İstanbul'dan bir prens geçti

İSTANBUL(ANKA) – Beşinci Dünya Su Forumu'na katılmak için İstanbul'a gelen Monako Prensi II. Albert Forum'un oldukça başarılı geçtiğini belirtirken, "İstanbul beni sürekli kendine hayran bırakan harika bir tarihe ve kültüre sahip, güzel ve anlamlı" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül harika bir buluşma gerçekleştirdiklerini bildiren Prens Albert, Gül ile karşılıklı resmi davette bulunduklarını bildirdi. Denizi doldurup Monako'ya toprak kazandırma projesini kriz ve çevrecilik kaygılarıyla şimdilik ertelediklerini bildiren Prens Albert ekonomik krizin kendilerini geçen krizlerden fazla ve daha kısa sürede etkilediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Çevre, bilim ve spor alanlarında adı dünya basınında sık sık gündeme gelen Monako Prensi II. Albert NTV'de İpek Cem'in sorularını yanıtladı. Dünyada kurak bölgeler olduğu kadar sulak alanların da tehdit altında bulunduğunu belirten Prens Albert, "Bence İstanbul Su Forumu oldukça başarılı geçti, çünkü farklı dünya liderlerini bir araya getirdi. Katılım oldukça fazlaydı. Sadece su sorunları konuşulmadı, somut adımlar da atıldı. Su konusunda ciddi bir bilinç oluştuğu kanısındayım" dedi. Her yıl 2 milyon insanın su kirliliği ya da suya erişememekten dolayı hayatını kaybettiğini anlatan Prens Albert, "Bu rakamlar bizi çözüm arayışına itiyor" dedi.

-"İSTANBUL GÜZEL VE ANLAMLI"-
İstanbul'a ilişkin hayranlığını ifade eden Prens Albert, "Türkiye'de olmak her zaman benim için çok büyük bir zevk. Özellikle de İstanbul gibi inanılmaz güzellikte ve aynı oranda anlamlı bir şehirde olmak. Beni sürekli kendine hayran bırakan harika bir tarihe ve kültüre sahip" diye konuştu. Türkiye'yle Monako'nun tarihten gelen dostluğa sahip olduklarını anlatan Prens Albert, "Üç yıl önce Başbakanınızı Monako'da ağırlama fırsatı bulmuştum. Son olarak dün Cumhurbaşkanınızla harika bir buluşma gerçekleştirdik. Kendisi beni resmi ziyaret için de davet etti, ben de kendisini Monako'ya davet ettim. Umarım bizi ziyarete gelir" dedi.

Reklam
Reklam

Köprülü ailesiyle Monako kraliyet ailesinin özel ilişkilerini nasıl kurduklarına ilişkin bir soruya ise Prens Albert, "Türkiye'de daima çok iyi büyükelçilerimiz oldu. Köprülü ailesiyle tanışmamız da aslında biraz şans eseriydi. Bundan yıllarca önce tanıştık. Sayın Tuna Köprülü fahri Başkonsolosumuz ve kendisi Monako'nun tanınması yönünde çok girişimci ve aktif bir şekilde çalışıyor" dedi.

-OBAMA'YA DESTEK-
Prens Albert, "Amerika çevre kirliliğine büyük katkıda bulunuyor, ancak siyasetindeki çevre bilinci geri noktada bulunuyor. ABD Başkanı Obama'nın çevre konularına yaklaşımı çevre sorunlarının önüne geçmekte etkisi ne kadar olacak?" sorusuna "Obama'nın çözüme çok etkisi olacağını düşünüyorum. Başkan Obama'ya böyle bir adım attığı için ne kadar teşekkür etsem azdır. Başkanlığının daha ilk günlerinde bile bu konudaki inisiyatifi ele alması çok güzel. Yenilenebilir enerjiyle ilgili çok önemli bir anlaşmaya imza attı ve iklim değişikliğine karşı ilk adımları atmış oldu. Onun liderliğinin tüm dünyada çok büyük etkisi olacağı kanısındayım. Hatta şimdiden etkili olmaya başladı bile. Dünyanın en güçlü ülkesi bu konuya eğilir ve bir çözüm aramaya çalışırsa diğer ülkeler de aynı şekilde onu örnek alacaktır" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

-MONAKO'DA DENİZİN DOLDURULMASI-
Albert, "Denizin doldurularak Monako arazisinin genişletilmesi projeniz hala yürürlükte mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bu bir toprak genişletme projesiydi. Projeyi yürütecek ekiplerde seçme sürecine girmiştik. Ancak dünya çapındaki ekonomik kriz nedeniyle ve ben böyle bir projenin çevreye olabilecek olası etkilerini daha iyi araştırmak istediğimden, projeyi durdurduk. İleride tekrar yürürlüğe koyar mıyız, zaman gösterecek. Acelemiz yok. Monako'da başka donatım ve emlak projelerimiz de var. Yani bu artık gelişimimizi durdurduğumuz anlamına gelmiyor. Bu fikrin hala harika bir fikir olduğunu düşünüyorum, ama doğru bir şekilde yapılması gerek. Projeyi başlatmak için doğru zamanın gelmesini bekleyeceğiz." (ANKA)