İstanbul'u sel fekaletine karşı uyarıldı

TOKAT (İHA) - Tokat Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nde incelemelerde bulunan Meteoroloji Genel Müdürü Adnan Ünal, İstanbul'da yarın akşamdan itibaren 24 saatte 60

kg üzerinde yağış beklediklerini ifade ederek, vatandaşları sel felaketlerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kuruluşunun 3. yılında Tokat Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden Meteoroloji Genel Müdürü Adnan Ünal, Tokat Meteoroloji Bölge Müdürü Muharrem Şahin'den bilgi aldıktan sonra çeşitli açıklamalarda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürü Adnan Ünal, Tokat'ın orta Karadeniz'in bir Çukurovası olduğunu belirterek, "Tokat'ta sebzecilik meyvecilik büyük potansiyel, bu projeye yönelik olarak otomatik istasyon kurmak istiyoruz. İnsan kaynaklı hataların en asgariye indirilmesini amaçlıyoruz.

Reklam
Reklam

Biz 98-99 yılında proje başlattık. Dünya bankası kredisi ile Türkiye'nin batı ayağını, otomatik istasyonlarla 206 adetini tamamlamış bulunuyoruz. 76 adetini bu yaz kuracağız . Bu projemiz içerisinde Tokat Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Sivas, Gemerek ve Amasya illeri dahil, buralarda otomatik istasyon kuracağız" şeklinde konuştu. Ünal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İstanbul'a çarpık yapılaşma nedeniyle 20 kg metre kare yağmur bile düşse çok büyük bir problem olduğunu belirterek, "Biz yarın akşamdan itibaren İstanbul ve çevresinde 24 saatte 60 kg ve üzeri yağış bekliyoruz. Bu önemli konuda, bir iki günden beri medya kanalıyla kamuoyuna bilgi veriyoruz. Hava olaylarında anormallik yok, biz bu analizleri yaparken, 30 yıllık 50 yıllık değerlere bakıyoruz. Geçmişte bu hadiseleri, bu yağışları kg olarak gördük, gelecekte de göreceğiz. Son on yılın en büyük yağışı diye bir iddiamız yok. Sadece normal bir hadise olarak bakıyoruz. Yaz mevsiminde 24 saat içersinde 60 kg üzeri yağış çok asgari bir yağış değil ama İstanbul'a 20 kg yağış bile düşse çok büyük problemler oluyor. Yağışı, yarından itibaren sadece İstanbul ve çevresinde, Salı ve Çarşamba günleri İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nin tamamında bekliyoruz."

Reklam
Reklam

Vatandaşların tedbir almaları gerektiğini vurgulayan Meteoroloji Genel Müdürü Adnan Ünal, "Vatandaşlarımızı tedbir almaları konusunda bir kere daha uyarıyoruz. Özellikle daha önceden sel felaketi yaşamış olan dere yataklarındaki insanların, artık bir iki gün içerisinde yerlerini terk etmelerini ve sıkıntı çekmemelerini istiyoruz. Beklentimiz sel felaketinin olacağı yönünde" şeklinde konuştu.