İstanbul'daki Modern Külliyeyi Kütahya Çinileri Süslüyor

Zümrüt Vakfı'nca "modern külliye" örneği olarak inşa edilen İstanbul'daki Pendik Erenköy Kur'an Kursu ve Hafızlık Eğitim Merkezi, geleneksel formlarla işlenen

Zümrüt Vakfı'nca "modern külliye" örneği olarak inşa edilen İstanbul'daki Pendik Erenköy Kur'an Kursu ve Hafızlık Eğitim Merkezi, geleneksel formlarla işlenen Kütahya çinileriyle süslendi.

Vakıf Genel Müdürü Avukat Murat Türkyılmaz, AA muhabirine, dünyada iz bırakan vakıf eserlerine çağdaş bir yorumla eklenen merkezin, hafızlık eğitiminde hem mekansal hem de eğitim perspektifi bakımından farklı bir boyut kazandırdığını söyledi.

Hafızlık eğitiminde yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Türkyılmaz, gelenek ile dinamizmin bir araya getirildiği ve "hafızlık koleji" tanımına uyacak bir rol model oluşturmaya çalıştıklarını anlattı.

Reklam
Reklam

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de ziyaret ettiği merkezin, Türkiye genelinde Kur'an Kursları için örnek proje olarak görüldüğünü belirten Türkyılmaz, merkezde öğrenim gören 60 öğrencinin modern eğitim araçlarından azami ölçüde yararlandığını bildirdi.

Türkyılmaz, merkezde bilgisayar odaları, 5 bin kitaba sahip kütüphane, 150 kişilik konferans salonunun yanı sıra 12 kişilik sınıflarda akıllı tahta uygulamaları olduğunu ve 4'er kişilik odalarda ev konforunu aratmayacak her türlü ayrıntının düşünüldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimiz aynı zamanda Açık Lise'de öğrenim görüyor. Dolayısıyla hafızlık eğitimiyle birlikte sene kaybına uğramaksızın eğitim hayatlarını kesintisiz sürdürme imkanına sahipler. Zevki selim eğitimleriyle hat, musiki, ebru gibi geleneksel Türk-İslam sanatları da meşk ediliyor. Öğrencilerimizin sağlıklı gelişimlerini sağlamak adına çeşitli spor branşlarıyla ilgili imkanlarımız da mevcut. Özetle merkezimizde eskilerin tabiriyle aklı selim, kalbi selim ve zevki selim sahibi nesiller yetiştirmenin tüm imkanlarının azami ölçüde kullanıldığını görebilirsiniz. Eğitim ve mekan arasında çok sıkı bir ilişki olduğunu düşünerek, 3 Ekim 2011'de eğitim hayatına başlayan merkezimizin konferans ve salonlarında geleneksel mimari, hat ve süsleme sanatları bir araya getirildi. Ülkemize ve milletimize kalıcı bir eser kazandırdığımızı düşünüyoruz. Merkezimizin süslemeleri, dünyaca ünlü Kütahyalı çini sanatçısı İsmail Yiğit ile dünyaca ünlü hat, ebru ve minyatür sanatçısı Fuat Başar'ın ortak çalışmalarıyla tamamlandı."

Reklam
Reklam

-"14-15'inci yüzyılların muhteşem eserlerinin benzerini yaptık"-

Pendik Belediyesi'nin Neyzen Tevfik Sanat Evi'ndeki çini kursunda başöğretmenlik ve çini danışmanlığı görevleri bulunan Yiğit de merkezin ana giriş kapısı üzerine 2,10 santimetre boy, 66 santimetre ene sahip çini panoda Şuara Suresi'nden yazılan hat örneği işlenerek, çiniyle hat sanatlarının bir araya getirildiğini söyledi.

Hat örneğinin Fuat Başar tarafından yazıldığını ve çiniye aktardıklarını, kenar bordürlerine İstanbul lalesi motifleri işleyerek modern bir üslup kazandırdıklarını ifade eden Yiğit, binanın içine 40 metrekare büyüklüğünde altıgen zümrüt rengi taş karolar döşendiğini anlattı.

Yiğit, süslemeleri yaklaşık iki ayda tamamladıkları bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Zümrüt Vakfı'nın adı ve geleneksel İslam mimarisinin rengi olmasından dolayı bazı süslemelerde zümrüt yeşili kullanıldı. Dünyada ilk kez taş yapı üzerine çini vitray işi yapıldı. Bu yönüyle ilk olduğu kadar eski yüzyıllardan kalma bir görüntü elde ettik. Gerek renk gerekse bordür ve dış cephelerde ahşapla taşın uyumu bakımından bu binanın dünyada bir emsali daha yok. Geçmiş yüzyıllardan çağımıza kadar ulaşan külliyelerin çağımızda da yapılabileceğini gösteren bu eserde çalışmaktan mutluluk duydum. Bu proje model oldu. 14-15'inci yüzyılların muhteşem eserlerinin benzerini yaptık. Geçmişten beslenmiş ve geleceğe aktarılacak bu çağın bir eserine katkıda bulunmaktan dolayı mutluluyum. Ayrıca sanatseverlerin de görüş ve beğenilerine bir model sunulmasından dolayı önemli bir eser olduğunu düşünüyorum."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: