İSTANBUL (İHA) - İstanbul'un trafik sorunu masaya yatırıldı.
İstanbul'un trafik sorunuyla ilgili toplantı, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun da katılımıyla Ceylan Otel'de başladı.
"Ulaşım Zirvesi" adı verilen toplantıya İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş, Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, Ulaşım Daire Başkanı Muzaffer Hacımustafaoğlu ile trafik ve ulaşımla ilgili birimlerin bürokratları katıldı.
İstanbul'un trafik sorununa çözüm üretmek için yapılan toplantıda gişelerin ötelenmesi, metro yapım ve işletmesinin Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesi, trafik yönetim ve denetiminin büyükşehir belediyesine devri, okullarda ders saatlerinin mesai saatlerinden ayrıştırılması konuları ele alınıyor.
Toplantının açılış konuşmasını İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu yaptı. İstanbul'un trafik sorununa dikkat çeken Aksu, oluşan düzensiz iskan alanları sonucunda ulaşım ve trafik sorunları oluştuğunu söyledi.
Bakan Aksu, hükümetleri döneminde çıkardıkları Büyükşehir Belediyesi kanununa değinerek şöyle konuştu: "Bütün İstanbul hududu belediye hududu kabul edilmiş, bütün köyler belediyelerimizin mahalleleri haline gelmiştir. İstanbul'da büyükşehir belediyemiz tarafından önemli çalışmalar başlatılmıştır. Sürdürülebilir her ölçekte çok merkezli şehir planları oluşturulması çalışması, cazip ve kullanım kapasitesi yüksek bir toplu taşıma sisteminin kurulması, ulaşım altyapılarının artırılması çalışmaları büyükşehir belediyesi tarafından yapılmaktadır. Kontrolsüz ve düzensiz nüfus artışının önlenmesi çalışması ve ayrıca tüm İstanbul'u kapsayacak şekilde planlı bir gelişim stratejisi üzerinde çalışmalar yapılmaktadır."
Raylı toplu taşımacılığı artırmak amacıyla mevcut 53 kilometrelik raylı sisteme ilaveten raylı sistem inşaat çalışmalarına devam edildiğini belirten Aksu, şöyle konuştu: "İstanbul'un trafik sorununa çözüm için toplu taşımacılığın alt yapısının da gelişmesi gerekiyordu. Bu da raylı sistemin yaygınlaştırılmasıyla mümkün olabilirdi. Hükümetimiz döneminde verdiğimiz destek, Belediye Başkanımız ve ekibinin gayretiyle süratle Taksim-Levent arası tamamlanmış, hizmete girmiştir. Marmaray projesinin de ihalesi yapıldı, inşaatına başlandı. Bu proje çalışması da devam ediyor. Projeler tamamlandığı takdirde Asya ve Avrupa yakasında trafiğin önemli ölçüde rahatlatılması sağlanacak, köprülerin yükü de azaltılmış olacaktır"
Bakan Aksu, dünyanın tüm büyük şehirlerinde kent içi ulaşımda sorunlar yaşandığını söyledi.
New York, Londra ve Berlin gibi büyük kentlerde de şehir içi trafikte sorunlar yaşandığını ifade eden Aksu, "Önemli olan, bu ulaşım ve trafik sorunlarını çözmek için hem merkezi yönetimin, hem hükümet olarak bizlerin, hem de yerel yönetimlerin bu konuda gayret göstermesidir" dedi.
2000 yılı resmi sayımına göre 10 milyon 330 bin nüfusa sahip İstanbul'un Türkiye nüfusunun 7'e birini bünyesinde barındırdığını anlatan Aksu, şöyle konuştu: "Nüfus artış hızı yüzde 3.5 olan İstanbul'a her yıl iç göçten kaynaklanan 400 bin yeni nüfus eklenmektedir. Nüfus açısından dünyanın 9. büyük şehri kabul edilen İstanbul'da yaşayan insanların sayısı 63 ülkenin nüfusundan fazla. İstanbul, dünyada iki kıta üzerine kurulmuş tek şehirdir"
İstanbul ilçelerinin nüfusunun birçok ilin nüfus yoğunluğundan daha büyük olduğunu anlatan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, şunları söyledi:
"Her gün ortalama 450 araç tescil edilip trafiğe katılmaktadır. Bu da yılda 120 bin araç demektir. Motorlu araçların bu şekilde artmasıyla birlikte yeni yolların da yapılması gerekmektedir. Büyükşehir Belediyemiz, önemli bir alt yapı hamlesi içine girmiştir. İstanbul genelinde 300 civarında yol çalışmasına başlanmıştır. Bugüne kadar 103 yol ve kavşağın yapımı tamamlanmış, 67'sinin inşaatı devam etmektedir. İstanbul'un trafik sorunu konusunda oluşturulan komisyonun kuruluşu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentin ulaşım ve trafik sorunun çözümünde yetersiz kalmasından kaynaklanmamaktadır. Belediyemiz bu sorunların çözümü noktasında olağanüstü gayret göstermektedir. Ancak kara yolları trafik kanununda tam 8 bakanlık, bir müsteşarlık, 3 de genel müdürlük seviyesinde kamu kurum ve kuruluşunun direkt olarak görev ve yetki verdiği de bilinen bir gerçektir. Yani ulaşım ve trafik sorununun çözümü noktasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dışında değişik aktörler de vardır. İstanbul'un trafik sorununa köklü çözüm bulunabilmesi için bütün bu bakanlık ve kurumların koordinasyon, destek ve yardımlarına ihtiyaç var."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararları uygulamaya koyarken diğer kurumların ciddi karar ve yardımlarına da ihtiyaç duyduğunu anlatan Aksu, şöyle konuştu: "İstanbul'un trafik sorununun çözümü konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu ilgili aktörlerden bir takım istekleri olabilecektir. İstanbul başta olmak üzere ülkemizin sorunlarının çözümü konusunda tüm gayretlerimizi hükümet olarak ve ilgili alanlarda bakanlıklar olarak, yerel yönetimlerimizle birlikte sürdürüyoruz, sürdürmeye de devam edeceğiz. Oluşan sıkıntıları en aza indirmek için her türlü tedbiri alıyoruz."
Basın açıklamasının ardından toplantı basına kapatıldı.