Bugün bir çoğu Avrupa Yakası’nda ve bilhassa Sultangazi İlçesi sınırlarında yer alan bu su eserleri Almanya, Hollanda, Tunus, Japonya ve İtalya gibi bir çok ülkenin ilgisini çekiyor.
İstanbul’un ve dünyanın en önemli su mimarisi eseri Mağlova Kemeri hakkında ilk uluslar arası belgeseli hazırlayan Yapımcı ve Yönetmen Umut Mete SOYDAN, İstanbul’un gizli kalmış bu su hazinesini anlattı;
“İstanbul, dünyada eşi benzeri olmayan bir su hazinesine sahip. Dünyada ismi su ile anılan iki kent var. Roma ve İstanbul. Ancak İstanbul Roma’dan çok daha zengin çok daha etkileyici bir hazineye sahip. Zira sadece 1 imparatorluk değil 3 farklı imparatorluğun su eserleri bir arada yer alıyor İstanbul’da.
Ecdadımızın inşa ettiği su eserleri mimari,mühendislik ve estetik açıdan bir şaheser. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı daha var. Ecdadımız bu eserleri inşa ederken Allah’ın rızasını kazanmayı amaçlamış. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın desturu ile inşa etmiş eserlerini. Bu nedenle de inşa edilen kemerlerde, bentlerde, galerilerde bir ruh var, bir kimlik var bir ahenk var. İnsanlık için ince ince düşülerek inşa edilmiş nice zarif unsurlar var. Bunu dünyanın başka hiçbir yerinde göremezsiniz.
Zira böylesine bir zenginlik şayet dünyanın başka bir yerinde olsaydı inanın dünyada bu eserleri bilmeyen kimse kalmazdı. Dünyanın turizm rotalarından biri olurdu. Biz neden bunu yapmayalım, neden bu eserlerimizi dünya çapında turizm değeri haline getirmeyelim. Dünyanın pek çok yerinden ilgililer bu eseleri yerinde görmeye, keşfetmeye ülkemize geliyorlar. Ancak bizim bundan çok daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Bu doğrultuda bir çalışmamız var. Bu su eserlerini tek bir filmde, yeni nesil sinema teknikleri ile dinamik ve akıcı bir şekilde sinemaya aktarmak istiyoruz. Bunun için Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen akademisyenleri ile çalışma içerisindeyiz. İnanıyorum ki bu film ve film ile beraber çıkacak ayrıntılı kitap Mağlova Belgeseli’nin açtığı farkındalık bilinicini çok daha yukarıya götürecek çok daha farklı bir eser olacak. Bunun için gerekli sponsorluk desteğini de sağladıktan sonra üretime geçmek istiyoruz.”