"İstanbul'daki kuduz olayıyla ilgili inceleme başlatıldı"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul'da kuduz köpeğin ısırdığı 5 yaşındaki çocuğun tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak soruşturma başlatıldığını belirterek, "Aile bireyleri bilmelidir ki en ufak bir ihmal, bir yanlış varsa biz ailenin ve çocuğun yanında oluruz" dedi.

Çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere bugün Erzurum'a gelen Bakan Akdağ, valilik makamında İstanbul'da yaşanan kuduz olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili inceleme başlatıldığını kaydeden Bakan Akdağ, "İstanbul İl Müdürlüğümüz inceleme başlatmış, ama bakanlık olarak da derhal inceleme başlattık. Bu konularda ne kadar hassas olduğumuzu kamuoyumuz çok iyi bilir. Herhangi bir eksik varsa, bir ihmal, yanlış varsa bu meselede; biz mutlaka vatandaşımızın yanında dururuz. Ben meseleyi soruşturuyorum, kuduz meselesiyle ilgili aslında son yıllarda epeyce mesafe aldık. Vaka sayılarımız azaldı. Ancak burada belediyelere çok fazla iş düşüyor. Bundan birkaç ay önce Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne yeni bir talimat verdim. Sonuçta Allah korusun yavrumuz, bir insanımız kuduza yakalanıp da hayatını kaybettiği zaman tabiatıyla hep dikkatler Sağlık Bakanlığı'na yöneliyor. Sağlık Bakanlığı'nın bir anlamda sorumluğunda olan tedavideyken olmuş bir olay. Ama bu işin başına gitmek lazım. Kuduz hayvanların kesinlikle başıboş dolaşmalarının önlenmesi lazım. Biz bu hususta daha önce belediyelerimizle görüştük. Onlara görevlerini hatırlattık. Ama şimdi daha geniş çalışma yapıyoruz. Mutlaka belediyelerin bu konu üzerinde ısrarla durmaları gerekiyor. Yani modern bir toplumda, 2007-2008 Türkiye'sinde sokaklarda başıboş gezen köpeklerden insanlarımız, yavrularımız zarar görmemeli. Belediyelerimiz, bu meseleyi kendi meselesi olduğunu bilerek takip etmelidir. Taktir edersiniz ki Sağlık Bakanı olarak sokaktaki köpeğe bir şey yapamıyoruz. Belediyelerin sorumluluğunda olan önemli bir meseledir" dedi.

Reklam
Reklam

Vatandaşların temiz su içebilmesi konusunda belediyelerle sıkı işbirliği içerisinde çalıştıklarını söyleyen Bakan Akdağ, "Geçmiş dönemlerin uygulamalarıyla kıyaslanmayacak ölçüde sıkı bir işbirliği içerisindeyiz belediyelerimizle. Her türlü teknik desteği veriyoruz. Ama bunun ötesinde her türlü denetlemeyi de çok ciddi şekilde yapıyoruz. Hangi belediye olursa olsun içme sularının temizliği veya atık suların sebzeleri kirletmesi konusunda bir eksiğini görürsek, buna müsamaha etmeme konusunda kararlıyız.

Birde başıboş hayvanlar meselesi halk sağlığı açısından çok önemli. Onun için belediyelerimiz kendi üstüne düşen görevleri mutlaka yerine getirmelidir" diye konuştu.