, son 4 saatte metrekareye 12 kilogram yağış düştüğünü ve sıcaklığın 15 derece seviyesinde seyredeceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Yetkililer, 11 Temmuz Pazar gününe kadar metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış düşeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

DENİZCİLER İÇİN DE ACİL UYARI!

Batı Karadeniz'de de denizciler için fırtına uyarısında bulunan Çağlar, gece saatte yaklaşık 50-60 kilometre kuvvetinde fırtına beklendiğini kaydetti.

YAĞIŞLAR KAÇ GÜN SÜRECEK?

Meteoroloji müdürünün verdiği bilgiye göre İstanbul'daki yağış yarın da devam edecek. Cumartesi ve pazar günleri yine İstanbul, Marmara Bölgesi, Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz başta olmak üzere aralıklı yağışlar var. Pazartesiden itibaren daha çok kuzey bölgeleri yağış alıyor, ama İstanbul'da yine aralıklı yağışlar görülecek.

HANGİ İLLER ETKİLENECEK?

Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik civarlarında da yağışlı hava hüküm sürecek. Ancak bu illerde 60 kilograma yakın bir yağış söz konusu olduğu için herhangi bir tehlike yok. Ankara için ise öğleden sonra yağış bekleniyor, kuvvetli yağış olmadığı için sel hadisesi beklenmiyor.

SICAK HAVA NE ZAMAN GELECEK?

Çağlar, ''Sıcak hava ne zaman gelecek'' sorusu üzerine, havaların sıcak gittiğini, ancak bugünden itibaren yağışlarla birlikte sıcaklığın yurt genelinde 3 ile 5 derece arasında düşeceğini söyledi. Çağlar, hafta sonundan itibaren ise sıcaklıkların 2 ile 4 derece artacağını, tekrar mevsim normallerine döneceğini belirtti.

Reklam
Reklam

UYARILAR

AŞIRI YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; gece saatlerinde İstanbul il genelinde aşırı olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, dolu yağışı, yıldırım düşmesi, yağış anında kuvvetli rüzgar v.b.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerekmektedir.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, öğle saatlerinde Trakya, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Çanakkale, Çankırı ile İstanbul'un Çatalca ve Silivri ilçelerinde, akşam saatlerinden itibaren Marmara'nın kuzey ve doğusu, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın ile Ankara'nın Beypazarı, Nallıhan, Çamlıdere, Kızılcahamam ve Güdül ilçelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (su baskını, dolu yağışı, yıldırım düşmesi, yağış anında kuvvetli rüzgar v.b.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerekmektedir.

VALİ MUTLU : EN YÜKSEK SEVİYEDE YAĞIŞ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bu gece Temmuz ayı ortalamalarının çok üzerinde bir yağış beklendiğini belirterek, “Bu gece beklenen kuvvetli yağış, hem bizim kamu olarak aldığımız tedbirler hem de vatandaşlarımızın alacağı tedbirler noktasında, daha dikkatli olmayı gerektiriyor” dedi.

Reklam
Reklam

Mutlu, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden sabah saatlerinden itibaren aldıkları hava tahmin raporlarında, İstanbul'un bu akşam geç saatlerden itibaren aşırı yağış alacağı yönünde uyarının yer aldığını kaydetti. Bu uyarının, şiddet itibariyle alınabilecek en yüksek seviyede yağış miktarıyla karşılaşılacağı anlamına geldiğini vurgulayan Mutlu, İstanbul'da Temmuz ayı yağış ortalamasına bakıldığında, en yoğun yağışın metrekareye 20-22 kilogram civarında olduğunu, ancak bu gece alınacak yağışın “aşırı yağış” olarak tarif edildiğini ve metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış beklendiğini söyledi.

İDO BAZI SEFERLERİ İPTAL ETTİ

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, bugün saat 17.00'deki Esenköy-Çınarcık/Yenikapı-Bostancı ve saat 17.45'teki Bostancı-Yenikapı/Marmara-Avşa deniz otobüsü seferleri hava muhalefeti dolayısıyla iptal oldu.

Kuzey Ege'deki kuvvetli poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Fırtına nedeniyle, Gökçeada-Kabatepe arasında bugün yapılması gereken 3 araba vapuru seferi iptal edilmişti. Çanakkale-Gökçeada arasındaki deniz otobüsü seferleri de durdurulmuştu.

Reklam
Reklam

KRİZ MASASI KURULDU

Sarıyer Belediyesi, İstanbul'da beklenen sağanak ve olumsuz hava koşullarında vatandaşların mağdur olmaması için kriz masası kurdu.

Sarıyer Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, yağıştan en fazla etkilenmesi beklenen ilçelerin başında gelen Sarıyer'de, yaşanması muhtemel sıkıntıların önüne geçmek ve vatandaşların hayatlarına normal seyrinde devam etmelerini sağlamak için kurulan kriz masasında 24 saat esasına göre görev yapılacak.

Kriz masası irtibat telefonları şöyle: 0 212 299 70 72 ve 0 212 299 70 73.

SEL TEHLİKESİ

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, kentte gece saatlerinden itibaren etkili olması beklenen aşırı yağış nedeniyle vatandaşları, önlem almaları konusunda uyardı.

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan meteorolojik uyarıda, kentte bu gece saatlerinden itibaren aşırı yağış beklendiğinin bildirildiği kaydedildi.

ARAÇLARINIZI KULLANMAYIN

Meteoroloji yetkilileri saat 22.30'dan sonra vatandaşların araçlarını kullanmamalarını tavsiye etti.

Reklam
Reklam

Yağışların olumsuz etkilerine karşı ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarıldığı belirtilen açıklamada, meydana gelebilecek muhtemel olumsuzluklara karşı Valiliğin koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının teyakkuz halinde olduğu bildirildi.

Konumu gereği, taşkınlara karşı riskli durumda bulunan, daha önce ev ve iş yerlerinde su baskınına maruz kalanların duyarlı olmaları, su tahliye kanalları veya derelere yakın yerlerde araçların park edilmemesi, malzeme bırakılmaması istenen açıklamada, yağış sırasında zorunlu olmadıkça vatandaşların özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları, toplu taşıma araçlarını kullanmaları, zorunlu olarak özel araçlarıyla trafiğe çıkacakların önce hava ve yol durumu ile ilgili haberleri takip etmeleri hatırlatıldı.

Açıklamada, riskli bölgelerdeki bodrum katlarında faaliyet gösteren iş yerlerine malzeme bırakılmaması ve çalışma yapılmaması istendi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Kuzeybatı kesimler ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Amasya, Çorum, Artvin ve Ardahan çevrelerinde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların, öğle saatlerinde Trakya, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Çanakkale, Çankırı ile İstanbul'un Çatalca ve Silivri ilçelerinde, akşam saatlerinden itibaren Marmara'nın kuzey ve doğusu, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın ile Ankara'nın Beypazarı, Nallıhan, Çamlıdere, Kızılcahamam ve Güdül ilçelerinde kuvvetli, gece saatlerinde İstanbul il genelinde aşırı olması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Hava sıcaklığı Trakya'da hissedilir derecede (5 ila 7 derece) olmak üzere Marmara ve Kıyı Ege'de azalacak, diğer kesimlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Rüzgar genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz'in kıyı kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da güney ve güneybatı yönlerden hafif arasıra orta kuvvette, öğle saatlerinden itibaren Marmara ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli olarak esecek.