İstanbul'daki iş yerleri denetleniyor

İstanbul (AA)- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 90 müfettişle İstanbul'daki iş yerlerini denetlemeye başladıklarını belirterek, denetimler sonucunda kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınacağını bildirildi.

Yapılan açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatı doğrultusunda 20 iş sağlığı ve iş güvenliği teknik müfettişi, 20 sosyal iş müfettişi, 20 SGK müfettişi, 30 yoklama memuru olmak üzere toplam 90 kişinin, dün itibarıyla teftişe başladığını kaydedildi.

İkitelli ve Topkapı'daki sanayi sitelerinde başlayan teftişin, İstanbul genelinde devam edeceğini belirten yetkililer, "İstanbul'daki bütün iş yerlerine gireceğiz. Hiç şansları yok. 25 Şubattan itibaren de yaklaşık 800 müfettiş ile Marmara Bölgesi'ndeki iş yerlerinin denetimi başlayacak" dediler.

Reklam
Reklam

Yetkililer kurallara uygun olmayan iş yerleri hakkında 4857 sayılı İş Kanunu, 506 Sosyal Sigortalar Kanunu ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümleri uyarınca cezai müeyyide uygulanacağını bildirdi.

Cezaların 80 YTL para cezasından başlayıp iş yeri kapatmaya kadar gidebileceğini dile getiren yetkililer , "Bir iş yerinde izinsiz, ruhsatsız yabancı uyruklu birisi çalışıyorsa derhal kapatmaya gider. Parlayıcı, patlayıcı, yanıcı bir madde ile iş kazasına sebebiyet verecek ve insanların hayatına mal olabilecek kaçak bir iş yeri derhal kapatmaya gider, bunların hapis cezaları da vardır" dedi.