''İstanbul'un, deprem riski yüksek"

İSTANBUL - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul'un, deprem riski hayli yüksek bir il olduğunu belirterek, "Depreme karşı önlemler almak da bizim görevimiz. Dünya Bankası ile yaptığımız kredi anlaşmasında, İstanbul'daki kamu binalarının güçlendirilmesi için 400 milyon dolarlık kredi bağlantısı yapıldı. Bunun yarısı okullara harcanacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO), OECD Eğitim Binaları Programı (PEB) ve Geo-Hazards International işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası Okulların Deprem Güvenliği Çalıştayı" Polat Renaissance Otel'de başladı.

Reklam
Reklam

Çalıştayın açılışında konuşan Bakan Çelik, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ECO ülkelerinde de depremin insanlık için büyük risk oluşturduğunu ifade ederek, ECO ülkelerinin hepsinin şiddetli deprem kuşağında yer aldığını söyledi.

Çelik, son yıllarda Türkiye, İran, Pakistan ve Endonezya'da meydana gelen depremlerin büyük yıkımlara yol açtığını hatırlatarak, okul ve hastane gibi insanların yoğun bulundukları mekanların depremde risk taşıdığını vurguladı.

Hüseyin Çelik, İstanbul'da bu meselenin çok daha büyük ciddiyet taşıdığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"İstanbul, deprem riski hayli yüksek bir ilimiz. Depreme karşı önlemler almak da bizim görevimiz. Dünya Bankası ile yaptığımız kredi anlaşmasında, İstanbul'daki kamu binalarının güçlendirilmesi için 400 milyon dolarlık kredi bağlantısı yapıldı. Bunun yarısı İstanbul'daki okullara harcanacak. Kalan yarısı da başta hastaneler olmak üzere kamu binalarının güçlendirilmesine harcanacak."

Bakan Çelik, geçen 3 yıl içinde, sadece depreme karşı binaların güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmadıklarını, aynı zamanda depreme karşı sismik güvenliği üst düzeyde olan yeni okul projeleri de geliştirdiklerini ve bu okulların geleneksel mimari çizgilere sahip binalar olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Hüseyin Çelik, ECO ülkeleri için de Türkiye'deki gibi benzer riskler bulunduğunu belirterek, işbirliği geliştirilerek, gelişmiş ülke tecrübelerinden yararlanarak bu sorunun üstesinden gelebileceklerini söyledi.

Çelik, somut bir teklifte bulunmak istediğini ifade ederek, "ECO bünyesinde depremle ilgili bir teknik komite kurulmasını öneriyorum" diye konuştu.