İstanbul'un İl Çevre Düzeni Planı için yürütmeyi durdurma

İstanbul - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, yargının, 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı için yürütmeyi durdurma kararı verdiğini bildirdi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odasından yapılan açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 14.07.2006 gün ve 1370 sayılı kararla kabul edilen ve Büyükşehir Belediye Başkanınca 22.08.2006 tarihinde onaylanarak, 28.08.2006 tarihinde askıya çıkarılan 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planına, Çevre Mühendisleri Odasının 28 Ağustos 2006'da itiraz ettiği hatırlatıldı.

Reklam
Reklam

Bu itirazın zımnen reddedilmesi üzerine, Odanın, hazırlanma ve onaylanma sürecinin hukuka aykırı olduğu, Plan Yapımını Yükümlenecek MüelliflerinYeterliliği Hakkında Yönetmelik hükümlerinde yer alan koşulları taşımayan müellifler tarafından hazırlandığı, şehircilik ilkelerine ve planlama tekniklerine aykırı olduğu gerekçeleriyle planın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle İstanbul 2. İdare Mahkemesine başvurduğu kaydedildi.

Açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Odanın yaptığı itiraza yönelik ret kararını hukuka aykırı bulan" İstanbul 2. İdare Mahkemesinin, Odanın itirazlarını haklı görerek, planın uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağı gerekçesiyle, yürütmenin durdurulması talebinin kabulüne karar verdiği ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu mahkeme kararının gerekçesinde, "yetki açısından 1/100.000 ölçekli planın hazırlanmasında Çevre ve Orman Bakanlığının yetkilendirildiği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin böyle bir yetkisi olmadığı; şekil açısından planın hazırlanmasına dair bir ihale yapılmadığı ve BİMTAŞ AŞ'nin sunduğu teklifin 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni olarak kabul edildiği ve ayrıca planlama işini yürütecek müelliflerin yüksek öğretim kurumlarının şehir ve bölge planlama bölümlerinden mezun olması koşulunun sağlanmamış olmasına" yer verildiğine de işaret edildi.

Reklam
Reklam

AA